Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εντείνονται οι διεργασίες για επώδυνους συμβιβασμούς — Στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα ο Μάικ Πομπέο

Εντεί­νο­νται οι διερ­γα­σί­ες και οι παρεμ­βά­σεις ΕΕ και Γερ­μα­νί­ας, ενό­ψει και της Συνό­δου Κορυ­φής της ΕΕ την ερχό­με­νη βδο­μά­δα, όπως και της συζή­τη­σης που θα έχουν οι Ευρω­παί­οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών τη Δευ­τέ­ρα, όπου στο επί­κε­ντρο θα βρε­θούν οι «συνο­λι­κές σχέ­σεις» με την Τουρ­κία και η κατά­στα­ση στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, και τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά παζά­ρια για να τρέ­ξουν τα σχέ­δια συνεκ­με­τάλ­λευ­σης. Ταυ­τό­χρο­να «τρέ­χουν» οι ευρω­α­τλα­ντι­κές διερ­γα­σί­ες που βάζουν στο «χει­ρουρ­γι­κό τρα­πέ­ζι» τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας.

Στην Ελλά­δα ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί την επό­με­νη εβδο­μά­δα ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο, όπως απο­κα­λύ­πτει η Καθη­με­ρι­νή της Κυριακής.

Η επί­σκε­ψη του επι­κε­φα­λής του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, η οποία συν­δέ­ε­ται με τη στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία των δύο χωρών –γι’ αυτό θα επι­σκε­φθεί και τη Σού­δα– έχει από­λυ­τη σχέ­ση και με την επι­θυ­μία της Ουά­σιγ­κτον για εκτό­νω­ση της έντα­σης στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο για να προ­χω­ρή­σουν ομα­λό­τε­ρα οι σχε­δια­σμοί της.

Επί­κε­ντρο της επί­σκε­ψής του αμε­ρι­κα­νού ΥΠΕΞ ανα­μέ­νε­ται να είναι τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά και η στρα­τη­γι­κή συνερ­γα­σία των δύο χωρών, ενώ πιθα­νό­τα­τα θα συνα­ντη­θεί με τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσοτάκη.

Την επό­με­νη Κυρια­κή ο κ. Πομπέο ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί και στην αμε­ρι­κα­νι­κή βάση στη Σούδα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Πομπέο την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα πραγ­μα­το­ποί­η­σε επίσκεψη–αστραπή στη Λευ­κω­σία, όπου και έστει­λε «μήνυ­μα υπέρ του δια­λό­γου», εννο­ώ­ντας φυσι­κά επώ­δυ­νους συμβιβασμούς.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο