Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εντοπίστηκε εκ νέου, στην Αμοργό, το ψήφισμα της Νικουριάς που είχε χαθεί εδώ και χρόνια

«Ένα κεί­με­νο — κλει­δί για την ιστο­ρία του Αιγαί­ου τον 3ο αι. π.Χ., το περί­φη­μο ψήφι­σμα της Νικου­ριάς (IG XII 7, 506), επα­νε­ντο­πί­στη­κε πρό­σφα­τα στην Αμορ­γό». Όπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού (ΥΠΟΑ), «η επι­γρα­φή είχε ανα­κα­λυ­φθεί το 1893 στην εκκλη­σία της Πανα­γιάς στο νησά­κι Νικου­ριά απέ­να­ντι από την Αιγιά­λη της Αμορ­γού, μετα­φέρ­θη­κε τότε προ­σω­ρι­νά σε γει­το­νι­κό στά­βλο όπου ως το 1908 του­λά­χι­στον ήταν ορα­τή, αλλά στην πορεία των χρό­νων χάθη­κε. Το κεί­με­νό της γνω­ρί­ζου­με από την δημο­σί­ευ­σή της».

Σύμ­φω­να πάντα με το ΥΠΠΟΑ, «στο ψήφι­σμα μνη­μο­νεύ­ε­ται η από­φα­ση του Κοι­νού των νησιω­τών, πολι­τι­κής ενώ­σε­ως που συνέ­στη­σαν οι Πτο­λε­μαί­οι, να συμ­με­τέ­χουν με επί­ση­μους αντι­προ­σώ­πους στη γιορ­τή και τους αγώ­νες που διορ­γά­νω­σε ο Πτο­λε­μαί­ος Β’ στην Αλε­ξάν­δρεια στη μνή­μη του θεο­ποι­η­μέ­νου πατέ­ρα του Πτο­λε­μαί­ου Α? του Σωτή­ρος. Αντί­γρα­φο του ψηφί­σμα­τος στή­θη­κε στο βωμό του Πτο­λε­μαί­ου Α? στη Δήλο, έδρα του Κοι­νού, ενώ υπήρ­ξε πρό­βλε­ψη να στη­θούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερ­ψή­φι­σαν, μετα­ξύ των οποί­ων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού».

Το ΥΠΠΟΑ κάνει λόγο και για την κεντρι­κή θέση που κατέ­χει στην επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να το ψήφι­σμα της Νικου­ριάς, «διό­τι παρέ­χει στοι­χεία σχε­τι­κά με τoν συσχε­τι­σμό δυνά­με­ων στο Αιγαίο στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκε­κρι­μέ­να την μετά­βα­ση από τον έλεγ­χο των Μακε­δό­νων σε εκεί­νον των Πτο­λε­μαί­ων. Σύμ­φω­να με την επι­κρα­τέ­στε­ρη άπο­ψη η επι­γρα­φή χρο­νο­λο­γεί­ται στο διά­στη­μα 280–278 π.Χ. ή στα πρώ­τα χρό­νια της δεύ­τε­ρης δεκα­ε­τί­ας του 3ου αι. π.Χ.».

Ως προς τον επα­νε­ντο­πι­σμό του ψηφί­σμα­τος, η ανα­κοί­νω­ση του ΥΠΠΟΑ πλη­ρο­φο­ρεί: «Δεκά­δες Ελλή­νων και ξένων ερευ­νη­τών, καθώς και αρχαιο­λό­γων της Αρχαιο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας είχαν στο παρελ­θόν ανα­ζη­τή­σει το σημα­ντι­κό αυτό ψήφι­σμα. Πρό­σφα­τα, τελειό­φοι­τος φοι­τη­τής αρχαιο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών Αμορ­γι­νής κατα­γω­γής, ο Στέ­λιος Περά­κης και ο Γερ­μα­νός αρχαιο­λό­γος Ν.N. Fischer, έπει­τα από υπό­δει­ξη εντο­πί­ων, επα­νε­ντό­πι­σαν την επι­γρα­φή, εντοι­χι­σμέ­νη σε πρό­σφα­τα επι­σκευα­σμέ­νη κατοι­κία στο χωριό Θολά­ρια, καθώς παρέ­μει­νε ανε­πί­χρι­στη. Σημειώ­νε­ται ότι η κατοι­κία αυτή ανή­κε παλαιό­τε­ρα στον Στα­μά­τη Γρί­σπο, βοσκό στη Νικουριά».

Η Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Κυκλά­δων ευχα­ρι­στεί όσους συνέ­βα­λαν στον επα­νε­ντο­πι­σμό της επι­γρα­φής και την ενη­μέ­ρω­ση της Υπη­ρε­σί­ας, έχει δε δρο­μο­λο­γή­σει την απο­τοί­χι­ση, μετα­φο­ρά και έκθε­σή της στην αρχαιο­λο­γι­κή Συλ­λο­γή Αμοργού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο