Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟ ΚΚΕ: Ενάντια στην αστυνομική βία και τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά, αγώνας για την κοινωνική ένταξή τους

Την «άγρια αστυ­νο­μι­κή κατα­στο­λή που είχε ως απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το του νεα­ρού Ρομά Νίκου Σαμπά­νη αλλά και τα αιτή­μα­τα των Ρομά για ουσια­στι­κά μέτρα κοι­νω­νι­κής έντα­ξης τους, ενά­ντια στις κατευ­θύν­σεις ΕΕ και κυβερ­νή­σε­ων», ανέ­δει­ξε, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ με παρέμ­βα­σή της στη συζή­τη­ση «σχε­τι­κά με την αστυ­νο­μι­κή βία ενα­ντί­ον των Ρομά» στην Επι­τρο­πή Πολι­τι­κών Ελευ­θε­ριών, Δικαιο­σύ­νης και Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων (LIBE) του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου. Στην ομι­λία του ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Κώστας Παπα­δά­κης, σημείωσε:

«Θα θέλα­με να κατα­δεί­ξου­με τα γεγο­νό­τα στην Ελλά­δα που είχαν ως απο­τέ­λε­σμα ένα νεκρό νεα­ρό Ρομά, το Νίκο Σαμπά­νη, αλλά και τραυ­μα­τί­ες μετά από κατα­δί­ω­ξη και καται­γι­σμό 38 πυρο­βο­λι­σμών της αστυ­νο­μί­ας μέσα σε κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή, προ­κα­λώ­ντας δικαιο­λο­γη­μέ­να μεγά­λη ανη­συ­χία κι αγα­νά­κτη­ση. Πρό­κει­ται για απο­τέ­λε­σμα αστυ­νο­μι­κής βίας κι αυθαι­ρε­σί­ας, μιας πολι­τι­κής και της ΝΔ και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, που όχι μόνο δεν λαμ­βά­νει μέτρα ουσια­στι­κής κοι­νω­νι­κής έντα­ξης αλλά αντί­θε­τα γκε­το­ποιεί και στο­χο­ποιεί μια κοι­νω­νι­κή ομά­δα, που γίνε­ται θύμα δια­κρί­σε­ων και ρατσισμού.

Πίσω από την εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα που απο­δί­δε­ται σκό­πι­μα μόνο στους Ρομά κρύ­βο­νται επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα που κινούν αυτά τα κυκλώ­μα­τα. Απαι­τού­με να υπάρ­ξει από­δο­ση δικαιο­σύ­νης για το Νίκο Σαμπά­νη μετα­φέ­ρο­ντας και εδώ την απαί­τη­ση της οικο­γέ­νειας του την οποία επι­σκε­φθή­κα­με. Η συνο­λι­κή υπο­βάθ­μι­ση, που με κρα­τι­κή ευθύ­νη υπάρ­χει, με τους Ρομά να ζουν μέσα στα σκου­πί­δια, σε παρα­πήγ­μα­τα, χωρίς ρεύ­μα, χωρίς υγεία, χωρίς τα στοι­χειώ­δη είναι που στρώ­νει το έδα­φος για τη δρά­ση των κυκλω­μά­των. Η πολι­τι­κή της ΕΕ με τα γνω­στά προ­γράμ­μα­τα που θρέ­φουν διά­φο­ρες ΜΚΟ δια­πι­στω­μέ­να απο­τε­λούν πυρο­τε­χνή­μα­τα που όχι μόνο δεν βγά­ζουν από την εξα­θλί­ω­ση τους Ρομά αλλά τη διαιωνίζουν».

«Σε σύγκρου­ση με τα εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα και τις κυβερ­νή­σεις του που οξύ­νουν τα προ­βλή­μα­τα επι­βί­ω­σης τους, στη­ρί­ζου­με τα αιτή­μα­τα των Ρομά για ουσια­στι­κή κοι­νω­νι­κή έντα­ξή τους που προ­ϋ­πο­θέ­τει: Μόνι­μη — στα­θε­ρή δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, στέ­γα­ση με δρό­μους, απο­χέ­τευ­ση, ρεύ­μα, νερό, προ­στα­σία των ανέρ­γων, δημό­σιες υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας, εμβο­λια­σμό και μαζι­κά τεστ για τον covid-19. Απλο­ποί­η­ση των δια­δι­κα­σιών νομι­μο­ποί­η­σης των εμπο­ρι­κών δρα­στη­ριο­τή­των τους. Παι­δι­κοί σταθ­μοί, τμή­μα­τα βοη­θη­τι­κής διδα­σκα­λί­ας, ξερί­ζω­μα του αναλ­φα­βη­τι­σμού. Ουσια­στι­κή κατα­πο­λέ­μη­ση των δια­κρί­σε­ων και του ρατσι­σμού. Σεβα­σμός στη κουλ­τού­ρα και τρό­πο ζωής τους» κατέ­λη­ξε ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο