Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενιαία στάση στο ρώσικο αέριο αναζητούν στην ΕΕ — Στο λαό ο λογαριασμός των κυρώσεων

Ενιαία στά­ση σχε­τι­κά με τις πλη­ρω­μές προς την ρωσι­κή Gazprom ανα­ζη­τά η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, καθώς η από­φα­ση της Ρωσί­ας να κλεί­σει την στρό­φιγ­γα του φυσι­κού αερί­ου στη Βουλ­γα­ρία και στην Πολω­νία έφε­ρε στον «αφρό» τις αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της ΕΕ.

Οι υπουρ­γοί Ενέρ­γειας των κρα­τών – μελών της λυκο­συμ­μα­χί­ας, στη σημε­ρι­νή έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση τους θα προ­σπα­θή­σουν να απο­σα­φη­νί­σουν το μοντέ­λο που θα ακο­λου­θή­σουν για την πλη­ρω­μή της ρωσι­κής εται­ρεί­ας, με την ενιαία στά­ση να μην είναι δεδομένη.

Το επό­με­νο διά­στη­μα λήγουν οι σχε­τι­κές προ­θε­σμί­ες για την πλη­ρω­μή της Gazprom από μια σει­ρά κρά­τη της ΕΕ. Πίσω από τις πρώ­τες δηλώ­σεις περί «αλλη­λεγ­γύ­ης» και «ενιαί­ας απά­ντη­σης της ΕΕ στον ρωσι­κό εκβια­σμό», έρχο­νται ξανά στο προ­σκή­νιο οι έντο­νες αντι­θέ­σεις, ανά­λο­γα και με τον βαθ­μό ενερ­γεια­κής εξάρ­τη­σης των μονο­πω­λί­ων κάθε χώρας από τη Ρωσία.

Η ασά­φεια των οδη­γιών της Κομι­σιόν για το θέμα των πλη­ρω­μών του ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου, για την οποία υπήρ­ξαν επι­κρί­σεις από αρκε­τά κρά­τη – μέλη, έχει την αιτία της, σε μεγά­λο βαθ­μό, σε αυτές τις αντιθέσεις.

Το «Bloomberg» μετέ­δι­δε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι η ιτα­λι­κή ΕΝΙ και η γερ­μα­νι­κή εται­ρεία εισα­γω­γής ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου UNIPER SE ετοι­μά­ζο­νται να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμό σε ρού­βλια στην Gazprombank JSC, εκτι­μώ­ντας πως δεν παρα­βιά­ζε­ται η πολι­τι­κή της ΕΕ. Το ίδιο φαί­νε­ται πως έχουν κάνει άλλες οκτώ ευρω­παϊ­κές εται­ρεί­ες. Επι­πλέ­ον, οι «Financial Times» ανέ­φε­ραν πως οι δια­νο­μείς φυσι­κού αερί­ου σε Γερ­μα­νία, Αυστρία, Ουγ­γα­ρία και Σλο­βα­κία σχε­διά­ζουν να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμούς σε ρού­βλια στην Gazprombank στην Ελβετία.

Ένα άλλο ζήτη­μα που προ­κα­λεί σοβα­ρές αντι­θέ­σεις εντός της λυκο­συμ­μα­χί­ας είναι το ενδε­χό­με­νο της επι­βο­λής εμπάρ­γκο στο ρωσι­κό πετρέλαιο.

Ο εκπρό­σω­πος της ουγ­γρι­κής κυβέρ­νη­σης, Ζ. Κόβατς, επα­νέ­λα­βε σήμε­ρα ότι η χώρα του εξα­κο­λου­θεί να είναι αντί­θε­τη στην επι­βο­λή οποιου­δή­πο­τε εμπάρ­γκο από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση στις εισα­γω­γές ρωσι­κού πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερίου.

Στο λαό ο λογαριασμός των κυρώσεων

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ ομνύ­ει στις κυρώ­σεις της ΕΕ προς την Ρωσία, φορ­τώ­νο­ντας (και) με αυτόν τον τρό­πο τον λαό με τις συνέ­πειες από την ελλη­νι­κή εμπλο­κή στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή σύγκρουση.

Πηγές των ελλη­νι­κών ενερ­γεια­κών εται­ρειών που έχουν συναλ­λα­γές με την ρωσι­κή εται­ρεία προ­μή­θειας φυσι­κού αερί­ου Gazprom ‑σύμ­φω­να με το ΑΠΕ- εκπέ­μπουν μήνυ­μα συμ­μόρ­φω­σης προς το πλαί­σιο που θα θέσει η ΕΕ. Επι­ση­μαί­νουν, ωστό­σο, την ανά­γκη το πλαί­σιο αυτό να απο­σα­φη­νι­στεί το συντο­μό­τε­ρο και πάντως πριν από το τέλος Μάη, οπό­τε προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται οι επό­με­νες πλη­ρω­μές προς τη ρωσι­κή εταιρεία.

Από την κυβέρ­νη­ση εκτι­μού­σαν πως μέχρι το τρί­το δεκα­ή­με­ρο του Μάη, που θα γίνουν οι επό­με­νες πλη­ρω­μές στην Gazprom, θα έχει απο­σα­φη­νι­στεί η στά­ση των κρα­τών και των εται­ρειών της ΕΕ, σε ότι αφο­ρά το ζήτη­μα του τρό­που πλη­ρω­μής της ρωσι­κής εταιρείας.

Πάντως, από το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας προ­ε­τοι­μά­ζο­νται ‑όπως λένε- για όλα τα ενδε­χό­με­να, που περι­λαμ­βά­νουν και το σενά­ριο της δια­κο­πής της ροής φυσι­κού αερί­ου από τη Ρωσία, αλλά και την ανα­με­νό­με­νη (λόγω και­ρι­κών συν­θη­κών) αύξη­ση της ζήτη­σης όσο πλη­σιά­ζου­με προς το καλοκαίρι.

Σε κάθε περί­πτω­ση, όλες οι κινή­σεις που εξε­τά­ζο­νται, κινού­νται εντός της ευρω­ε­νω­σια­κής στρα­τη­γι­κής της απε­λευ­θέ­ρω­σης της αγο­ράς και της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», που είχε εκτι­νά­ξει τις τιμές και την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια μήνες πριν τον πόλε­μο, και έχει την σφρα­γί­δα όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερνήσεων.

Το ρωσι­κό αέριο αντι­κα­θί­στα­ται στα­δια­κά από το πανά­κρι­βο LNG. Στη Ρεβυ­θού­σα θα προ­στε­θεί μια νέα πλω­τή δεξα­με­νή υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιού­λη. Αύριο, θα εγκαι­νια­στεί με παρά­τες ο νέος τερ­μα­τι­κός σταθ­μός LNG στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, ο οποί­ος συν­δέ­ε­ται με τον σχε­δια­σμό των ΗΠΑ για την εισα­γω­γή του αμε­ρι­κα­νι­κού υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου στην Ευρώ­πη, βάζο­ντας την χώρα μας και την συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή πιο βαθιά στη δύνη των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Το υγρο­ποι­η­μέ­νο αέριο θα φέρει πολ­λά κέρ­δη στους Έλλη­νες εφο­πλι­στές που θα το μετα­φέ­ρουν (ήδη έχουν κλει­στεί συμ­βό­λαια και γίνο­νται μεγά­λες επεν­δύ­σεις σε νέα πλοία), όμως, για το λαό θα είναι απλησίαστο.

Ομοί­ως, το εσπευ­σμέ­νο άνοιγ­μα ενός μέρους των λιγνι­τι­κών μονά­δων, που είχαν κλεί­σει για να πρι­μο­δο­τη­θούν οι «πρά­σι­νες» μπίζ­νες, γίνε­ται στο πλαί­σιο του εμπο­ρί­ου ρύπων, του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας και γενι­κά της ευρω­ε­νω­σια­κής στρα­τη­γι­κής που αυξά­νει τεχνη­τά την τιμή ενός εγχώ­ριου καυ­σί­μου που θα μπο­ρού­σε να είναι φτη­νό και να ενι­σχύ­σει την ενερ­γεια­κή αυτάρ­κεια. Η τεχνο­λο­γία και η επι­στή­μη μπο­ρούν να λύσουν σε σημα­ντι­κό βαθ­μό και το περι­βαλ­λο­ντι­κό πρό­βλη­μα που επι­κα­λού­νται οι πολέ­μιοι του λιγνί­τη, ωστό­σο, τα χρή­μα­τα δίνο­νται για τις πανά­κρι­βες ΑΠΕ, προ­κει­μέ­νου να βρουν κερ­δο­φό­ρα διέ­ξο­δο τα υπερσ­συ­σω­ρευ­μέ­να κεφάλαια.

Οι προ­τά­σεις του ΚΚΕ για ουσια­στι­κά μέτρα ανα­κού­φι­σης και μεί­ω­σης των τιμών, για άμε­ση και πλή­ρη επα­να­λει­τουρ­γία λιγνι­τι­κών μονά­δων, για κατάρ­γη­ση των χρη­μα­τι­στη­ρί­ων Ενέρ­γειας και ρύπων, για από­συρ­ση από τις κυρώ­σεις προς τη Ρωσία είναι σήμε­ρα ακό­μη περισ­σό­τε­ρο ανα­γκαί­ες για τον λαό.

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο