Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: Ανακοίνωση για το νέο ζωονόσο ιό Langya

Για ζωο­νό­σο (μετα­φο­ρά από ζώο σε άνθρω­πο) κάνει λόγο ο ΕΟΔΥ σχε­τι­κά με τον νέο ιό που ονο­μά­ζε­ται Langya henipavirus (LayV) και ήδη 35 άτο­μα έχουν μολυν­θεί στις επαρ­χί­ες Shandong και Henan της Κίνας, μετα­ξύ των οποί­ων 26 είχαν μολυν­θεί μόνο με LayV (χωρίς άλλα παθογόνα).

Οι 26 ασθε­νείς παρου­σί­α­σαν συμ­πτώ­μα­τα όπως πυρε­τό (100% των περι­στα­τι­κών), κόπω­ση (54%), βήχα (50%), ανο­ρε­ξία (50%), μυαλ­γία (46%), ναυ­τία (38%), πονο­κέ­φα­λο (35%), και έμε­το (35%), συνο­δευό­με­να από θρομ­βο­πε­νία (35%), λευ­κο­πε­νία (54%) και δια­τα­ρα­χή της ηπα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας (35%) και των νεφρών (8%) ενώ σε ορο­ε­πι­δη­μιο­λο­γι­κή μελέ­τη σε οικό­σι­τα ζώα ανι­χνεύ­θη­κε η παρου­σία αντι­σω­μά­των σε κατσί­κες (3 από 168, 2%) και σκύ­λους (4 από 79, 5%) και θεω­ρεί­ται πως η μυγα­λή, ένα θηλα­στι­κό που εμφα­νι­σια­κά φέρ­νει με ποντί­κι, απο­τε­λεί τη φυσι­κή δεξα­με­νή του ιού LayV.

Όπως σημειώ­νει ο ΕΟΔΥ, «σε δείγ­μα­τα ορού που ελή­φθη­σαν από 14 ασθε­νείς κατά τη διάρ­κεια της οξεί­ας φάσης της λοί­μω­ξης και της ανάρ­ρω­σης, οι τίτλοι αντι­σω­μά­των (IgG) στο 86% των δειγ­μά­των κατά την ανάρ­ρω­ση ήταν 4 φορές υψη­λό­τε­ροι από ότι στα δείγ­μα­τα κατά την οξεία φάση. Η ιαι­μία (ανί­χνευ­ση ιού) συσχε­τί­στη­κε με οξεία λοί­μω­ξη LayV, ενώ οι ασθε­νείς με πνευ­μο­νία είχαν υψη­λό­τε­ρα ιικά φορ­τία από εκεί­νους χωρίς πνευ­μο­νία. Αν και η μετά­δο­ση από άνθρω­πο σε άνθρω­πο είναι εφι­κτή για τον ιό Nipah, δεν υπήρ­ξε επι­δη­μιο­λο­γι­κή συσχέ­τι­ση (χωρι­κή ή χρο­νι­κή συρ­ροή) των περι­στα­τι­κών με LayV. Επί­σης δεν ανα­φέρ­θη­κε στε­νή επα­φή ή κοι­νό ιστο­ρι­κό έκθε­σης μετα­ξύ των περι­στα­τι­κών, γεγο­νός που υπο­δει­κνύ­ει ότι οι μολύν­σεις στους ανθρώ­πους αφο­ρούν σπο­ρα­δι­κά συμ­βά­ντα. Η ιχνη­λά­τη­ση επα­φών για 9 περι­στα­τι­κά έδει­ξε ότι δεν υπήρ­ξε μετά­δο­ση LayV στα 15 μέλη των στε­νών επα­φών τους στη ίδια οικο­γέ­νεια, αλλά παρό­λα αυτά το μέγε­θος του δείγ­μα­τός ήταν πολύ μικρό για να προσ­διο­ρι­στεί ο κίν­δυ­νος μετά­δο­σης από άνθρω­πο σε άνθρωπο».

Τέλος, η ορο­ε­πι­δη­μιο­λο­γι­κή μελέ­τη έδει­ξε την ταυ­το­ποί­η­ση ενός νέου ιού πιθα­νής ζωι­κής προ­έ­λευ­σης στην Κίνα που ανι­χνεύ­θη­κε σε εμπύ­ρε­τα περι­στα­τι­κά «χωρίς προς το παρόν να έχει προ­κα­λέ­σει θάνα­το σε κάποιο από αυτά. Τα ευρή­μα­τα χρή­ζουν περαι­τέ­ρω έρευ­νας για την καλύ­τε­ρη κατα­νό­η­ση των χαρα­κτη­ρι­στι­κών και της επι­δη­μιο­λο­γί­ας της νόσου στον άνθρω­πο και προς το παρόν δεν υπάρ­χει λόγος για ιδιαί­τε­ρη ανη­συ­χία ανα­φο­ρι­κά με τον νέο ιό». Ωστό­σο «κάποιοι ιοί της συγκε­κρι­μέ­νης ομά­δας μπο­ρεί να  προ­κα­λέ­σουν σοβα­ρή νόσο ακό­μα και θάνα­το σε ανθρώπους».

Στο Ναύπλιο «χτυπά η καρδιά» του βιβλίου
Οι εκδόσεις Ατέχνως είναι εκεί …

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο