Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίθεση Ερντογάν στην ελληνική κυβέρνηση: «Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι»

Επί­θε­ση ενα­ντί­ον της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και του πρω­θυ­πουρ­γού, με αφορ­μή τις εξε­λί­ξεις στη Λιβύη, εξα­πέ­λυ­σε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, δίνο­ντας έτσι συνέ­χεια στην σφο­δρή δια­πά­λη των αστι­κών τάξε­ων των δύο χωρών για το μοί­ρα­σμα του ενερ­γεια­κού πλού­του της περιο­χής, τους δρό­μους μετα­φο­ράς της Ενέρ­γειας και των εμπορευμάτων.

Σε δηλώ­σεις του πριν την ανα­χώ­ρη­σή του για το Βερο­λί­νο, όπου θα συμ­με­τά­σχει στη Διά­σκε­ψη για τη Λιβύη, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος μίλη­σε για ενό­χλη­ση της Αθή­νας, που δεν προ­σκλή­θη­κε στη Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως «ο Μητσο­τά­κης παί­ζει λάθος το παι­χνί­δι. Τα βήμα­τα που ακο­λου­θεί δεν είναι τα ενδε­δειγ­μέ­να βήμα­τα. Υπο­στη­ρί­ζει τη λάθος πλευ­ρά της δια­μά­χης». Η Ελλά­δα τρε­λά­θη­κε, επει­δή δεν προ­σκλή­θη­κε στο Βερο­λί­νο, πρό­σθε­σε ο Τούρ­κος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος έστρε­ψε τα «πυρά» του και κατά του Χαφτάρ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τον «ανέ­ντι­μο», ενώ για ακό­μη μια φορά επέ­κρι­νε την Αθή­να που δέχτη­κε τον στρα­τάρ­χη. «Όταν ο Χαφτάρ φθά­σει στο Βερο­λί­νο, θα έχου­με την ευκαι­ρία να δια­πι­στώ­σου­με τι έχει να πει και τι θέλει» είπε ο Ερντογάν.

Μιλώ­ντας για τη διά­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμε­ρα, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος δήλω­σε «Θεω­ρού­με τη σύνο­δο κορυ­φής του Βερο­λί­νου ένα σημα­ντι­κό στά­διο για την εδραί­ω­ση της εκε­χει­ρί­ας και για να προ­χω­ρή­σου­με προς μια πολι­τι­κή λύση», ενώ προ­τού ανα­χω­ρή­σει για τη γερ­μα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα πρό­σθε­σε «Οι ελπί­δες που γεν­νή­θη­καν από αυτήν την εκε­χει­ρία και τη σύνο­δο κορυ­φής του Βερο­λί­νου δεν θα πρέ­πει να θυσια­στούν για τις φιλο­δο­ξί­ες υπο­στη­ρι­κτών του αίμα­τος και του χάους».

Απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απα­ντώ­ντας στις δηλώ­σεις Ερντο­γάν, το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών σε ανα­κοί­νω­σή του ανα­φέ­ρει πως «για την Ελλά­δα, στα­θε­ρή μέρι­μνα δεν είναι η άσκη­ση πολι­τι­κής μέσω ανε­δα­φι­κών και προ­κλη­τι­κών δηλώ­σε­ων, αλλά η εφαρ­μο­γή των βημά­των εκεί­νων που δια­σφα­λί­ζουν την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τη­τα σε όλη την περιοχή.

Όσο για τα περί ορθού βημα­τι­σμού, είναι του­λά­χι­στον οξύ­μω­ρο να επι­χει­ρεί μαθή­μα­τα διε­θνούς νομι­μό­τη­τας ο κατε­ξο­χήν παρα­βά­της αυτής στην περιο­χή μας».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο