Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξάμηνη παράταση στο Brexit

Μετά από δύσκο­λες συζη­τή­σεις οκτώ και πλέ­ον ωρών οι 27 ευρω­παί­οι ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν με τη βρε­τα­νί­δα πρω­θυ­πουρ­γό Μέι στην παρά­τα­ση του Brexit μέχρι τις 31 Οκτω­βρί­ου αντί στις 22 Μαΐ­ου που προ­έ­βλε­πε η προη­γού­με­νη από­φα­ση. Θα πρέ­πει να σημειω­θεί ότι η κ. Μέι είχε ζητή­σει την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα παρά­τα­ση μέχρι τις 30 Ιου­νί­ου, ωστό­σο οι Ευρω­παί­οι έκρι­ναν πως χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρος χρόνος.

Την από­φα­ση των Ευρω­παί­ων ηγε­τών για περαι­τέ­ρω παρά­τα­ση της δια­δι­κα­σί­ας της εξό­δου του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου από την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτω­βρί­ου ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ κατά τη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε μετά το πέρας της συνό­δου κορυ­φής. Τερέ­ζα Μέι:

Όπως είπε, αυτή η παρά­τα­ση είναι αρκε­τά «ευέ­λι­κτη», αλλά «μικρό­τε­ρη» από το ανα­με­νό­με­νο και έστει­λε σαφές μήνυ­μα στους Βρε­τα­νούς: «Μην τη σπαταλήσετε».

Ο Ντ. Τουσκ σημεί­ω­σε ότι κατά τη διάρ­κεια της εξά­μη­νης παρά­τα­σης το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο θα έχει την ευκαι­ρία να επι­κυ­ρώ­σει τη Συμ­φω­νία Απο­χώ­ρη­σης και να φύγει, να ανα­θε­ω­ρή­σει τη στρα­τη­γι­κή για το μέλ­λον δια­μορ­φώ­νο­ντας εκ νέου την Πολι­τι­κή Δήλω­ση για το μέλ­λον ή ακό­μα και να ακυ­ρώ­σει εξ ολο­κλή­ρου το Brexit.

Από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ τόνι­σε τη σημα­σία της συμ­φω­νί­ας των 28 ηγε­τών να συνα­ντιού­νται κατά τη διάρ­κεια αυτής της περιό­δου άτυ­πα οι υπουρ­γοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρε­τα­νία, προ­κει­μέ­νου να προ­ε­τοι­μά­σουν τις μελ­λο­ντι­κές πολι­τι­κές. Όπως εξή­γη­σε, το ΗΒ «έπει­σε» τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους ότι θα σεβα­στεί τις υπο­χρε­ώ­σεις του. «Η εποι­κο­δο­μη­τι­κή συνερ­γα­σία σημαί­νει εποι­κο­δο­μη­τι­κή συνερ­γα­σία. Μέχρι στιγ­μής, η στά­ση της Βρε­τα­νί­ας ήταν βασι­σμέ­νη στην καλή πίστη», δήλω­σε από τη μεριά του ο Ντ. Τουσκ, σημειώ­νο­ντας ότι έχει εμπι­στο­σύ­νη στη Βρε­τα­νί­δα πρωθυπουργό.

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, επέ­μει­νε, θα παρα­μεί­νει πλή­ρες μέλος, με όλες τις υπο­χρε­ώ­σεις και τα δικαιώ­μα­τά του, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του δικαιώ­μα­τος ψήφου. Ωστό­σο, τόνι­σε, ότι οι 27 έλα­βαν επαρ­κείς δια­βε­βαιώ­σεις ότι το Ην. Βασί­λειο δε θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει «πολι­τι­κά τεχνά­σμα­τα» προ­κει­μέ­νου να μπλο­κά­ρει απο­φά­σεις ή να υπο­νο­μεύ­σει τη λει­τουρ­γία της ΕΕ.

Ερω­τη­θείς αν η ενό­τη­τα των «27» έχει δια­τα­ρα­χτεί λόγω της στά­σης της Γαλ­λί­ας, ο Ντό­ναλντ Τουσκ σημεί­ω­σε πως η ενό­τη­τα φαί­νε­ται στα κοι­νά συμπε­ρά­σμα­τα, και δεν σημαί­νει πάντα «ταυ­τό­ση­μες θέσεις».

Η συμ­φω­νία προ­βλέ­πει μια ενδιά­με­ση αξιο­λό­γη­ση της κατά­στα­σης στη διάρ­κεια της επό­με­νης συνό­δου, στις 20–21 Ιου­νί­ου, στη διάρ­κεια της οποί­ας οι δύο αξιω­μα­τού­χοι διευ­κρί­νι­σαν πως δεν πρό­κει­ται να γίνουν νέες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, αλλά ενη­μέ­ρω­ση των ηγε­τών για το πού βρι­σκό­μα­στε σε σχέ­ση με το Βrexit.

Ο Τραμπ κατήγγειλε ότι η ΕΕ είναι «σκληρή» με το Λονδίνο

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ κατήγ­γει­λε χθες Τετάρ­τη ότι η ΕΕ είναι «τόσο σκλη­ρή» με τη Βρε­τα­νία, μετά τη συμ­φω­νία στην οποία κατέ­λη­ξαν οι Ευρω­παί­οι ηγέ­τες για παρά­τα­ση του Brexit έως και έξι μήνες.

«Κρί­μα που η ΕΕ είναι τόσο σκλη­ρή με τη Βρε­τα­νία και με το Brexit», έγρα­ψε στο Twitter ο Τραμπ.

Στη συνέ­χεια ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έστρε­ψε την προ­σο­χή του στην εμπο­ρι­κή δια­μά­χη μετα­ξύ ΗΠΑ και ΕΕ λέγο­ντας: «Η ΕΕ είναι επί­σης μια σκλη­ρή εμπο­ρι­κή εταί­ρος με τις ΗΠΑ, αυτό θα αλλάξει».

Έπει­τα από μια τετα­μέ­νη σύνο­δο στις Βρυ­ξέλ­λες το Λον­δί­νο έλα­βε μια «ευέ­λι­κτη παρά­τα­ση» της ημε­ρο­μη­νί­ας του Brexit ως τις 31 Οκτω­βρί­ου. Ωστό­σο στη διάρ­κεια της συνό­δου ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν τάχθη­κε κατά μιας μεγά­λης ανα­βο­λής του Brexit, ενώ οι περισ­σό­τε­ροι άλλοι Ευρω­παί­οι ηγέ­τες ήταν δια­τε­θει­μέ­νοι να συμ­φω­νή­σουν σε κάτι τέτοιο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο