Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξαπλώνεται ανά τον κόσμο ο κοροναϊός — Αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Αυξά­νο­νται καθη­με­ρι­νά ανά τον κρού­σμα­τα και νεκροί από τον κορο­ναϊό, με την Ιτα­λία να δοκι­μά­ζε­ται με σφο­δρό­τη­τα ενώ στην Κίνα φαί­νε­ται να τιθασ­σεύ­ε­ται η επιδημία.

Κίνα

Συνο­λι­κά 24 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­ναϊό κατα­γρά­φη­καν έως τα μεσά­νυ­χτα χτες Τρί­τη στην Κίνα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας, αριθ­μός σχε­τι­κά αυξη­μέ­νος από τα 19 που εντο­πί­στη­καν τη Δευτέρα.

Με τα νέα κρού­σμα­τα, ο συνο­λι­κός αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον SARS-CoV‑2 στην Κίνα ανήλ­θε σε 80.778 από τον Δεκέμβρη.

Σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγεί­ας της Κίνας, επι­βε­βαιώ­θη­καν επί­σης χθες 22 νέοι θάνα­τοι από την ασθέ­νεια COVID-19, γεγο­νός που αυξά­νει τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό των θυμά­των της επι­δη­μί­ας σε 3.158 νεκρούς.

Όλοι οι νέοι θάνα­τοι ασθε­νών ανα­φέρ­θη­καν από τις υγειο­νο­μι­κές αρχές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, του επί­κε­ντρου της κρί­σης, εκ των οποί­ων οι 19 στην Ουχάν, τη μεγα­λού­πο­λη που απο­τε­λεί την πρω­τεύ­ου­σά της, όπου εμφα­νί­στη­κε για πρώ­τη φορά ο SARS-CoV‑2 τον Δεκέμβρη.

Σύμ­φω­να με την Επι­τρο­πή, κατα­γρά­φη­καν επί­σης 31 νέα ύπο­πτα κρού­σμα­τα. Το σύνο­λο των ύπο­πτων κρου­σμά­των, που τελούν υπό ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση, ανήλ­θε έτσι σε 285.

Επί­σης, έως τα μεσά­νυ­χτα χτες, 1.578 άνθρω­ποι απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ρια από τα νοσο­κο­μεία όπου νοση­λεύ­ο­νταν. Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση μειώ­θη­κε κατά 302, στους 4.492. Στα νοσο­κο­μεία όλης της Κίνας παρα­μέ­νουν 16.145 ασθε­νείς. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν απο­θε­ρα­πευ­θεί ανήλ­θε σε 61.475.

Επί­σης χτες Τρί­τη κατα­γρά­φη­καν από τις αρχές 10 νέα κρού­σμα­τα που «εισή­χθη­σαν» στη χώρα από το εξω­τε­ρι­κό, κατά την ορο­λο­γία που χρη­σι­μο­ποιεί το κινε­ζι­κό κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων «Νέα Κίνα», τα 6 στο Πεκί­νο, άλλα δύο στη Σαγκάη, ένα στην επαρ­χία Σαντόνγκ και ένα στην επαρ­χία Γκαν­σού. Έως τα μεσά­νυ­χτα χτες το σύνο­λο των ασθε­νών που έφθα­σαν στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα από το εξω­τε­ρι­κό ανερ­χό­ταν σε 79.

Κίνα: Οι αρχές δίνουν άδεια επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες στην Ουχάν

Διά­φο­ρες δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες και εται­ρεί­ες θα μπο­ρέ­σουν προ­ο­δευ­τι­κά να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν στην Ουχάν, την κινε­ζι­κή μεγα­λού­πο­λη που απο­τε­λεί εστία της επι­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού, η οποία ξέσπα­σε τον Δεκέμ­βριο και έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώ­πους σε διε­θνές επί­πε­δο, ανα­κοί­νω­σαν οι τοπι­κές αρχές σήμε­ρα. Υπη­ρε­σί­ες και εται­ρεί­ες που παρά­γουν αγα­θά ή προ­σφέ­ρουν υπη­ρε­σί­ες που θεω­ρεί­ται πως απαι­τού­νται για την καθη­με­ρι­νή ζωή ή για την ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή περί­θαλ­ψη θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν άμε­σα, ενώ οι υπό­λοι­πες θα λαμ­βά­νουν άδειες επα­να­λει­τουρ­γί­ας προ­ο­δευ­τι­κά, ανέ­φε­ραν οι αρχές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, πρω­τεύ­ου­σα της οποί­ας είναι η Ουχάν.

Σύμ­φω­να με τις αρχές, θα ξεκι­νή­σουν να επα­να­λει­τουρ­γούν τομείς-κλει­διά όπως αυτός των συγκοι­νω­νιών, της παρα­γω­γής εξο­πλι­σμού και ανα­λω­σί­μων υγεί­ας και άλλων ειδών πρώ­της ανά­γκης. Θα δοθούν επί­σης άδειες επα­να­λει­τουρ­γί­ας σε επι­χει­ρή­σεις που επη­ρε­ά­ζουν εθνι­κές ή διε­θνείς αλυ­σί­δες εφοδιασμού.

Πρώτο κρούσμα στην Τουρκία

Ένα πρώ­το κρού­σμα του κορο­νοϊ­ού εντο­πί­στη­κε στην Τουρ­κία, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας της χώρας Φαχρε­τίν Κότζα σε έκτα­κτη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες.

Διευ­κρί­νι­σε πως πρό­κει­ται για άνδρα και η κατά­στα­σή του είναι καλή. Ο Κότζα είπε ότι η άνδρας ταξί­δε­ψε στην Τουρ­κία από ευρω­παϊ­κή χώρα, την οποία δεν κατο­νό­μα­σε, καθώς και ότι έχει πλέ­ον τεθεί σε καρα­ντί­να. Σε απο­κλει­σμό και υπό ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­σε καρα­ντί­να έχει επί­σης τεθεί η οικο­γέ­νειά του.

Ο Κότζα δια­βε­βαί­ω­σε ότι οι τουρ­κι­κές αρχές θα αντι­με­τω­πί­σουν το κρού­σμα «με δια­φά­νεια», προ­σθέ­το­ντας πως «θα μπο­ρού­σα να κάνω την ανα­κοί­νω­ση σήμε­ρα (Τετάρ­τη) το πρωί».

Ο Κότζα συνέ­στη­σε σε όλους όσοι έρχο­νται από το εξω­τε­ρι­κό να μένουν σε απο­μό­νω­ση κατ’ οίκον επί 14 μέρες προ­λη­πτι­κά και παρό­τρυ­νε όλους τους Τούρ­κους πολί­τες να μην ταξι­δεύ­ουν στο εξω­τε­ρι­κό εκτός αν είναι απο­λύ­τως ανα­γκαίο. Δια­βε­βαί­ω­σε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα από τις κρα­τι­κές υπηρεσίες.

Θετική στον κορονοϊό η υπουργός Υγείας της Βρετανίας

Η υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας της Βρε­τα­νί­ας, Ναντίν Ντό­ρις, δια­γνώ­στη­κε ότι έχει μολυν­θεί από τον κορο­ναϊό και έχει τεθεί με δική της πρω­το­βου­λία σε απο­μό­νω­ση στο σπί­τι της, επι­βε­βαί­ω­σε η ίδια χτες Τρί­τη. Η Ντό­ρις ανέ­φε­ρε ότι έλα­βε «όλες τις προ­φυ­λά­ξεις που συνι­στώ­νται», αφού ενη­με­ρώ­θη­κε για τη διάγνωση.

Εργα­ζό­με­νοι στο σύστη­μα Υγεί­ας «άρχι­σαν λεπτο­με­ρή κατα­γρα­φή των επα­φών» της, ενώ το υπουρ­γείο Υγεί­ας και το γρα­φείο της στο Κοι­νο­βού­λιο «ακο­λου­θούν αυστη­ρά τις συμ­βου­λές τους», τόνι­σε η υφυ­πουρ­γός με ανα­κοί­νω­ση που υπο­γρά­φε­ται από την ίδια και δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε μέσω των υπη­ρε­σιών του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Το δελ­τίο Τύπου του υπουρ­γεί­ου επα­λή­θευ­σε πλη­ρο­φο­ρί­ες που δημο­σί­ευ­σε νωρί­τε­ρα χτες η εφη­με­ρί­δα «The Times». Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ αυτό, η 62χρονη πολι­τι­κός συνα­ντή­θη­κε με εκα­το­ντά­δες ανθρώ­πους την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα στη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των, ενώ ήταν επί­σης παρού­σα σε δεξί­ω­ση που παρέ­θε­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός και αρχη­γός του κόμ­μα­τός της, ο Μπό­ρις Τζόν­σον, στην επί­ση­μη κατοι­κία του στη Ντά­ου­νινγκ Στριτ.

Νωρί­τε­ρα χτες Τρί­τη, ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας που έχει προ­κα­λέ­σει ο κορο­ναϊ­ός στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο αυξή­θη­κε σε έξι. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των στη χώρα αυξή­θη­κε σε 373, από 319 την προηγουμένη.

Έξι νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Νότιας Κορέ­ας κατέ­γρα­ψαν 242 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού στη χώρα το περα­σμέ­νο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, γεγο­νός που αυξά­νει το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί στη χώρα σε 7.755, ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση των Κορε­α­τι­κών Κέντρων Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (KCDC), που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα, μια μέρα μετά την υπο­χώ­ρη­ση του αριθ­μού των νέων κρου­σμά­των στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δο του τελευ­ταί­ου 11ημέρου.

Χτες υπέ­κυ­ψαν άλλοι έξι άνθρω­ποι στη Νότια Κορέα, με τον απο­λο­γι­σμό της ασθέ­νειας COVID-19 να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 60.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της υπη­ρε­σί­ας, 41 ασθε­νείς ανάρ­ρω­σαν και έλα­βαν εξι­τή­ρια από τα νοσο­κο­μεία το προη­γού­με­νο 24ωρο, γεγο­νός που αυξά­νει το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν απο­θε­ρα­πευ­τεί από το ξέσπα­σμα της επι­δη­μί­ας τη νοτιο­κο­ρε­α­τι­κή επι­κρά­τεια σε 288.

59 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Ιαπωνία

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Ιαπω­νί­ας κατέ­γρα­ψαν 59 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού χτες Τρί­τη, τη μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση που έχει δια­πι­στω­θεί μέσα σε ένα 24ωρο στη χώρα από το ξέσπα­σμα της επι­δη­μί­ας, μετέ­δω­σε το δημό­σιο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NHK.

Το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί στη χώρα αυξή­θη­κε έτσι σε 1.278, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 696 επι­βαι­νό­ντων στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο «Diamond Princess», που παρα­μέ­νει σε καρα­ντί­να στη Γιο­κο­χά­μα, και 14 ανθρώ­πων που επέ­στρε­ψαν με πτή­σεις τσάρ­τερ από την Κίνα, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που μετέ­δω­σε το NHK. Ένα νέο κρού­σμα δια­πι­στώ­θη­κε εξάλ­λου νωρίς σήμε­ρα στον δυτι­κό νομό Χιόγκο.

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της επι­δη­μί­ας ανέρ­χε­ται μέχρι σήμε­ρα στην Ιαπω­νία σε 19 νεκρούς, ανά­με­σά τους επτά που επέ­βαι­ναν στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο, ανέ­φε­ρε η ιαπω­νι­κή δημό­σια τηλεόραση.

Πρώτος θάνατος στον Παναμά

Ένας 64χρονος εκπαι­δευ­τι­κός που προ­σβλή­θη­κε από τον κορο­ναϊό υπέ­κυ­ψε στον Πανα­μά, γεγο­νός που σήμα­νε τον πρώ­το θάνα­το στη χώρα και στην κεντρι­κή Αμε­ρι­κή εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας της ασθέ­νειας COVID-19, ανα­κοί­νω­σε η υπουρ­γός Υγεί­ας Ροσά­ριο Τέρ­νερ. Σύμ­φω­να με την υπουρ­γό (σ.σ. όχι «τον» υπουρ­γό, όπως ανα­φέρ­θη­κε σε προη­γού­με­νο τηλε­γρά­φη­μα εκ παρα­δρο­μής), είχαν επι­βε­βαιω­θεί μέχρι χθες συνο­λι­κά οκτώ κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Το ένα από τα πρό­σω­πα που έχουν μολυν­θεί «νοση­λεύ­ε­ται σε μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, άλλο ένα δυστυ­χώς απε­βί­ω­σε», είπε η κυρία Τέρ­νερ κατά τη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στην πρω­τεύ­ου­σα.  Το θύμα, δια­βη­τι­κός, υπέ­κυ­ψε την Κυρια­κή, διευ­κρί­νι­σε η υπουρ­γός. Οι υπό­λοι­ποι επτά άνθρω­ποι που έχουν προ­σβλη­θεί από τον ιό είναι ηλι­κί­ας μετα­ξύ 29 και 59 ετών και οι έξι είχαν ταξι­δέ­ψει στο εξω­τε­ρι­κό — στη Γαλ­λία, στην Ισπα­νία, στις ΗΠΑ και στην Κού­βα. Ο Πανα­μάς είναι η δεύ­τε­ρη χώρα της κεντρι­κής Αμε­ρι­κής στην οποία εξα­πλώ­θη­κε ο SARS-CoV‑2 μετά την Κόστα Ρίκα, όπου κατα­με­τρώ­νται 13 κρού­σμα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τριών υπη­κό­ων των ΗΠΑ.

Πρώτος θάνατος στην Ινδονησία

Μία 53χρονη γυναί­κα υπέ­κυ­ψε αφού προ­σβλή­θη­κε από τον νέο κορο­ναϊό στην Ινδο­νη­σία, ο πρώ­τος θάνα­τος που συν­δέ­ε­ται με την επι­δη­μία σε αυτή τη χώρα της νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας, ανα­κοί­νω­σε αξιω­μα­τού­χος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Η γυναί­κα, ξένη υπή­κο­ος, βρι­σκό­ταν σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση πριν την εισα­γω­γή της στο νοσο­κο­μείο, δήλω­σε ο Άχμαντ Γιου­ριά­ντο. Ο Γιου­ριά­ντο δεν διευ­κρί­νι­σε την εθνι­κό­τη­τα της γυναί­κας ή σε ποιο νοσο­κο­μείο και ποια πόλη πέθα­νε, όμως πρό­σθε­σε ότι η πρε­σβεία της χώρας από την οποία κατά­γε­ται έχει ενη­με­ρω­θεί για τον θάνα­τό της και θα φρο­ντί­σει για τον επα­να­πα­τρι­σμό της σορού της. Στην Ινδο­νη­σία έχουν κατα­γρα­φεί 26 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο