Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εννέα νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα — Κρούσματα σε άλλες έξι χώρες

Η επι­δη­μία που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός στην Κίνα έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε συνο­λι­κά εννέα ανθρώ­πους, ενώ έχουν κατα­γρα­φεί πάνω από 400 κρού­σμα­τα σε 13 επαρ­χί­ες, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι κινε­ζι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές, δίνο­ντας στη δημο­σιό­τη­τα νέο επί­ση­μο απολογισμό.

Ο χθε­σι­νός επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός έκα­νε λόγο για έξι νεκρούς και περί­που 300 κρούσματα.

Ο ιός, ο οποί­ος μετα­δί­δε­ται διά της ανα­πνευ­στι­κής οδού, «ενδέ­χε­ται πλέ­ον να προ­σαρ­μό­ζε­ται, να μεταλ­λάσ­σε­ται και να μετα­δί­δε­ται ευκο­λό­τε­ρα», ανέ­φε­ρε κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Υγεί­ας (σ.σ. η ονο­μα­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας) ο Λι Μπιν, υφυ­πουρ­γός Υγείας.

Πρό­κει­ται για νέο στέ­λε­χος της οικο­γέ­νειας των κορο­ναϊ­ών, στην οποία ανή­κει επί­σης αυτό που προ­κα­λεί το Σοβα­ρό Οξύ Ανα­πνευ­στι­κό Σύν­δρο­μο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε σχε­δόν 800 ανθρώ­πους σε διε­θνές επί­πε­δο όταν ξέσπα­σε επι­δη­μία επί­σης στην Κίνα.

Οι κινε­ζι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι λαμ­βά­νουν μέτρα για να περιο­ρί­σουν την επι­δη­μία, καθώς εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ταξι­δεύ­ουν ήδη ή θα ταξι­δέ­ψουν εντός της εβδο­μά­δας αυτής των δια­κο­πών για το κινε­ζι­κό σελη­νια­κό νέο έτος. Ανά­με­σα στα μέτρα είναι η απο­λύ­μαν­ση και ο εξα­ε­ρι­σμός αερο­δρο­μί­ων, σιδη­ρο­δρο­μι­κών σταθ­μών, εμπο­ρι­κών κέντρων.

«Αν χρεια­στεί» θα γίνο­νται θερ­μο­με­τρή­σεις σε «πολυ­σύ­χνα­στες τοπο­θε­σί­ες», ανέ­φε­ρε η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγείας.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΫ) συνε­δριά­ζει εκτά­κτως σήμε­ρα για να εξε­τά­σει εάν θα πρέ­πει να κηρυ­χθεί «κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για τη δημό­σια υγεία διε­θνούς εμβέλειας».

Κρού­σμα­τα του νέου κορο­ναϊ­ού έχουν πλέ­ον εντο­πι­στεί στις ΗΠΑ, στην Ασία (Ιαπω­νία, Νότια Κορέα, Ταϊ­λάν­δη, Ταϊ­βάν, Μακάο). Πολ­λές χώρες του κόσμου με απευ­θεί­ας ή έμμε­σες αερο­πο­ρι­κές συν­δέ­σεις με τη Βου­χάν, τη μητρό­πο­λη της κεντρι­κής Κίνας, ενι­σχύ­ουν τα μέτρα ελέγ­χου των επι­βα­τών που αφί­κνυ­νται από αυτή.

Οι κινε­ζι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν πως λαμ­βά­νουν πλέ­ον πιο αυστη­ρά μέτρα στα νοσο­κο­μεία για την προ­στα­σία του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού της χώρας. Οι μολύν­σεις εργα­ζο­μέ­νων δεί­χνουν πως υπάρ­χουν κενά στις μεθό­δους θερα­πεί­ας, σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγείας.

Ο Γκάο Φου, επι­κε­φα­λής του κέντρου πρό­λη­ψης και ελέγ­χου ασθε­νειών της Κίνας, ερω­τη­θείς πόσο θανα­τη­φό­ρος είναι ο νέος κορο­ναϊ­ός, επι­σή­μα­νε ότι ακό­μη η επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να για αυτόν είναι σε εξέλιξη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο