Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εξαφανίστηκαν» 16 πρόσφυγες που βγήκαν την Κυριακή στο νησί

«Εξα­φα­νί­στη­καν» 16 πρό­σφυ­γες που βγή­καν στα Νένη­τα της Χίου. Προ­έρ­χο­νταν από Κογκό, Γουι­νέα και Γκά­μπια και φέρε­ται να απο­βι­βά­στη­καν στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή το πρωί της Κυρια­κής. Άλλες τέσ­σε­ρις κρύ­φτη­καν και εντο­πί­στη­καν αργότερα.

Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, στη βάρ­κα επέ­βαι­ναν συνο­λι­κά 20 άτο­μα και μετά την απο­βί­βα­σή τους το πρωί, τα 16 φέρε­ται να εντο­πί­στη­καν από την Αστυ­νο­μία και το Λιμε­νι­κό και να μετα­φέρ­θη­καν σε άγνω­στη τοπο­θε­σία. Αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες είδαν τη μετα­φο­ρά των ξερι­ζω­μέ­νων με «κλού­βα» και με τη συνο­δεία αυτο­κι­νή­των του Λιμε­ναρ­χεί­ου Χίου και της Αστυ­νο­μί­ας. Από την πλευ­ρά της Αστυ­νο­μί­ας δόθη­κε η πλη­ρο­φο­ρία ότι δεν πήρε μέρος σε επι­χεί­ρη­ση εντο­πι­σμού ή και μετα­φο­ράς αλλο­δα­πών. Το Λιμε­νι­κό δεν επι­βε­βαί­ω­νε, δε, τέτοιο συμβάν.

Εξάλ­λου, οι τρεις από τις συνο­λι­κά τέσ­σε­ρις γυναί­κες, που εμφα­νί­στη­καν στο χωριό των Νενή­των, επι­βε­βαιώ­νουν ότι μαζί τους ήταν άλλοι 16 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, μετα­ξύ δε αυτών και ένα μωρό και οι οποί­οι είχαν απο­βι­βα­σθεί σε παρα­λία της περιο­χής. Οι τρεις γυναί­κες ‑η τέταρ­τη είχε φύγει μόνη της προς άγνω­στη κατεύ­θυν­ση- κρύ­βο­νταν σε χωρά­φια της περιο­χής των Νενή­των, χωρίς να εντο­πι­στούν από τους λιμε­νι­κούς. Επι­βε­βαί­ω­σαν δε τη μετα­φο­ρά κάποιου αριθ­μού ξερι­ζω­μέ­νων με οχή­μα­τα του Λιμε­ναρ­χεί­ου Χίου και της Αστυνομίας.

Όμως, χτες κάποιοι από τους ξερι­ζω­μέ­νους άρχι­σαν να «εμφα­νί­ζο­νται», αφού υπήρ­ξε ενη­μέ­ρω­ση από το Λιμε­νι­κό ότι στη δομή καρα­ντί­νας στη Λευ­κω­νιά βρί­σκο­νται από την Κυρια­κή συνο­λι­κά οκτώ άτο­μα (σ.σ. τρεις άντρες και πέντε γυναί­κες), ενώ η τύχη των υπο­λοί­πων, που φέρε­ται ότι επέ­βαι­ναν στην ίδια βάρ­κα και απο­βι­βά­στη­καν στην παρα­λία, φαί­νε­ται να αγνοείται.

Μετα­ξύ άλλων η ιστο­σε­λί­δα της Χίου «astraparis» ανα­φέ­ρει πώς στή­θη­κε η επι­χεί­ρη­ση «εξα­φά­νι­σης» των ανθρώ­πων, ανά­με­σά τους και βρέ­φος μιας βδο­μά­δας, όπως καταγ­γέλ­λει σε κάμε­ρα μία γυναί­κα που διέ­φυ­γε με άλλες τρεις και αφού κρύ­φτη­καν για ώρες στα χωρά­φια της περιο­χής εντο­πί­σθη­καν από δημο­σιο­γρά­φους μέσα στο χωριό το από­γευ­μα της Κυρια­κής. Το ταξί­δι τους ξεκί­νη­σε στις 3 το πρωί (σ.σ. το πρωί της Κυρια­κής) και λίγα λεπτά πριν η βάρ­κα τους προ­σεγ­γί­σει την ακτή έγι­ναν αντι­λη­πτοί από περι­πο­λι­κό σκά­φος του Λιμε­νι­κού, το οποίο τους κατα­δί­ω­ξε, αλλά δεν μπό­ρε­σε να τους προ­σεγ­γί­σει, επει­δή υπήρ­χαν βρά­χια στην ακτή.

Η γυναί­κα που μίλη­σε στον «astraparis» είναι απο­λύ­τως σαφής και κατη­γο­ρη­μα­τι­κή ότι στη βάρ­κα επέ­βαι­ναν 20 άτο­μα του­λά­χι­στον (υπάρ­χει μια εκδο­χή να ήταν και 21) και ότι όλοι οι άλλοι πλην της ίδιας και άλλων τριών περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από τις αρχές. Ανα­φέ­ρει, συγκε­κρι­μέ­να, ότι μετά την απο­βί­βα­σή τους, τους συνέ­λα­βε η Αστυ­νο­μία (στο σημείο αυτό υπάρ­χει μια σύγ­χυ­ση αν επρό­κει­το για αστυ­νο­μι­κούς ή λιμε­νι­κούς), ενώ η ίδια με άλλες τρεις γυναί­κες κατά­φε­ραν να δια­φύ­γουν και να κατευ­θυν­θούν στα χωρά­φια της περιο­χής, όπου και κρύφτηκαν.

Πηγή: 902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο