Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εντός της ζώνης πτώσης συντριμμιών του κινέζικου πυραύλου η Ελλάδα

Σε μερι­κή επι­φυ­λα­κή βρί­σκο­νται  βρί­σκο­νται και οι ελλη­νι­κές αρχές, καθώς ένας κινε­ζι­κός πύραυ­λος τύπου «Long March 5Β» («Mεγά­λη Πορεία 5β»), θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις επό­με­νες ώρες (με πιθα­νό­τε­ρη χρο­νι­κή στιγ­μή τα ξημε­ρώ­μα­τα της Κυρια­κής)  μία εκτός ελέγ­χου επι­στρο­φή στην γήι­νη ατμό­σφαι­ρα. Τα θραύ­σμα­τα του πυραύ­λου ανα­μέ­νε­ται να συντρι­βούν κάπου μετα­ξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλ­λή­λου, με την Ελλά­δα να βρί­σκε­ται στο βόρειο άκρο της ζώνης επι­κιν­δυ­νό­τη­τας που ξεκι­νά­ει από την Ν. Ζηλανδία.

Το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του, η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας εξέ­δω­σε ΝΟΤΑΜ για τον πύραυ­λο, που ανα­μέ­νε­ται να εισέλ­θει ανε­ξέ­λεγ­κτα στην ατμό­σφαι­ρα της γης τις επό­με­νες ώρες και τα θραύ­σμα­τά του ανα­μέ­νε­ται να συντρι­βούν κάπου μετα­ξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλ­λή­λου, καθώς η Ελλά­δα βρί­σκε­ται μέσα στη ζώνη επι­κιν­δυ­νό­τη­τας, στο βορειό­τε­ρο άκρο της πιθα­νής ζώνης εισόδου.

Η ισχύς του, δηλα­δή το διά­στη­μα επι­φυ­λα­κής, είναι από σήμε­ρα Σάβ­βα­το 8/5 21:12 βρά­δυ, τοπι­κή ώρα, μέχρι αύριο Κυρια­κή 9/5 μεση­μέ­ρι 12:46.

Τα περισ­σό­τε­ρα δια­στη­μι­κά αντι­κεί­με­να καί­γο­νται κατά την είσο­δό τους στην ατμό­σφαι­ρα της Γης και αυτό ανα­μέ­νε­ται να συμ­βεί και με το μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα του πυραύλου.

Ωστό­σο, κάποια από τα εξαρ­τή­μα­τά του, όπως οι οδεύ­σεις των αερί­ων και οι δεξα­με­νές καυ­σί­μων είναι κατα­σκευα­σμέ­να έτσι ώστε να αντέ­χουν στις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες και αυτά ανα­μέ­νε­ται ότι θα φθά­σουν ώς την επι­φά­νεια της Γης.

Η ζώνη εκτεί­νε­ται από τον 40ό παράλ­λη­λο βορεί­ως του Ιση­με­ρι­νού (στο ύψος της Θεσ­σα­λο­νί­κης) ώς τον 40ό παράλ­λη­λο νοτί­ως του Ιση­με­ρι­νού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Με βάση τον νόμο των πιθα­νο­τή­των, το δια­στη­μι­κό αντι­κεί­με­νο θα πέσει είτε σε θάλασ­σα είτε σε κάποια ακα­τοί­κη­τη περιο­χή, ενώ αν η είσο­δός του στην ατμό­σφαι­ρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.
Πριν από την είσο­δό του στην ατμό­σφαι­ρα, το στέ­λε­χος του κινε­ζι­κού πυραύ­λου έχει μήκος 33 μέτρα, διά­με­τρο 5 μέτρα και βάρος 18 τόνους.

Ειδι­κοί εκτι­μούν ότι συνή­θως το αντι­κεί­με­νο που φθά­νει στη Γη έχει το 20% της μάζας του αρχικού.

Αν αυτό ακού­γε­ται πολύ, δεν είναι τίπο­τα σε σχέ­ση με τον αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό σταθ­μό Skylab, ο οποί­ος ζύγι­ζε 76 τόνους προ­τού εισέλ­θει στην ατμό­σφαι­ρα της Γης δια­σκορ­πί­ζο­ντας τα συντρίμ­μια του στον Ινδι­κό Ωκε­α­νό και τη Δυτι­κή Αυστρα­λία, τον Ιού­λιο του 1979.

Ανα­πτύσ­σο­ντας το δικό της δια­στη­μι­κό πρό­γραμ­μα, η Κίνα επι­διώ­κει να μειώ­σει το τεχνο­λο­γι­κό χάσμα που τη χωρί­ζει από τις ΗΠΑ. Αυτό δεν ανα­μέ­νε­ται να συμ­βεί σύντο­μα, καθώς η Κίνα είναι μεν η χώρα με τις μεγα­λύ­τε­ρες δαπά­νες σε δια­στη­μι­κά προ­γράμ­μα­τα μετά τις ΗΠΑ, αλλά η δια­φο­ρά παρα­μέ­νει πολύ μεγάλη.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι το Πεκί­νο εκτό­ξευ­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα το ένα από τα τρία συστα­τι­κά στοι­χεία του μελ­λο­ντι­κού δια­στη­μι­κού του σταθ­μού μέσω του πυραύ­λου «Long March 5Β». Η άτρα­κτος του πυραύ­λου αυτού που χρη­σί­μευ­σε ως εκτο­ξευ­τής θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την ανε­ξέ­λεγ­κτη είσο­δο στην Γη,

«Εξαι­τί­ας των τεχνι­κών χαρα­κτη­ρι­στι­κών αυτού του πυραύ­λου, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος των τμη­μά­των του θα καεί και θα κατα­στρα­φεί κατά την είσο­δο στην ατμό­σφαι­ρα», δήλω­σε εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξωτερικών.

«Η πιθα­νό­τη­τα να προ­κα­λέ­σει ζημί­ες σε ενα­έ­ριες δρα­στη­ριό­τη­τες ή (σε πρό­σω­πα, κατα­σκευ­ές και δρα­στη­ριό­τη­τες) στο έδα­φος είναι εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λή», διευκρίνισε.

Οι ΗΠΑ, δεν απο­κλεί­ουν το ενδε­χό­με­νο να πέσει σε κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή και παρα­κο­λου­θεί από κοντά την κατά­στα­ση, καθώς όπως όλα δεί­χνουν η υπό­θε­ση τεί­νει να εξε­λι­χθεί σε ένα ακό­μη σημείο κόντρας μετα­ξύ Ουά­σιγ­κτον και Πεκίνου.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο