Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών έως και δύο χρόνια νωρίτερα

Νέα εξέ­τα­ση αίμα­τος μπο­ρεί να εντο­πί­σει τον καρ­κί­νο των ωοθη­κών έως και δυο έτη νωρί­τε­ρα από τη μέχρι τώρα δυνα­τό­τη­τα των ιατρι­κών εξε­τά­σε­ων, όπως απο­κα­λύ­πτει νέα έρευ­να την οποία επι­κα­λεί­ται η Independent.

Στη μελέ­τη αυτή που δημο­σιεύ­τη­κε στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση «Nature» οι ερευ­νη­τές ανέ­λυ­σαν τις εξε­τά­σεις αίμα­τος 80 ατό­μων σε μια περί­ο­δο εφτά ετών.

Οι περισ­σό­τε­ροι καρ­κί­νοι των ωοθη­κών δια­γι­γνώ­σκο­νται στα τελευ­ταία στά­δια, στα οποία οι θερα­πευ­τι­κές παρεμ­βά­σεις είναι λιγό­τε­ρο πιθα­νό να απο­βούν απο­τε­λε­σμα­τι­κές. Η ανά­πτυ­ξη επο­μέ­νως τέτοιου τύπου εξε­τά­σε­ων έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία, υπο­στη­ρί­ζει η δρ. Ρέι­τσελ Σο, διευ­θύ­ντρια έρευ­νας στον βρε­τα­νι­κό οργα­νι­σμό «Cancer Research».

Σύμ­φω­να με τη βρε­τα­νι­κή Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Υγεί­ας (NHS) ο καρ­κί­νος των ωοθη­κών είναι ένας από τους συνη­θέ­στε­ρους τύπους καρ­κί­νου στις γυναί­κες. Οι μισές από αυτές ζουν έως πέντε χρό­νια μετά τη διά­γνω­ση ενώ το ένα τρί­το έως 10 χρόνια.

Ο επι­κε­φα­λής συντά­κτης της μελέ­της, Μπό­μπι Γκρά­χαμ από το Πανε­πι­στή­μιο του Κουίνς στο Μπέλ­φαστ εξη­γεί ότι πρώ­τα ανα­κά­λυ­ψαν τον βιο­δεί­κτη που βοη­θά στον εντο­πι­σμό του επι­θη­λια­κού καρ­κί­νου των ωοθη­κών και στη συνέ­χεια δημιούρ­γη­σαν την εξέ­τα­ση μέτρη­σης αυτού του δια­γνω­στι­κού δείκτη.

Ο ίδιος δηλώ­νει: «Ο αλγό­ριθ­μος σχε­διά­στη­κε για να αξιο­λο­γή­σει δείγ­μα­τα αίμα­τος και να εντο­πί­σει οποια­δή­πο­τε μη φυσιο­λο­γι­κά επί­πε­δα πρω­τεϊ­νών που σχε­τί­ζο­νται με τον καρ­κί­νο. Η μέθο­δος αυτή δια­γι­γνώ­σκει τον καρ­κί­νο των ωοθη­κών έως και δύο χρό­νια νωρί­τε­ρα απ’ό,τι επέ­τρε­παν οι εξε­τά­σεις μέχρι σήμερα».

Αν αυτή η μορ­φή καρ­κί­νου δια­γνω­στεί στο πρώ­το στά­διο υπάρ­χουν 90% πιθα­νό­τη­τες πεντα­ε­τούς επι­βί­ω­σης ενώ οι πιθα­νό­τη­τες αυτές κατά τη διά­γνω­ση του στο τρί­το ή τέταρ­το στά­διο είναι μόνο 22%.

Στη Βρε­τα­νία ο καρ­κί­νος των ωοθη­κών είναι η έκτη πιο κοι­νή μορ­φή καρ­κί­νου για τις γυναί­κες. Υπο­λο­γί­στη­κε ότι το 2016 ανα­φέρ­θη­καν 4.227 θάνα­τοι από καρ­κί­νο των ωοθηκών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο