Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίθεση με βιτριόλι: Παρούσα στο Κακουργιοδικείο η Ιωάννα, απούσα η κατηγορουμένη που δεν θέλησε να μεταχθεί για τη δίκη της

“Θέλω να στα­θώ απέ­να­ντι της, να με κοι­τά­ξει στα μάτια όπως την στιγ­μή που μου έρι­ξε το βιτριό­λι και να μου εξη­γή­σει τι της έκανα”. 

Δεκα­έ­ξι μήνες μετά από την επί­θε­ση με καυ­στι­κό υγρό που δέχθη­κε η Ιωάν­να Παλιο­σπύ­ρου, αν και της είναι εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λο για πρα­κτι­κούς και συναι­σθη­μα­τι­κούς λόγους, πήγε σήμε­ρα στην αίθου­σα του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου για να αντι­με­τω­πί­σει την 37χρονη συντο­πί­τισ­σα της που με μία κίνη­ση ακραί­ας βίας, της άλλα­ξε την ζωή.

Η Ιωάν­να συνο­δευό­με­νη από τους συνη­γό­ρους της προ­σήλ­θε, λίγο πριν τις 9 το πρωί, στην αίθου­σα του Μικτού Ορκω­τού Δικαστηρίου.

Αν και το θύμα της υπό­θε­σης θέλη­σε, παρά τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας που έχει, να βρε­θεί απέ­να­ντι στην κατη­γο­ρού­με­νη αυτή δεν βρέ­θη­κε τελι­κά στο δικαστήριο.

   Η 37χρονη δρά­στι­δα της άγριας επί­θε­σης δεν εκδή­λω­σε επι­θυ­μία να μετα­χθεί στο δικα­στή­ριο, ώστε να είναι παρού­σα στην δίκη της.

Με την είσο­δο της Ιωάν­νας στο προ­αύ­λιο του Κακουρ­γιο­δι­κεί­ου αρκε­τοί που βρι­σκό­ταν στον χώρο της φώνα­ζαν «μπρά­βο» προ­σπα­θώ­ντας να την εμψυχώσουν.

Η παθού­σα φορού­σε καπέ­λο και μάσκα και περ­πα­τού­σε αργά, έχο­ντας δίπλα της τους συνη­γό­ρους της Από­στο­λο Λύτρα και Νίκο Αλε­ξαν­δρή και την μητέ­ρα της, δεί­χνο­ντας να μην ενο­χλεί­ται από την έντο­νη παρου­σία των μέσων ενη­μέ­ρω­σης έξω από το κτίριο.

Εντός της δικα­στι­κής αίθου­σας την πλη­σί­α­σε ο δικη­γό­ρος της κατη­γο­ρού­με­νης Σάκης Κεχα­γιό­γλου, ο οποί­ος της εξέ­φρα­σε τη συμπό­νια του. Της είπε ακό­μη να μην τον παρε­ξη­γή­σει κατά τη διάρ­κεια της δια­δι­κα­σί­ας, αφού θα κάνει απλώς τη δου­λειά του.

Η δίκη της 37χρονης γυναί­κας που τον Μάιο του 2020 επι­τέ­θη­κε με καυ­στι­κό υγρό στην Ιωάν­να Παλιο­σπύ­ρου ξεκι­νά σήμε­ρα, με στό­χο να ολο­κλη­ρω­θεί σύντο­μα καθώς η κατη­γο­ρου­μέ­νη έχει ήδη συμπλη­ρώ­σει 15 μήνες προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης, με το όριο του 18μήνου να μην επι­τρέ­πει καθυ­στε­ρή­σεις για την ετυ­μη­γο­ρία των δικαστών.

Η εκδί­κα­ση της υπό­θε­σης που συντά­ρα­ξε την κοι­νή γνώ­μη προ­κα­λεί τερά­στιο ενδια­φέ­ρον καθώς το θύμα έχει υπο­στεί σοβα­ρό­τα­τες βλά­βες και έχο­ντας ξεπε­ρά­σει τον κίν­δυ­νο ζωής, καλεί­ται μετά από ήδη εννέα χει­ρουρ­γεία να ζει υπό ειδι­κές συν­θή­κες και με σωρεία επεμ­βά­σε­ων που έπο­νται. Η ίδια σε πρό­σφα­τες δηλώ­σεις της ανα­φέρ­θη­κε στα λει­τουρ­γι­κά αλλά και άλλα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζει: “έχω ένα πολύ μεγά­λο ανε­λα­στι­κό μόσχευ­μα που δε μου επι­τρέ­πει να κρα­τώ το κεφά­λι όρθιο, ψηλά ή να στρί­βω δεξιά. Και βέβαια στη συνέ­χεια θα ακο­λου­θή­σουν και όσες αισθη­τι­κές επεμ­βά­σεις χρεια­στούν. Μπο­ρώ να βγω από το σπί­τι υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις αλλά η μάσκα περιο­ρί­ζει πολύ τις κινή­σεις μου πρέ­πει να απο­φεύ­γω συνε­χώς τον ήλιο και φυσι­κά η εικό­να μου τρα­βά συνε­χώς τα βλέμ­μα­τα του κόσμου” είπε συμπλη­ρώ­νο­ντας ωστό­σο πως όσο και της είναι δύσκο­λο, θα βρε­θεί στο δικαστήριο .

Ενδια­φέ­ρον όμως για την υπό­θε­ση έχουν και νομι­κοί καθώς οι δικα­στές καλού­νται να απο­φαν­θούν αν η κρί­ση των συνα­δέλ­φων τους, Ανα­κρί­τριας, Εισαγ­γε­λέα και μελών του Συμ­βου­λί­ου που παρέ­πεμ­ψαν για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση την 37χρονη, είναι ορθή ή αν θα υιο­θε­τή­σουν την θέση της δρά­στι­δας ότι ανε­ξαρ­τή­τως των βλα­βών του θύμα­τος, η πρά­ξη της δεν στό­χευε στην εξό­ντω­ση της Ιωάν­νας και επο­μέ­νως πρέ­πει να απο­δο­θεί ευμε­νέ­στε­ρος ποι­νι­κός χαρα­κτη­ρι­σμός για την επίθεση.

Τα μέλη του δικα­στι­κού συμ­βου­λί­ου με το βού­λευ­μά τους έκα­ναν δεκτή στο σύνο­λό της την πρό­τα­ση του εισαγ­γε­λέα Πρω­το­δι­κών Γεώρ­γιου Νούλη και παρέ­πεμ­ψαν την κατη­γο­ρού­με­νη να δικα­στεί για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας από πρό­θε­ση σε ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση αλλά και για απεί­θεια, αδί­κη­μα που αφο­ρά στην άρνη­σή της να συν­δρά­μει προς δια­κρί­βω­ση των στοι­χεί­ων της, όταν οι αστυ­νο­μι­κοί την εντό­πι­σαν στην περιο­χή του Ζωγρά­φου στις 11.6.2020.

Αξί­ζει να σημειω­θεί πως η μέγι­στη ποι­νή που μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει η κατη­γο­ρού­με­νη για το κακούρ­γη­μα της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας είναι κάθειρ­ξη μέχρι 15 έτη ενώ για το πλημ­μέ­λη­μα της απεί­θειας ολι­γό­μη­νη ποι­νή φυλάκισης.

Βασι­κό ερώ­τη­μα που επι­θυ­μούν να λύσουν οι δικα­στές είναι το πού προ­μη­θεύ­τη­κε η 36χρονη δρά­στης το καυ­στι­κό υγρό καθώς και εάν υπήρ­ξε συνερ­γός στις παρα­κο­λου­θή­σεις της.

«Παρό­τι η κατη­γο­ρου­μέ­νη έχει κατ΄ επα­νά­λη­ψη ερω­τη­θεί για τον τρό­πο και το άτο­μο από το οποίο προ­μη­θεύ­τη­κε το καυ­στι­κό υγρό – βιτριό­λι, μέχρι και σήμε­ρα η ίδια, τεχνηέ­ντως, έχει επι­λέ­ξει να μη δώσει την παρα­μι­κρή απά­ντη­ση επί του ζητή­μα­τος αυτού. Η στά­ση της αυτή, σε συν­δυα­σμό με τα στοι­χεία που έχουν προ­κύ­ψει και υπάρ­χουν στην σχη­μα­τι­σθεί­σα σε βάρος της δικο­γρα­φία, κατα­δει­κνύ­ουν ότι δεν έδρα­σε κατά μόνας, αλλά είναι βέβαιο ότι υπήρ­χε συνερ­γός. Ένα ακό­μα γεγο­νός που κατα­τεί­νει στην ύπαρ­ξη συνερ­γού, είναι ότι είχε στη­θεί ένα ολό­κλη­ρο δίκτυο παρα­κο­λού­θη­σης της Ιωάν­νας. Ενδει­κτι­κώς, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από την δικο­γρα­φία, στο αυτο­κί­νη­το της Ιωάν­νας είχε τοπο­θε­τη­θεί πομπός παρα­κο­λού­θη­σης – gps και η κατη­γο­ρού­με­νη είχε κατα­φέ­ρει και δη επί μακρώ να παρα­κο­λου­θεί κάθε της κίνη­ση. Είναι βέβαιο ότι για να οργα­νώ­σει και να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει η δρά­στι­δα, αυτού του είδους την παρα­κο­λού­θη­ση έλα­βε την βοή­θεια κάποιου» έχει δηλώ­σει σχε­τι­κά ο δικη­γό­ρος του θύμα­τος, Από­στο­λος Λύτρας.

Η κατη­γο­ρου­μέ­νη, συνε­λή­φθη τον Ιού­νιο του 2020 και απο­λο­γού­με­νη σιώ­πη­σε, αρνού­με­νη να δώσει στην Ανά­κρι­ση οποια­δή­πο­τε απά­ντη­ση για όσα της κατα­λο­γί­ζο­νται από σωρεία συντρι­πτι­κών στοι­χεί­ων. Η σιω­πή της 37χρονης τηρή­θη­κε επί 11 μήνες.

Η ίδια θέλη­σε να δώσει κάποιες εξη­γή­σεις στην Ανα­κρί­τρια τον Απρί­λιο του 2021, οπό­τε και σε συμπλη­ρω­μα­τι­κή απο­λο­γία της ομο­λό­γη­σε πως επι­τέ­θη­κε με βιτριό­λι στην Ιωάν­να τονί­ζο­ντας πως η πρό­θε­ση της δεν ήταν να την σκο­τώ­σει. Ζητώ­ντας συγ­γνώ­μη η 37χρονη απέ­δω­σε την απο­τρό­παια πρά­ξη της σε εμμο­νή που είχε με το θύμα για το οποίο πίστευε πως είχε εμπλο­κή σε σοβα­ρό προ­σω­πι­κό της πρό­βλη­μα, το οποίο δεν προσ­διό­ρι­σε στην Ανακρίτρια.

Η ομο­λο­γία της 37χρονης, φαί­νε­ται να μην άλλα­ξε την άπο­ψη των δικα­στών που έκρι­ναν την υπό­θε­ση. Το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών τον περα­σμέ­νο Μάιο παρέ­πεμ­ψε την δρά­στι­δα για από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας, υιο­θε­τώ­ντας από­λυ­τα την εισή­γη­ση του Εισαγ­γε­λέα που έδω­σε τη νομι­κή του απά­ντη­ση στην θέση της κατη­γο­ρου­μέ­νης ότι πρέ­πει να δικα­στεί για σωμα­τι­κή βλά­βη: “ήθε­λε να την σκο­τώ­σει” ανέ­φε­ρε ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός επι­κα­λού­με­νος πολ­λά δεδο­μέ­να με κυρί­αρ­χο την ποσό­τη­τα του υγρού που έρι­ξε η κατη­γο­ρου­μέ­νη στην Ιωάννα .

Στο δικα­στή­ριο ανα­μέ­νε­ται να εξε­τα­στούν μετά την ίδια την παθού­σα, 30 με 40 μάρ­τυ­ρες μετα­ξύ των οποί­ων και οι για­τροί που επί σει­ρά μηνών προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους στην Ιωάννα.

Για την δίκη έχει επι­στρα­τευ­θεί ισχυ­ρή αστυ­νο­μι­κή δύνα­μη ενώ εντός και εκτός της αίθου­σας θα τηρη­θούν αυστη­ρά όλα τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα.

 

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο