Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟ ΚΚΕ: Οδηγός περαιτέρω εμπορευματοποίησης του νερού η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα

Στη συζή­τη­ση για «τη νομο­θε­σία για τα ύδα­τα» στην ολο­μέ­λεια του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου, παρε­νέ­βη η ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του ΚΚΕ ανα­δει­κνύ­ο­ντας, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, «τη στρα­τη­γι­κή εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του νερού που προ­ω­θεί­ται από ΕΕ και κυβέρ­νη­ση, ακό­μα πιο επι­θε­τι­κά σε βάρος του λαού, μέσα από τη νέα σχε­τι­κή οδη­γία». Στην ομι­λία του, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Κώστας Παπα­δά­κης, τόνι­σε ότι «η οδη­γία είναι πραγ­μα­τι­κός οδη­γός περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης του νερού και η συν­θη­μα­το­λο­γία σας περί ‘καθο­λι­κής πρό­σβα­σης’ χωρίς κανέ­να αντί­κρι­σμα για το λαό.

Η βάση της στρα­τη­γι­κής ΕΕ-κυβερ­νή­σε­ων, δεν αφο­ρά μόνο την εξα­γο­ρά κρα­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων από ιδιώ­τες, αλλά και τη λει­τουρ­γία κρα­τι­κών ή δημο­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων ύδρευ­σης με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, ανε­ξάρ­τη­τα αν συμπράτ­τουν ή όχι σε αυτές ιδιώ­τες. Το λέτε καθα­ρά: η αρχή σας είναι η ανά­κτη­ση του κόστους των υπη­ρε­σιών ύδα­τος, ανε­ξάρ­τη­τα από τις κοι­νω­νι­κές επι­πτώ­σεις της ανά­κτη­σης. Με δυο λόγια: νερό εμπό­ρευ­μα κι ο λαός να πλη­ρώ­νει τα σπα­σμέ­να. Αυτό μαρ­τυ­ρούν κι οι 2000 δια­κο­πές παρο­χής ύδρευ­σης τη βδο­μά­δα σε εργα­τι­κά λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά, μόνο στην Αθή­να, εν μέσω μάλι­στα πανδημίας».

«Απαι­τού­με: Καμία σκέ­ψη για περαι­τέ­ρω ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, καμιά αύξη­ση τιμο­λο­γί­ων, καμιά δια­κο­πή νερού στα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Μόνο με κοι­νω­νι­κο­ποι­η­μέ­νη οικο­νο­μία, όπου η γη, οι υδά­τι­νοι πόροι, τα δίκτυα, οι υπο­δο­μές θα απο­τε­λούν κοι­νω­νι­κή ιδιο­κτη­σία και όχι εμπό­ρευ­μα, μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί η επαρ­κής και φτη­νή υδρο­δό­τη­ση, η προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος» κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο