Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη Πομπέο στη Σούδα: Σήμα επίσπευσης των διευθετήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

Σήμα επί­σπευ­σης των διευ­θε­τή­σε­ων σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας και μεγα­λύ­τε­ρης εμπλο­κής στους πολε­μι­κούς σχε­δια­σμούς των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών έδω­σε η επί­σκε­ψη του υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στη στρα­τιω­τι­κή βάση της Σούδας.

Ο Μ. Πομπέο, συνο­δευό­με­νος από τον πρω­θυ­πουρ­γό, Κυρ. Μητσο­τά­κη, επι­θε­ώ­ρη­σε τη βάση και στη συνέ­χεια ακο­λού­θη­σε διευ­ρυ­μέ­νη συνά­ντη­ση των δύο πλευ­ρών στην 115 Πτέ­ρυ­γας Μάχης.

«Έχου­με πολύ ισχυ­ρή στρα­τιω­τι­κή σχέ­ση, σας βλέ­που­με σαν πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας», δήλω­σε ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ, ο οποί­ος ανα­κοί­νω­σε τον μόνι­μο ελλι­με­νι­σμό του γιγα­ντιαί­ου ελι­κο­πτε­ρο­φό­ρου «USS Hershel “Woody” Williams» στη βάση της Σού­δας. Δεν παρέ­λει­ψε, μάλι­στα, να συν­δέ­σει αυτή την εξέ­λι­ξη με τον αντα­γω­νι­σμό που έχουν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία η οποία «απο­συ­ντο­νί­ζει την περιο­χή», όπως είπε, κατα­δει­κνύ­ο­ντας το μέγε­θος της ελλη­νι­κής εμπλο­κής στους επι­κίν­δυ­νους ανταγωνισμούς.

Με ανά­λο­γο τρό­πο τοπο­θε­τή­θη­κε ο Μ. Πομπέο για το ζήτη­μα της Ενέρ­γειας, σημειώ­νο­ντας ότι οι ΗΠΑ στη­ρί­ζουν τις πρω­το­βου­λί­ες της Ελλά­δας που είναι στον «αντί­πο­δα» της ρωσι­κής εται­ρεί­ας «Gazprom».

Έφτασε η ώρα να «τρέξουν» οι διευθετήσεις

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ ευχή­θη­κε να συνε­χι­στούν οι συζη­τή­σεις ανά­με­σα στην Ελλά­δα και στην Τουρ­κία, στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ.

Από την πλευ­ρά του, ο Κυρ. Μητσο­τά­κης αφού ανέ­φε­ρε ότι «η Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειος δοκι­μά­στη­κε από τις προ­κλή­σεις της Τουρ­κί­ας», πέρα­σε στο «ψητό», εκφρά­ζο­ντας την «ετοι­μό­τη­τα» της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για να ξεκι­νή­σουν εκ νέου οι διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές και να συνε­χι­στούν οι «τεχνι­κές συνο­μι­λί­ες» με την Τουρ­κία στο πλαί­σιο του ΝΑΤΟ. Δήλω­σε δε «συγκρα­τη­μέ­να αισιό­δο­ξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλω­μα­τί­ας», απο­σιω­πώ­ντας ότι τέτοιου είδους διερ­γα­σί­ες για επώ­δυ­νους συμ­βι­βα­σμούς περιέ­χουν τον σπό­ρο μιας νέας έντασης.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις σχέ­σεις Ελλά­δας — ΗΠΑ, ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε ότι «δεν έχουν υπάρ­ξει ποτέ τόσο στε­νές και παρα­γω­γι­κές όσο είναι σήμε­ρα», προ­σθέ­το­ντας ότι η βάση της Σού­δας «ανα­δει­κνύ­ε­ται ως το πιο στρα­τη­γι­κό σημείο της περιο­χής» για τις ΗΠΑ.

Σε ότι αφο­ρά την επί­σκε­ψη Πομπέο στην Ελλά­δα, υπο­γράμ­μι­σε πως «σφυ­ρη­λά­τη­σε ένα ακό­μη κρί­κο στους ισχυ­ρούς δεσμούς Ελλά­δας — ΗΠΑ, δρο­μο­λο­γώ­ντας νέες προ­ο­πτι­κές για πολυ­ε­πί­πε­δη συνερ­γα­σία των δύο χωρών».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο