Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους έξι παιδιά, πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν στις ελληνικές ακτές (ΒΙΝΤΕΟ)

Εννέα πρό­σφυ­γες που προ­σπα­θού­σαν να φτά­σουν στην Ευρώ­πη από την Τουρ­κία πνί­γη­καν στο Αιγαίο στα ανοι­κτά της επαρ­χία Αττά­λεια όταν βυθί­στη­κε το πλοιά­ριο στο οποίο επέ­βαι­ναν, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Anadolu.

Το πλοιά­ριο, στο οποίο βρί­σκο­νταν συνο­λι­κά 15 πρό­σφυ­γες, αντι­με­τώ­πι­σε δυσκο­λί­ες στα ανοι­κτά της Αττά­λειας, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή. Πέντε πρό­σφυ­γες δια­σώ­θη­καν από αλιείς και το τουρ­κι­κό λιμε­νι­κό, ενώ ένας εξα­κο­λου­θεί να αγνοείται.

Έξι παι­διά και μία γυναί­κα είναι μετα­ξύ των νεκρών, ανα­φέ­ρει το Anadolu, ενώ δεν έχει γίνει ακό­μη γνω­στή η εθνι­κό­τη­τα των προσφύγων.

Περισ­σό­τε­ρο από ένα εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι, πολ­λοί εκ των οποί­ων προ­σπα­θού­σαν να γλι­τώ­σουν από τον πόλε­μο στη Συρία, έφτα­σαν στην Ελλά­δα μέσω της Τουρ­κί­ας το 2015. Ο αριθ­μός των αφί­ξε­ων μειώ­θη­κε μετά τη σύνα­ψη συμ­φω­νί­ας μετα­ξύ Άγκυ­ρας και ΕΕ το 2016.

Όμως παρα­τη­ρη­τές επι­ση­μαί­νουν ότι ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων που επι­χει­ρούν το επι­κίν­δυ­νο ταξί­δι έχει αρχί­σει να σημειώ­νει ξανά αύξη­ση τους τελευ­ταί­ους μήνες.

Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης, 10.948 άνθρω­ποι έχουν κατα­φέ­ρει τους πέντε πρώ­τους μήνες του 2018 να φτά­σουν στην Ελλά­δα μέσω Τουρ­κί­ας, πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι από όσοι την ίδια περί­ο­δο πέρυ­σι. Τριά­ντα πέντε άνθρω­ποι έχουν πνι­γεί στην προ­σπά­θειά τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο