Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων κατά τη διάρκεια του Πάσχα

Οδη­γί­ες για την ασφα­λή κατα­νά­λω­ση τρο­φί­μων κατά τη διάρ­κεια του Πάσχα, και ειδι­κά του αιγο­πρό­βειου κρέ­α­τος και των αυγών που εκεί­νες τις μέρες κατα­να­λώ­νο­νται περισ­σό­τε­ρο, εξέ­δω­σε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα:

Τα αυγά δεν πρέ­πει να παρα­μέ­νουν σε θερ­μο­κρα­σία δωμα­τί­ου περισ­σό­τε­ρο από 2 ώρες. Δια­τη­ρή­στε τα αυγά που έχουν βρά­σει επαρ­κώς (σφι­χτά) στο ψυγείο μέχρι να σερβιριστούν.

Απο­φύ­γε­τε την κατα­νά­λω­ση τρο­φί­μων που περιέ­χουν ωμά ή ατε­λώς μαγει­ρε­μέ­να αυγά (πχ χει­ρο­ποί­η­τη μαγιο­νέ­ζα) καθώς επί­σης την κατα­νά­λω­ση ωμής ζύμης που περιέ­χει αλεύ­ρι ή αυγά.

Αν επι­θυ­μεί­τε να κατα­να­λώ­σε­τε τα αυγά που βάψατε/διακοσμήσατε, βεβαιω­θεί­τε ότι έχε­τε χρη­σι­μο­ποι­ή­σει βαφή κατάλ­λη­λη για τρόφιμα.

Δια­τη­ρή­στε τα αυγά στη συσκευα­σία τους στο ψυγείο (όχι στην πόρ­τα του ψυγεί­ου). Τα βαμ­μέ­να αυγά θα πρέ­πει να δια­τη­ρού­νται, επί­σης, στο ψυγείο.

Βεβαιω­θεί­τε ότι απο­ψύ­χε­τε το κρέ­ας ακο­λου­θώ­ντας τα σωστά βήμα­τα: η από­ψυ­ξη στη συντή­ρη­ση του ψυγεί­ου μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει περί­που 24 ώρες, όταν πρό­κει­ται για ένα μικρό κομ­μά­τι. Ποσό­τη­τα κρέ­α­τος περί­που 4,5 κιλών χρειά­ζε­ται αρκε­τές μέρες ώστε να απο­ψυ­χθεί πλήρως.

Απο­ψύξ­τε το αιγο­πρό­βειο κρέ­ας τοπο­θε­τώ­ντας το στη συντή­ρη­ση του ψυγεί­ου, στο φούρ­νο μικρο­κυ­μά­των ή σε κρύο νερό και όχι σε θερ­μο­κρα­σία δωμα­τί­ου. Όταν απο­ψυ­χθεί, μπο­ρεί να συντη­ρη­θεί στο ψυγείο 3 έως 5 ημέ­ρες ‑όταν είναι μπρι­ζό­λες, παϊ­δά­κια- και 1 έως 2 ημέ­ρες όταν είναι κιμάς. Όταν απο­ψυ­χθεί στο φούρ­νο μικρο­κυ­μά­των ή σε κρύο νερό, θα πρέ­πει να μαγει­ρευ­τεί αμέσως.

Δια­τη­ρή­στε το ωμό κρέ­ας στο ψυγείο, χωρι­στά από άλλα ωμά (πχ φρού­τα ή λαχα­νι­κά) ή μαγει­ρε­μέ­να τρό­φι­μα, ώστε να απο­φευ­χθεί η επι­μό­λυν­σή τους. Δια­τη­ρή­στε το αιγο­πρό­βειο κρέ­ας στο ψυγείο σε θερ­μο­κρα­σία 4 ° C.

Τοπο­θε­τή­στε το μαρι­να­ρι­σμέ­νο κρέ­ας στο ψυγείο μέχρι να το μαγει­ρέ­ψε­τε. Απορ­ρίψ­τε κάθε ποσό­τη­τα μαρι­νά­δας που δεν χρη­σι­μο­ποι­ή­σα­τε στο μαγείρεμα.

Ψήστε το κρέ­ας σε θερ­μο­κρα­σία του­λά­χι­στον 160 ° C. Το κρέ­ας είναι έτοι­μο για κατα­νά­λω­ση όταν η εσω­τε­ρι­κή του θερ­μο­κρα­σία φτά­σει τους 63 ° C και το αφή­σου­με να «ξεκου­ρα­στεί» σε αυτή τη θερ­μο­κρα­σία για 3 λεπτά. Αν δεν υπάρ­χει θερ­μό­με­τρο, μαγει­ρεύ­ου­με επαρ­κώς το κρέ­ας, ώστε ο ζωμός του να είναι διαυγής.

Το μαγει­ρε­μέ­νο αιγο­πρό­βειο κρέ­ας μπο­ρεί να δια­τη­ρη­θεί στο ψυγείο έως 3–4 ημέρες.

Αν επι­θυ­μεί­τε να κατα­να­λώ­σε­τε αιγο­πρό­βειο κρέ­ας σε πακέ­το (take away ή delivery), βεβαιω­θεί­τε ότι είναι ζεστό κατά την παρα­λα­βή. Κατα­να­λώ­στε το μαγει­ρε­μέ­νο κρέ­ας εντός 2 ωρών ( ή 1 ώρας αν η θερ­μο­κρα­σία είναι 32 ° C). Αν δεν πρό­κει­ται να κατα­να­λω­θεί αμέ­σως, τοπο­θε­τή­στε το στο ψυγείο σε θερ­μο­κρα­σία ≤ 4 ° C, σε καλυμ­μέ­να δοχεία και κατα­να­λώ­στε το εντός 3–4 ημε­ρών, κρύο ή αφού προη­γου­μέ­νως το ζεστά­νε­τε στους 74 ° C.

Θυμη­θεί­τε ότι είναι απα­ραί­τη­το να πλέ­νου­με τα χέρια μας με σαπού­νι και νερό πριν, κατά τη διάρ­κεια και μετά το χει­ρι­σμό των τροφίμων.

Χρη­σι­μο­ποι­ή­στε ξεχω­ρι­στές επι­φά­νειες εργα­σί­ες και εργα­λεία (πχ μαχαί­ρια) για ωμά και μαγει­ρε­μέ­να τρό­φι­μα. Ακο­λου­θή­στε την ίδια δια­δι­κα­σία για τα κρέ­α­τα και τα υπό­λοι­πα τρόφιμα.

Η μαζώ­χτρα, του Αργύ­ρη Εφταλιώτη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο