Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίδειξη ισχύος από τον Μπάιντεν, υποστηρίζει ότι οι μισοί ηγέτες του πλανήτη του ζητούν εμβόλια

Επί­δει­ξη ισχύ­ος από τον Μπάι­ντεν την ώρα που η παν­δη­μία χτυ­πά αλύ­πη­τα χώρες και λαούς, ένα­ντι άλλων ισχυ­ρών παι­κτών στον αδυ­σώ­πη­το αντα­γω­νι­σμό των εμβο­λί­ων σε βάρος των λαών.

Την ώρα που οι ΗΠΑ εφαρ­μό­ζουν απα­γο­ρεύ­σεις και περιο­ρι­σμούς στις εξα­γω­γές εμβο­λί­ων και συστα­τι­κών απα­ραί­τη­των για την παρα­γω­γή τους, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν δήλω­σε σήμε­ρα ότι σχε­δόν οι μισοί ηγέ­τες του πλα­νή­τη τον παρα­κά­λε­σαν να τους βοη­θή­σει με τα εμβό­λια για την Covid-19, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την υπό­σχε­σή του ότι θα παρά­σχει σε όλους βοή­θεια, αλλά παρα­μέ­νο­ντας αόρι­στος όσον αφο­ρά το χρονοδιάγραμμα.

«Όλες οι χώρες του κόσμου στρέ­φο­νται σ’ εμάς», εξή­γη­σε, σε συνο­μι­λία που είχε με κυβερ­νή­τες Πολι­τειών. «Το 40% των ηγε­τών του πλα­νή­τη ρωτούν αν μπο­ρού­με να τους βοη­θή­σου­με», εξή­γη­σε, ανα­φε­ρό­με­νος στους εμβολιασμούς.

«Θα προ­σπα­θή­σου­με», πρό­σθε­σε ο Μπάι­ντεν, χωρίς να δώσει κάποιους συγκε­κρι­μέ­νους αριθ­μούς ή να διευ­κρι­νί­σει πότε θα γίνει αυτό. Επέ­μει­νε ότι πρό­θε­σή του είναι να δώσει προ­τε­ραιό­τη­τα στους Αμε­ρι­κα­νούς. «Πιστεύω ότι μπο­ρού­με να παρα­σκευά­σου­με πολύ περισ­σό­τε­ρα εμβό­λια», εκτίμησε.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος υπεν­θύ­μι­σε ότι οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν υπο­σχε­θεί ότι θα παρά­σχουν 60 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca σε άλλες χώρες. Οι δε ΗΠΑ έχουν «στο­κα­ρι­σμέ­νες» δεκά­δες εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις εμβο­λί­ου που δεν χρη­σι­μο­ποιούν καν, «παζα­ρεύ­ο­ντας» σε ποιες χώρες θα τις «απο­δε­σμεύ­σουν» και με ποια ανταλλάγματα.

Αγνω­στο με τι οικο­νο­μι­κά και γεω­πο­λι­τι­κά ανταλ­λάγ­μα­τα «οι ΗΠΑ ανα­ζη­τούν επι­λο­γές για να μοι­ρα­στούν τις δόσεις του “AstraZeneca” με άλλες χώρες, όταν γίνουν δια­θέ­σι­μες», πάντως «όχι άμε­σα». Ακό­μη και με την Ινδία, που έχει μετα­τρα­πεί σε ένα απέ­ρα­ντο νεκρο­τα­φείο, η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν βρί­σκε­ται σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για να εξα­γά­γει μέρος από τις 10 εκατ. δόσεις που παρα­μέ­νουν «καβά­τζα» στις ΗΠΑ…

Πολ­λοί ξένοι ηγέ­τες έχουν εκφρά­σει δυσα­ρέ­σκεια για τη στά­ση της Ουά­σινγ­κτον στο θέμα αυτό. Η καγκε­λά­ριος της Γερ­μα­νί­ας Άγγε­λα Μέρ­κελ ζήτη­σε «το άνοιγ­μα της αγο­ράς των εμβο­λί­ων» ενώ ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν κάλε­σε τις ΗΠΑ «να βάλουν τέλος στις απα­γο­ρεύ­σεις εξα­γω­γής, όχι μόνο των εμβο­λί­ων αλλά και των συστα­τι­κών τους, κάτι που παρε­μπο­δί­ζει την παραγωγή».

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο