Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξόριστος, ετών …10! (Ντοκουμέντο)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Το «αλιεύ­σα­με» από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (13/12/1946) και είναι μία από τις ενδεί­ξεις του κλί­μα­τος της επο­χής και της στά­σης του αστι­κού κρά­τους απέ­να­ντι στους αγω­νι­στές κάθε ηλικίας.

Με τίτλο «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗ! Μιλά­ει ένας εξό­ρι­στος 10 χρο­νών» ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ μετα­φέ­ρει και μέσω του συγκε­κρι­μέ­νου παρα­δείγ­μα­τος ‑ζωντα­νά κλί­μα τρο­μο­κρα­τί­ας που κυριάρ­χη­σε μετά τη Συμ­φω­νί­ας της Βάρ­κι­ζας με εξο­ρί­ες, φυλα­κές, βασα­νι­στή­ρια, βια­σμούς, δολο­φο­νί­ες. Επί­σης μετα­φέ­ρει την κατά­στα­ση στις φυλα­κές αλλά και την αγω­νι­στι­κή στά­ση των φυλα­κι­σμέ­νων, αλλά και μορ­φές αλλη­λεγ­γύ­ης προς αυτούς από το λαό.

Γρά­φει συγκεκριμένα:

«Με λένε Στά­θη Κού­κο. Είμαι 10 χρο­νών. Με πιά­σα­νε στη Αγρα της Έδεσ­σας σαν επι­κίν­δυ­νο για την ασφά­λεια. Με πήγαν στη φυλα­κή 7 μέρες στην Έδεσ­σα και ύστε­ρα στον Πει­ραιά στα υπό­γεια μέσα, δύο μήνες. Υστέ­ρα με πήγαν στην Ικα­ρία 15 μέρες. Ημου­να για ένα χρό­νο. Η δευ­τε­ρο­βάθ­μια επι­τρο­πή με έφε­ρε πίσω. Όταν ήμου­να στη φυλα­κή το κρά­τος δεν μας έδι­νε τίπο­τα να φάμε. Μας έφερ­νε όμως η Αλληλεγγύη.

Στα υπό­γεια του Πει­ραιά ξεχεί­λι­ζε το απο­χω­ρη­τή­ριο και γέμι­ζαν οι θάλα­μοι. Και κάνα­με απερ­γία πεί­νας για νάρ­χε­ται το βυτίο να το ξαδειά­ζει και για­τί δε μας βγά­ζαν έξω στην αυλή. Και ύστε­ρα από την απερ­γία μας ερχό­ταν το βυτίο και μας βγά­ζαν και στην αυλή δύο ώρες την ημέρα.

Στην Ικα­ρία η ομά­δα μ’έστειλε σχο­λειό. Και τις Κυρια­κές εψά­ρευα. Φαί δεν είχα­με. Μονά­χα 100 δρά­μια ψωμί την ημέ­ρα. Και εβά­ζα­με ο καθέ­νας ό,τι είχα­με και εκά­να­με φαί. Οι χωρια­νοί μας αγαπάγανε».

 

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο