Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας

Αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, απο­τε­λού­με­νη από τους Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τή Εύβοιας, Ελι­σαίο Βαγε­νά, μέλος της ΚΕ και Υπεύ­θυ­νο του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ, Άρη Ευαγ­γε­λί­δη, μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ και Μπιρ­γκιούλ Μαξούμ, υπο­ψή­φια βου­λευ­τή του ΚΚΕ στην Ξάν­θη, μετέ­βη στην Τουρ­κία, το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής, για να εκφρά­σει την αλλη­λεγ­γύη των κομ­μου­νι­στών της Ελλά­δας και συνο­λι­κά του λαού στον δοκι­μα­ζό­με­νο τουρ­κι­κό λαό.

Η αντι­προ­σω­πεία, σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση, επι­σκέ­φθη­κε την Αντιό­χεια, τα Άδα­να και άλλες σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές στην επαρ­χία Χατάι. Είχε διμε­ρείς επα­φές με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Τουρ­κί­ας, το οποίο πρω­το­στα­τεί στην οργά­νω­ση και το συντο­νι­σμό των δρά­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης και στή­ρι­ξης των σει­σμό­πλη­κτων μέσα από τα «Στέ­κια Γει­το­νιάς» που έχει συγκρο­τή­σει. Η αντι­προ­σω­πεία συμ­με­τεί­χε, ακό­μα, το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του, σε πολι­τι­κή εκδή­λω­ση του ΚΚΤ στην Άγκυρα.

Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ επι­σκέ­φθη­κε το πρωί του Σαβ­βά­του το «Στέ­κι Γει­το­νιάς» του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας στη συνοι­κία «Αyranci» της Άγκυ­ρας, το πρωί της Κυρια­κής μετέ­βη στα Άδα­να και στο “Στέ­κι Γει­το­νιάς” και η επί­σκε­ψη ολο­κλη­ρώ­θη­κε την Κυρια­κή, με επί­σκε­ψη στο Στέ­κι Γει­το­νιάς του ΤΚΡ στα προ­ά­στια του Ισκε­ντε­ρούν και στην ισο­πε­δω­μέ­νη Αντιόχεια.

Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ επι­σκέ­φθη­κε το Κέντρο Κρί­σης του ΚΚ Τουρ­κί­ας, στη γει­το­νιά Αρμου­τλού, όπου ο Γιώρ­γος Μαρί­νος σημεί­ω­σε στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΤ πως κάθε σει­σμό­πλη­κτη περιο­χή που επι­σκέ­πτε­ται η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ «επι­βε­βαιώ­νει τις ευθύ­νες του αστι­κού κρά­τους και της κυβέρνησης».

Ταυ­τό­χρο­να, αυτά που βλέ­πει η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ «επι­βε­βαιώ­νουν τον καθο­ρι­στι­κό ρόλο που έπαι­ξαν τα μέλη και τα στε­λέ­χη του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας για τη διά­σω­ση ανθρώ­πων και για τη στή­ρι­ξή τους», ανέ­φε­ρε ο Γ. Μαρίνος.

Μετα­φέ­ρο­ντας τα συγ­χα­ρη­τή­ρια της ΚΕ του ΚΚΕ για όλα αυτά που κάνουν οι Τούρ­κοι κομ­μου­νι­στές, σημεί­ω­σε πως «αυτό που κάνουν οι σύντρο­φοί μας, η ηρω­ι­κή τους προ­σπά­θεια τονί­ζει τη σημα­σία της πάλης των κομ­μου­νι­στών να αλλά­ξουν αυτή τη σάπια κοινωνία».

Η αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος δια­βε­βαί­ω­σε ότι το ΚΚΕ θα συνε­χί­σει να κάνει ό,τι περ­νά­ει από το χέρι του για να βοη­θη­θεί ο τουρ­κι­κός λαός.

Στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψης στην Τουρ­κία η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συνα­ντή­θη­κε, το Σάβ­βα­το, με τον Κεμάλ Οκου­γιάν, γγ της ΚΕ του ΚΚ Τουρ­κί­ας, ενώ συμ­με­τεί­χε στην μεγά­λη εκδή­λω­ση του ΚΚΤ, το από­γευ­μα του Σαβ­βά­του, στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Kocatepe στην ‘Αγκυ­ρα, με κεντρι­κό ομι­λη­τή τον γγ της ΚΕ του ΚΚΤ Κεμάλ Οκου­γιάν και με κεντρι­κό σύν­θη­μα “Για να μην ξανα­βρε­θού­με κάτω από τα συντρίμ­μια, ξεσηκωνόμαστε!”.

Στην παρέμ­βα­ση που έκα­νε στην εκδή­λω­ση ο Γιώρ­γος Μαρί­νος μετέ­φε­ρε μήνυ­μα αμέ­ρι­στης αλλη­λεγ­γύ­ης της ΚΕ του ΚΚΕ στον δοκι­μα­ζό­με­νο τουρ­κι­κό λαό και το ΚΚ Τουρ­κί­ας. «Είμα­στε στο πλευ­ρό σας σ’ αυτές τις δύσκο­λες συν­θή­κες της τρα­γω­δί­ας που χτύ­πη­σε τον τουρ­κι­κό και τον γει­το­νι­κό συρια­κό λαό» ανέφερε.

«Χαι­ρε­τί­ζου­με τον πρω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο, την ακού­ρα­στη και πολύ­τι­μη δρά­ση του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και της Κομ­μου­νι­στι­κής Νεο­λαί­ας Τουρ­κί­ας που μπή­καν αμέ­σως μπρο­στά, οργα­νω­μέ­να, με αυτο­θυ­σία στη μάχη της διά­σω­σης και τη στή­ρι­ξη των πλη­γέ­ντων με τρό­φι­μα, ρου­χι­σμό, κου­βέρ­τες, είδη πρώ­της ανάγκης.

Αυτό είναι το TKP, αυτοί είναι οι κομ­μου­νι­στές, πρω­το­πό­ροι αγω­νι­στές στο πλευ­ρό των λαών για το δικαί­ω­μα στη ζωή, για κάθε δικαί­ω­μα ενά­ντια στο καθε­στώς της εκμε­τάλ­λευ­σης, για τη νέα σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία» τόνισε.

Ο Γ. Μαρί­νος επι­σή­μα­νε τις «εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες του αστι­κού κρά­τους» ανα­φέ­ρο­ντας πως υπάρ­χει και η ανα­γκαία επι­στη­μο­νι­κή γνώ­ση και τα κατάλ­λη­λα τεχνο­λο­γι­κά μέσα για αντι­σει­σμι­κή προ­στα­σία, ανθε­κτι­κά κτί­ρια, συστη­μα­τι­κούς προ­σει­σμι­κούς ελέγ­χους και κατα­σκευα­στι­κές παρεμ­βά­σεις, «αλλά το αστι­κό κρά­τος και οι κυβερ­νή­σεις του υπη­ρε­τούν τα συμ­φέ­ρο­ντα και τα κέρ­δη των λίγων, του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, κατα­πα­τούν τις λαϊ­κές ανά­γκες, δια­θέ­τουν δισ. δολά­ρια για το κυνή­γι των εξο­πλι­σμών και τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ, για τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και πολέ­μους. Αυτή την καπι­τα­λι­στι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα πλη­ρώ­νουν οι λαοί με τη ζωή τους στην Τουρ­κία, την Ελλά­δα, στα άλλα κράτη».

Ο Γ. Μαρί­νος ανα­φέρ­θη­κε στην συγκλο­νι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη του ελλη­νι­κού λαού και σημεί­ω­σε ότι το «ΚΚΕ και η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ τα συν­δι­κά­τα και άλλοι μαζι­κοί φορείς, πρω­το­στα­τούν, συγκε­ντρώ­νουν είδη πρώ­της ανά­γκης, πραγ­μα­το­ποιούν αιμο­δο­σία, ιατρι­κές και άλλες ομά­δες είναι σε ετοι­μό­τη­τα να συμ­βάλ­λουν στην ανα­κού­φι­ση των πληγέντων».

«Εκτι­μού­με πολύ τις υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες της ελλη­νι­κής ομά­δας έρευ­νας και διά­σω­σης και των άλλων συνερ­γεί­ων που διέ­θε­σαν τις δυνά­μεις τους για να σώσουν ανθρώ­πους από τα ερεί­πια των γκρε­μι­σμέ­νων κτι­ρί­ων» υπογράμμισε.

Τονί­ζο­ντας ότι οι λαοί δεν έχουν τίπο­τα να χωρί­σουν, σημεί­ω­σε ότι μέσα στις δύσκο­λες συν­θή­κες δυνα­μώ­νει η φιλία ανά­με­σα στον τουρ­κι­κό και τον ελλη­νι­κό λαό και τους άλλους λαούς και κατέ­λη­ξε: «Η δύνα­μή τους βρί­σκε­ται στην αλλη­λεγ­γύη και την κοι­νή πάλη ενά­ντια στους εκμε­ταλ­λευ­τές και τους πολι­τι­κούς τους εκπρο­σώ­πους. Αυτή την υπό­θε­ση υπη­ρε­τούν με συνέ­πεια το TKP και το ΚΚΕ και σ’ αυτό τον δρό­μο θα συνε­χί­σου­με, ενι­σχύ­ο­ντας τη συνερ­γα­σία των κομ­μά­των μας και των λαών μας. Προ­χω­ρά­με μαζί με πίστη στα κομ­μου­νι­στι­κά ιδα­νι­κά και αξί­ες, στο δίκιο των λαών και στις προσ­δο­κί­ες τους να ζήσουν μια καλύ­τε­ρη, μια ανθρώ­πι­νη ζωή, με τις δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας, του 21ου αιώνα».

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο