Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΟ ΚΚΕ: Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ξεπλένει τα λόμπι, τις ΜΚΟ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η ΕΟ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά με «το ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου που ξεπλέ­νει τα λόμπι, τις ΜΚΟ και τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου» ότι «το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε το κοι­νό ψήφι­σμα του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου με τον τίτλο “Yπο­ψί­ες δια­φθο­ράς από το Κατάρ και την ευρύ­τε­ρη ανά­γκη για δια­φά­νεια και λογο­δο­σία στα θεσμι­κά όργα­να της ΕΕ”, που συνι­στά μια αγω­νιώ­δη προ­σπά­θεια να εμφα­νι­στεί το κατα­δι­κα­στέο και απο­κρου­στι­κό σκάν­δα­λο δια­φθο­ράς και χρη­μα­τι­σμού που εξε­λίσ­σε­ται στην ΕΕ, με επί­κε­ντρο το Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, σαν ένα “μεμο­νω­μέ­νο περι­στα­τι­κό”, που αφο­ρά απο­κλει­στι­κά κάποιους διε­φθαρ­μέ­νους ευρω­βου­λευ­τές και παράγοντες».

«Η ΕΕ και τα όργα­νά της» επι­ση­μαί­νει η ΕΟ του ΚΚΕ «επι­διώ­κουν να απο­συν­δέ­σουν το χρη­μα­τι­σμό και τη δια­φθο­ρά πρώ­ην και εν ενερ­γεία ευρω­βου­λευ­τών, όπως η μέχρι πρό­τι­νος αντι­πρό­ε­δρος του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου Ε. Καϊ­λή, από το σκάν­δα­λο όλων των σκαν­δά­λων. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το γεγο­νός ότι η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, όλα τα όργα­νά της, δημιουρ­γή­θη­καν, υπάρ­χουν και λει­τουρ­γούν για να υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου. Είναι ακρι­βώς αυτός ο χαρα­κτή­ρας της ΕΕ και όλων των οργά­νων της, μετα­ξύ αυτών και του αυτο­δια­φη­μι­ζό­με­νου ως του “μόνου εκλεγ­μέ­νου” οργά­νου της, που γεν­νά­ει νομο­τε­λεια­κά τη δια­φθο­ρά στους κόλ­πους της, τη δια­πλο­κή και τις συναλ­λα­γές “κάτω από το τρα­πέ­ζι” του πολι­τι­κού προ­σω­πι­κού της με τους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους — ευρω­παϊ­κούς και μη — και όσους τους εκπρο­σω­πούν, που προη­γου­μέ­νως στο φως της μέρας ανοι­χτά υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα καπι­τα­λι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και κέρδη».

«Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η κυνι­κή ομο­λο­γία του ψηφί­σμα­τος ότι η ικα­νό­τη­τα των λόμπι “να επη­ρε­ά­ζουν την λήψη απο­φά­σε­ων στο κοι­νο­βού­λιο επι­χει­ρη­μα­το­λο­γώ­ντας απο­τε­λεί ζωτι­κό στοι­χείο της ευρω­παϊ­κής δημο­κρα­τί­ας”» ανα­φέ­ρει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Τα μέτρα που προ­τεί­νει το ψήφι­σμα περί δημιουρ­γί­ας επι­τρο­πών και επι­τρο­πά­των δια­φά­νειας, όπως ενός “ανε­ξάρ­τη­του οργά­νου ηθι­κής και δεο­ντο­λο­γί­ας με εξου­σία να ερευ­νά όλα τα θεσμι­κά όργα­να, φορείς και οργα­νι­σμούς της ΕΕ” είναι βέβαιο ότι θα έχουν την τύχη των προη­γού­με­νων. Το “μητρώο δια­φά­νειας” των λόμπι που δια­φή­μι­ζαν πριν μερι­κά χρό­νια ως “ασπί­δα κατά της δια­φθο­ράς” απο­δεί­χτη­κε μητρώο νομι­μο­ποί­η­σης και ξεπλύ­μα­τος των λεγό­με­νων “ομά­δων πίε­σης — λόμπι” να κυκλο­φο­ρούν ανε­νό­χλη­τα και με τη σφρα­γί­δα της ευρω­ε­νω­σια­κής ανα­γνώ­ρι­σης στους δια­δρό­μους και στα γρα­φεία των ευρω­βου­λευ­τών, των Επι­τρό­πων και άλλων αξιω­μα­τού­χων της ΕΕ για να πλα­σά­ρουν την “πρα­μά­τεια” τους.

Να οργα­νώ­νουν εκδη­λώ­σεις και δεξιώ­σεις, “δεξα­με­νές σκέ­ψης” κ.ά. όπου συνα­γε­λά­ζε­ται σύσ­σω­μο το πολι­τι­κό προ­σω­πι­κό της ΕΕ. Για­τί όλα αυτά τα “μέτρα κατά της δια­φθο­ράς” δεν θέλουν, ούτε μπο­ρούν να αγγί­ξουν τη μήτρα της σήψης και του βούρ­κου: το βάρ­βα­ρο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό οικο­δό­μη­μα του καπι­τα­λι­σμού και το πολι­τι­κό του σύστη­μα που λει­τουρ­γεί για να θυσιά­ζει τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα του εργα­ζό­με­νου λαού στο βωμό της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων».

Κατα­λή­γο­ντας η ΕΟ του ΚΚΕ τονί­ζει ότι «τίπο­τε δεν έχουν να περι­μέ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι από την ΕΕ και τις αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις, κυβερ­νη­τι­κές και αντι­πο­λι­τευό­με­νες. Επι­βε­βαιώ­νε­ται η θέση του ΚΚΕ ότι: Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό όταν απο­φα­σί­σει να απαλ­λα­γεί από τα δεσμά της εξου­σί­ας του κεφα­λαί­ου και των ενώ­σε­ών του κι όλους αυτούς που κάθο­νται στο σβέρ­κο του, παίρ­νο­ντας στα δικά του χέρια τα κλει­διά της οικο­νο­μί­ας και της εξουσίας».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο