Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για απομόνωση κρουσμάτων κορονοϊού και στενών επαφών τους

Νέες επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νες οδη­γί­ες για την απο­μό­νω­ση και την καρα­ντί­να για τα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού και τις στε­νές επα­φές τους ανα­κοί­νω­σε ο ΕΟΔΥ. Οι νέες οδη­γί­ες αφο­ρούν το ευρύ κοι­νό και τους επαγ­γελ­μα­τί­ες υγείας.

Ειδι­κό­τε­ρα:

Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό

Α1. Ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό με λοί­μω­ξη από Sars-Cov‑2

Απο­μό­νω­ση πέντε (5) ημε­ρών και επι­στρο­φή στην εργα­σία με ή χωρίς αρνη­τι­κό testing εάν είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί ή με ήπια συμπτώματα.

Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας υψη­λής ανα­πνευ­στι­κής προ­στα­σί­ας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό που έχει εκτε­θεί στον Sars-Cov‑2

i. Για ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό εμβο­λια­σμέ­νο και με ενι­σχυ­τι­κή δόση:

Συνε­χί­ζουν κανο­νι­κά την εργα­σία τους με υπο­χρε­ω­τι­κή διε­νέρ­γεια εργα­στη­ρια­κού test την 3η ημέ­ρα από την έκθεση.

ii. Για ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό εμβο­λια­σμέ­νο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβό­λιο J&J: Συνε­χί­ζουν κανο­νι­κά την εργα­σία τους με υπο­χρε­ω­τι­κή διε­νέρ­γεια εργα­στη­ρια­κού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέ­ρα από την έκθεση.

Σε κάθε περί­πτω­ση, οι Επι­τρο­πές Λοι­μώ­ξε­ων κάθε νοση­λευ­τι­κού ιδρύ­μα­τος δύνα­νται να λάβουν οποιο­δή­πο­τε επι­πλέ­ον μέτρο για απο­φυ­γή δια­σπο­ράς της λοί­μω­ξης και περιο­ρι­σμού της νόσου.

Β. Γενικός πληθυσμός

Β1. Άτο­μα με λοί­μω­ξη από Sars-Cov‑2 — Απομόνωση:

- Παρα­μο­νή σε απο­μό­νω­ση επί πέντε (5) ημέ­ρες του­λά­χι­στον και απο­φυ­γή επα­φής με άλλα άτομα.

- Εάν δεν υπάρ­χουν συμ­πτώ­μα­τα ή τα συμ­πτώ­μα­τα μετά το πεν­θή­με­ρο — προ­ε­ξάρ­χο­ντος του πυρε­τού- ελατ­τώ­νο­νται, δια­κο­πή απο­μό­νω­σης. Εάν ο πυρε­τός συνε­χί­ζει χωρίς άλλα συμ­πτώ­μα­τα, παρά­τα­ση της απο­μό­νω­σης εντός οικίας.

- Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας υψη­λής ανα­πνευ­στι­κής προ­στα­σί­ας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για του­λά­χι­στον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτο­μα που ήρθαν σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα — Καραντίνα:

Β2α. Για άτο­μα εμβο­λια­σμέ­νο και με ενι­σχυ­τι­κή δόση: Χρή­ση μάσκας υψη­λής ανα­πνευ­στι­κής προ­στα­σί­ας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέ­ρες και διε­νέρ­γεια εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέ­ρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτο­μα εμβο­λια­σμέ­να με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβό­λιο J&J ή ανεμβολίαστους:

- Παρα­μο­νή στο σπί­τι για πέντε (5) ημέ­ρες και απο­φυ­γή επα­φής με άλλα άτομα.

- Την 5η ημέ­ρα διε­νέρ­γεια εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου (PCR ή Rapid Antigen Test).

- Μετά την 5η ημέ­ρα, χρή­ση μάσκας υψη­λής ανα­πνευ­στι­κής προ­στα­σί­ας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για του­λά­χι­στον άλλες πέντε (5) ημέρες.

- Για πλη­θυ­σμια­κές ομά­δες των οποί­ων η εργα­σία συν­δέ­ε­ται άρρη­κτα με την λει­τουρ­γία του κρά­τους και τις υπο­δο­μές ζωτι­κής σημα­σί­ας, τα μέλη της Επι­τρο­πής θα εξε­τά­σουν τυχόν δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νες οδη­γί­ες κατό­πιν ειση­γή­σε­ων και των αρμό­διων Υπουργείων.

Σε περί­πτω­ση εμφά­νι­σης συμ­πτω­μά­των ή θετι­κού εργα­στη­ρια­κού ελέγ­χου, τα άτο­μα της κατη­γο­ρί­ας Β2 (Καρα­ντί­να) μετα­πί­πτουν στην κατη­γο­ρία Β1 (Απο­μό­νω­ση) και εφαρ­μό­ζουν τις αντί­στοι­χες οδηγίες.

Ανα­φο­ρι­κά με την χρή­ση μάσκας τα μέλη της Επι­τρο­πής Αντι­με­τώ­πι­σης Εκτά­κτων Συμ­βά­ντων Δημό­σιας Υγεί­ας από Λοι­μο­γό­νους Παρά­γο­ντες εφι­στούν την προ­σο­χή στην όσο το δυνα­τόν καλύ­τε­ρη εφαρ­μο­γή αυτής

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο