Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ η Ελλάδα για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca

Συνε­δριά­ζει σήμε­ρα η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών για το θέμα του εμβο­λί­ου και της συσχέ­τι­σής του με θρομ­βο­εμ­βο­λι­κά επει­σό­δια. Μια συνε­δρί­α­ση που είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί από την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, αλλά θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με φόντο τις δρα­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις στην Ευρώ­πη με το συγκε­κρι­μέ­νο εμβό­λιο — ένα από τα τρία που ήδη χορη­γού­νται και ένα από τα τέσ­σε­ρα που έχουν λάβει άδεια κυκλο­φο­ρί­ας- και τις έκτα­κτες συνε­δριά­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται στον ΕΜΑ.

Οι αρμό­διες αρχές στη χώρα μας, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το υπουρ­γείο Υγεί­ας, παρα­κο­λου­θούν τις ευρω­παϊ­κές εξε­λί­ξεις γύρω από την υπό­θε­ση με το εμβό­λιο της AstraZeneca και η αρμό­δια Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών βρί­σκε­ται σε επα­γρύ­πνη­ση και σε επα­φή με τον Ελλη­νι­κό Οργα­νι­σμό Φαρμάκων.

Οι ελλη­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­μέ­νουν τις απο­φά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ), ο οποί­ος ανα­κοί­νω­σε πως θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει «έκτα­κτη συνά­ντη­ση» την Πέμ­πτη 18/8 μετά την ανα­στο­λή από πολ­λές χώρες της χρή­σης του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανη­συ­χιών που συν­δέ­ο­νται με θρόμ­βους αίμα­τος, και πρό­σθε­σε πως τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του εμβο­λί­ου εξα­κο­λου­θούν να υπε­ρέ­χουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρ­ξουν νεό­τε­ρες οδη­γί­ες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβο­λια­σμοί με το εμβό­λιο της AstraZeneca συνε­χί­ζο­νται κανο­νι­κά στην Ελλά­δα, όπως ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­ση η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμών και επι­βε­βαί­ω­σε με σημε­ρι­νή του δήλω­ση ο Β. Κικίλιας.

Β. Κικίλιας: Συνεχίζεται η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα

Για τη στά­ση της Ελλά­δας σε ό,τι αφο­ρά τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca μίλη­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας μετά και την ανα­στο­λή προ­λη­πτι­κά της χρή­σης του σε σει­ρά χωρών, μετα­ξύ των οποί­ων η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία, η Ολλαν­δία, η Ιτα­λία και η Ισπανία.

Όπως είπε, οι εμβο­λια­σμοί στη χώρα μας συνε­χί­ζο­νται κανο­νι­κά, στο πλαί­σιο εφαρ­μο­γής των οδη­γιών του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρμάκων.

«Από την αρχή της δια­δι­κα­σί­ας των εμβο­λια­σμών εμπι­στευό­μα­στε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειο­δο­τή­σεις, ακο­λου­θού­με πιστά τις οδη­γί­ες», είπε ο κ. Κικί­λιας και πρό­σθε­σε πως «εδώ στη χώρα μας έχου­με κάνει 172.000 εμβο­λια­σμούς με αυτό το εμβό­λιο. Στη χώρα μας υπήρ­ξε ένα σοβα­ρό περι­στα­τι­κό, το έλεγ­ξε ο ΕΟΦ και δεν σχε­τί­ζε­ται με το εμβό­λιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβό­λια παγκο­σμί­ως με αυτό το εμβό­λιο και έχουν βρε­θεί περί­που 37 περι­στα­τι­κά. Θα πρέ­πει να προ­σμε­τρά­με τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να σεβό­μα­στε τις απο­φά­σεις του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβο­λια­ζό­μα­στε με όλα τα εμβό­λια που έχει εγκρί­νει η Ευρώπη». 

Ο EMA θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18/3

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων (EMA) ανα­κοί­νω­σε ότι θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει “έκτα­κτη συνά­ντη­ση” την Πέμ­πτη μετά την ανα­στο­λή από πολ­λές χώρες της χρή­σης του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανη­συ­χιών που συν­δέ­ο­νται με θρόμ­βους αίμα­τος, και πρό­σθε­σε πως τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του εμβο­λί­ου εξα­κο­λου­θούν να υπε­ρέ­χουν των κινδύνων.

“Η επι­τρο­πή ασφά­λειας του ΕΜΑ θα εξε­τά­σει με περισ­σό­τε­ρη λεπτο­μέ­ρεια τις πλη­ρο­φο­ρί­ες αύριο (σ.σ. σήμε­ρα Τρί­τη) και συγκά­λε­σε έκτα­κτη συνά­ντη­ση την Πέμ­πτη, 18 Μαρ­τί­ου προ­κει­μέ­νου να κατα­λή­ξει για τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που έχουν συγκε­ντρω­θεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπο­ρεί να είναι απα­ραί­τη­το”, ανέ­φε­ρε ο οργα­νι­σμός που εδρεύ­ει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε ανα­φέ­ρει προη­γου­μέ­νως πως ερευ­νά “έναν ορι­σμέ­νο αριθ­μό” περι­πτώ­σε­ων θρόμ­βων αίμα­τος σε ανθρώ­πους που έχουν λάβει το εμβό­λιο, δια­βε­βαιώ­νο­ντας παράλ­λη­λα ότι αυτό μπο­ρεί να εξα­κο­λου­θή­σει να χρησιμοποιείται.

“Ενώ η έρευ­νά του είναι σε εξέ­λι­ξη, ο EMA παρα­μέ­νει αυτή την ώρα της άπο­ψης πως τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα του εμβο­λί­ου της AstraZeneca στην πρό­λη­ψη της COVID-19, με τον κίν­δυ­νο με τον οποίο συν­δέ­ε­ται [η ασθέ­νεια] για νοση­λεία και θάνα­το, υπε­ρέ­χουν των κιν­δύ­νων παρε­νερ­γειών”, υπο­γράμ­μι­σε η ευρω­παϊ­κή ρυθ­μι­στι­κή αρχή.

Μια σει­ρά χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης ανέ­στει­λαν τη χορή­γη­ση του εμβο­λί­ου λόγω ανη­συ­χιών για την πιθα­νή πρό­κλη­ση θρομ­βώ­σε­ων και συνα­φών παρε­νερ­γειών. Μόλις χτες η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία, η Ολλαν­δία, η Ιτα­λία και η Ισπα­νία έλα­βαν χθες αυτή την από­φα­ση για προ­λη­πτι­κούς λόγους, μέχρι να υπάρ­ξει νέα οδη­γία από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων (EMA), που ανα­κοί­νω­σε ότι συγκα­λεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση της επι­τρο­πής ασφα­λεί­ας του την προ­σε­χή Πέμπτη.

Αντί­στοι­χα μέτρα έχουν λάβει η Κύπρος, η Δανία, η Νορ­βη­γία, η Ιρλαν­δία και η Ισλαν­δία. Σε ανα­στο­λή εμβο­λια­σμών από συγκε­κρι­μέ­νη ύπο­πτη παρ­τί­δα είχαν προ­χω­ρή­σει η Αυστρία, η Εσθο­νία, η Λετο­νία, η Λιθουα­νία και το Λου­ξεμ­βούρ­γο, ενώ στο ίδιο μέτρο σχε­τι­κά με άλλη ύπο­πτη παρ­τί­δα είχαν προ­χω­ρή­σει η Ιτα­λία και η Ρουμανία.

Τέλος, η Σλο­βε­νία ανέ­στει­λε με τη σει­ρά της σήμε­ρα “για προ­λη­πτι­κούς λόγους” τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19, προ­στι­θέ­με­νη στον μακρύ κατά­λο­γο των χωρών που έλα­βαν το μέτρο αυτό λόγω ανη­συ­χιών που συν­δέ­ο­νται με θρόμ­βους αίματος.

Επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ θα συνεδριάσει σήμερα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας δήλω­σε πως τα συστή­μα­τα που είναι επι­φορ­τι­σμέ­να με την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας εργά­ζο­νται, καθώς πολ­λές χώρες ανα­στέλ­λουν τη χρή­ση του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προ­κει­μέ­νου να διε­ρευ­νή­σουν ενδε­χό­με­νες παρενέργειες.

“Αυτό δεν σημαί­νει απα­ραί­τη­τα ότι τα γεγο­νό­τα αυτά συν­δέ­ο­νται με τον εμβο­λια­σμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνη­θι­σμέ­νη πρα­κτι­κή να τα διε­ρευ­νού­με, και δεί­χνει ότι το σύστη­μα επι­τή­ρη­σης λει­τουρ­γεί και πως υπάρ­χουν απο­τε­λε­σμα­τι­κοί έλεγ­χοι”, δήλω­σε ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους σε δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Συμ­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή του ΠΟ Υγεί­ας σχε­διά­ζει να συνα­ντη­θεί σήμε­ρα Τρί­τη προ­κει­μέ­νου να συζη­τή­σει για το εμβό­λιο, την ανα­στο­λή χρή­σης του οποί­ου ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία και η Ιτα­λία αφού αρκε­τές χώρες ανέ­φε­ραν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα σε ανθρώ­πους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο