Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

”Εξυπνάδα” ή βαρβαρότητα;

Γρά­φει ο Δημή­τρης Βαλα­ής //
Δάσκαλος

Στις 27 Δεκεμ­βρί­ου 2018, στην ΕΡΤ1 και στην πρω­ι­νή εκπο­μπή ”Απευ­θεί­ας”, γινό­ταν η παρου­σί­α­ση των πλου­σιό­τε­ρων ανθρώ­πων του κόσμου! Εκεί, δια­τυ­πώ­θη­κε η ”πρω­το­πο­ρια­κή” άπο­ψη, πως, ”είναι θέμα μυα­λού και τρό­που σκέ­ψης”, για να γίνει κανείς δισεκατομμυριούχος!

Ένας τηλε­θε­α­τής δια­φω­νώ­ντας, προ­φα­νώς, μ’ αυτή τη θέση και θέλο­ντας να ανα­δεί­ξει την πραγ­μα­τι­κή αιτία υπερ­συσ­σώ­ρευ­σης του πλού­του σε ελά­χι­στους, (τους) έστει­λε μήνυ­μα με τη συμ­βο­λι­κή φρά­ση ”είναι ο καπι­τα­λι­σμός, ηλί­θιε”! Για να λάβει, στη συνέ­χεια, την εξής ”βαθυ­στό­χα­στη” και ”απο­στο­μω­τι­κή” απά­ντη­ση: ”Κανέ­νας ηλί­θιος δεν απέ­κτη­σε δισε­κα­τομ­μύ­ρια, εκτός και αν τα βρήκε”!!!

Συμπέ­ρα­σμα; Όλοι οι φτω­χοί και οι εξα­θλιω­μέ­νοι, όλοι οι κοι­νοί θνη­τοί αυτού του πλα­νή­τη που παλεύ­ουν για ”τον άρτον τον επιού­σιον”, είναι άξιοι της μοί­ρας τους (σύμ­φω­να με την ΕΡΤ), αφού δε δια­θέ­τουν, ούτε κατ’ ελά­χι­στο, ”το μυα­λό” των μεγι­στά­νων του πλού­του (π.χ. του ”δια­βο­λι­κά καλού” Τραμπ που -”λόγω μυα­λού”- είναι και εκα­τομ­μυ­ριού­χος και πρόεδρος)!!!

Αλή­θεια, κύριοι της ΕΡΤ, έχε­τε ακού­σει ποτέ για άγρια εκμε­τάλ­λευ­ση και κατα­λή­στευ­ση ανθρώ­πων, λαών, ακό­μα και μικρών παι­διών; Έχε­τε ακού­σει για εμπό­ριο όπλων, ναρ­κω­τι­κών, για εμπό­ριο σάρ­κας και οργά­νων; Έχε­τε ακού­σει για αδυ­σώ­πη­τους οικο­νο­μι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους που σπέρ­νουν τον όλε­θρο και τη δυστυ­χία; Πίσω απ’ όλα αυτά κρύ­βο­νται συμ­φέ­ρο­ντα εκα­τομ­μυ­ριού­χων, που απλά και μόνο ”δια­θέ­τουν μυα­λό”, όπως, κυνι­κά και απε­ρί­σκε­πτα, εσείς ισχυριστήκατε!!!

Όποιος έχει μυα­λό, κύριοι της ΕΡΤ, αλλά δεν έχει χάσει την ανθρω­πιά του, αγω­νί­ζε­ται για μια άλλη κοι­νω­νία, αγω­νί­ζε­ται για την ειρή­νη, τη δικαιο­σύ­νη, την ευη­με­ρία και την ευτυ­χία όλων των ανθρώ­πων και δεν ”πατά επί πτω­μά­των” για τα δικά του κέρ­δη! Εσείς, όμως, τη βαρ­βα­ρό­τη­τα την ονο­μά­σα­τε ”εξυ­πνά­δα”!!!

Τέτοιο ξέπλυ­μα και τέτοια αγιο­ποί­η­ση του καπι­τα­λι­σμού και των καπι­τα­λι­στών, θα τα ζήλευαν ακό­μα και τα ιδιω­τι­κά κανά­λια των ”έξυ­πνων” επι­χει­ρη­μα­τιών, θα τα ζήλευε ακό­μα και ο ΣΕΒ! Και σ’ ανώ­τε­ρα, λοιπόν!!!

Δια­χρο­νι­κά κυβερ­νη­τι­κή η ΕΡΤ και πιστός στυ­λο­βά­της του συστή­μα­τος! Πίστευε κανείς, ότι, τώρα, με την ”πρώ­τη φορά Αρι­στε­ρά”, θα άλλαζε;

Κι όμως, την αγα­πά­με την ΕΡΤ. Μ’ αυτήν μεγα­λώ­σα­με (κυρί­ως το ραδιό­φω­νο)… Είχε και τις καλές στιγ­μές της! Μόνο που, αυτές, σπα­νί­ζουν πλέον…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο