Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενταγμένες στο ιμπεριαλιστικό παζάρι οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο

Ενταγ­μέ­νη στην προ­σπά­θεια της Τουρ­κί­ας να δημιουρ­γή­σει νέα τετε­λε­σμέ­να, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχύ­σει τη θέση της στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό παζά­ρι που αφο­ρά τις διευ­θε­τή­σεις και τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης σε όλη τη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο, ήταν η από­φα­ση της Άγκυ­ρας να ανά­ψει «πρά­σι­νο φως» να ξεκι­νή­σουν έργα ανοι­κο­δό­μη­σης στην κατε­χό­με­νη Αμμό­χω­στο, στη βόρεια Κύπρο.

Από την Αγκυ­ρα, όπου υπο­δέ­χτη­κε τον «πρω­θυ­πουρ­γό» του ψευ­δο­κρά­τους Ερσίν Τατάρ, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρ. Τ. Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­σε ότι «κανέ­να σενά­ριο που απο­κλεί­ει την Τουρ­κία και την Τουρ­κι­κή Δημο­κρα­τία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ, όπως προ­κλη­τι­κά απο­κα­λεί η Άγκυ­ρα το ψευ­δο­κρά­τος) δεν μπο­ρεί να πετύ­χει στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο».

Πάντως, ο κυβερ­νη­τι­κός συνα­σπι­σμός του ψευ­δο­κρά­τους κατέρ­ρευ­σε μετά την ανα­κοί­νω­ση για το άνοιγ­μα της παρα­λί­ας στα Βαρώ­σια, το θέρε­τρο στην κατε­χό­με­νη Αμμό­χω­στο που ερη­μώ­θη­κε μετά την τουρ­κι­κή εισβο­λή του 1974.

Στη γνω­στή υπο­κρι­τι­κή στά­ση της ΕΕ, ο ύπα­τος εκπρό­σω­πος για θέμα­τα Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής Ζοσέπ Μπο­ρέλ είπε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο ότι οι ανα­κοι­νώ­σεις Ερντο­γάν «θα αυξή­σουν τις εντά­σεις και θα κάνουν πιο δύσκο­λο το να υπάρ­ξει συμ­φω­νία σε μια δύσκο­λη κατά­στα­ση για όλους μας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο», ενώ ανήγ­γει­λε νέα ανα­κοί­νω­ση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρ­κία «να στα­μα­τή­σει αυτήν την ενέργεια».

Ο Στέ­φαν Ζάι­μπερτ, εκπρό­σω­πος της Γερ­μα­νί­δας καγκε­λα­ρί­ου, χαρα­κτή­ρι­σε την εξέ­λι­ξη «αχρεί­α­στο βήμα» που «βρί­σκε­ται σε πλή­ρη αντί­θε­ση με τις προ­σπά­θειες για απο­κλι­μά­κω­ση στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο» και επα­νέ­λα­βε την έκκλη­ση προς «όλα τα μέρη σε διά­λο­γο», κατα­λή­γο­ντας απλά ότι «θα παρα­κο­λου­θού­με προ­σε­κτι­κά τις εξελίξεις».

Το ΥΠΕΞ της Ρωσί­ας εξέ­φρα­σε «σοβα­ρή ανη­συ­χία» και περιέ­γρα­ψε ως «απα­ρά­δε­κτη» την από­φα­ση για άνοιγ­μα των Βαρω­σί­ων, συμπλη­ρώ­νο­ντας πάντως ότι «μια εποι­κο­δο­μη­τι­κή ατμό­σφαι­ρα θα μπο­ρού­σε να δημιουρ­γη­θεί» με την ταχύ­τε­ρη επα­νέ­ναρ­ξη των συνο­μι­λιών για το Κυπριακό.

Από τη μεριά της, η κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση προ­σέ­φυ­γε στον ΟΗΕ, καταγ­γέλ­λο­ντας παρα­βί­α­ση απο­φά­σε­ων του ΟΗΕ (που προ­βλέ­πουν ότι η Αμμό­χω­στος απο­τε­λεί «περί­κλει­στη περιο­χή») και ζήτη­σε να συνε­δριά­σει το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ. Παράλ­λη­λα ο εκπρό­σω­πος της κυπρια­κής κυβέρ­νη­σης, Κυριά­κος Κού­σιος, δήλω­σε ότι η χώρα θα θέσει το θέμα της Αμμο­χώ­στου και στο επό­με­νο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο, μιλώ­ντας και για «παρα­στά­σεις» σε θεσμούς της ΕΕ και «επα­φές» με τα μόνι­μα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.

Τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον Πρό­ε­δρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας Ν. Ανα­στα­σιά­δη είχε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυρ. Μητσο­τά­κης, ο οποί­ος σε ομι­λία του στη Θεσ­σα­λο­νί­κη κατα­δί­κα­σε την από­φα­ση της Τουρ­κί­ας και δήλω­σε ότι «η Ελλά­δα πρό­κει­ται να στη­ρί­ξει όλες τις σχε­τι­κές προ­σπά­θειες της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας». Παράλ­λη­λα, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης επα­νέ­λα­βε τις γνω­στές κενο­λο­γί­ες για «τα σύνο­ρα της Ευρώ­πης» που αμφι­σβη­τού­νται από την Τουρ­κία, όμως η ΕΕ είναι μέρος του προ­βλή­μα­τος όταν χαϊ­δεύ­ει την τουρ­κι­κή επιθετικότητα.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο