Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στις φυλακές Κέρκυρας, τόπο μαρτυρίου αγωνιστών (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε η επί­σκε­ψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κου­τσού­μπα στις φυλα­κές της Κέρ­κυ­ρας, όπου επι­σκέ­φθη­κε τα απο­μο­νω­τή­ρια όπου γίνο­νταν βασα­νι­στή­ρια των πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων και άφη­σε μερι­κά γαρύ­φαλ­λα στη μνή­μη των αγω­νι­στών που βασα­νί­στη­καν και έδω­σαν τη ζωή τους.

Επι­σκέ­φθη­κε επί­σης το Σχο­λείο Δεύ­τε­ρης Ευκαι­ρί­ας που λει­τουρ­γεί στις φυλακές.

Αμέ­σως μετά προ­έ­βη σε δηλώ­σεις (δεί­τε πάνω βίντεο), όπου ανέφερε:

«Επι­σκε­φθή­κα­με σήμε­ρα τις φυλα­κές Κέρ­κυ­ρας. Είναι μια πολύ συγκι­νη­τι­κή — θα έλε­γα ιστο­ρι­κή — στιγ­μή να επι­σκέ­πτε­σαι τους χώρους, τα κελιά, όπου από εδώ έφευ­γαν οι μελ­λο­θά­να­τοι για να πάνε να εκτε­λε­στούν στο Λαζα­ρέ­το. Για να τους πάνε να τους εκτε­λέ­σουν στο Λαζα­ρέ­το καλύ­τε­ρα. Ήρω­ες του εργα­ζό­με­νου λαού, με ένα κίνη­μα τερά­στιο αλλη­λεγ­γύ­ης και υπο­στή­ρι­ξης από τον Κερ­κυ­ραϊ­κό λαό, από όλο τον ελλη­νι­κό λαό.

Είναι υπο­χρέ­ω­ση των απο­γό­νων αυτών των ηρώ­ων, εμάς όλων δηλα­δή, να τους θυμό­μα­στε, να επι­σκε­πτό­μα­στε αυτούς τους χώρους, τα κελιά τους και βεβαί­ως οι νέες γενιές να μαθαί­νουν την τρα­γι­κή αλλά μεγά­λη και ηρω­ι­κή Ιστο­ρία αυτού του τόπου, αυτού του λαού.

kerkyra koutsoumbas 2

Ταυ­τό­χρο­να, με άδεια της Διεύ­θυν­σης των φυλα­κών, συνα­ντή­σα­με τους εργα­ζό­με­νους εδώ στον χώρο. Ιδιαί­τε­ρα εντυ­πω­σια­κό ήταν το σχο­λείο δεύ­τε­ρης ευκαι­ρί­ας που είδα­με, με αίθου­σες όπου εκπαι­δεύ­ο­νται οι κρα­τού­με­νοι, απο­κτούν ουσια­στι­κά απο­λυ­τή­ριο δημό­σιου σχο­λεί­ου, με αίθου­σες Πλη­ρο­φο­ρι­κής. Είναι από τα ζητή­μα­τα που θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν, να χρη­μα­το­δο­τη­θούν από το κρά­τος, από τα υπουρ­γεία, από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και όχι μόνο από τη στή­ρι­ξη της τοπι­κής κοι­νω­νί­ας και εργα­ζο­μέ­νων της περιο­χής. Χρειά­ζε­ται να ενι­σχύ­σου­με συνο­λι­κά το σωφρο­νι­στι­κό σύστη­μα των φυλα­κών, έτσι απ’ αυτό να βγαί­νουν άνθρω­ποι οι οποί­οι θα μπο­ρούν να είναι χρή­σι­μοι στην κοι­νω­νία. Άλλω­στε, τα ίδια τα στοι­χεία του κρά­τους, της ΕΕ δεί­χνουν ότι όσοι απο­φοι­τούν από τέτοια σχο­λεία δεύ­τε­ρης ευκαι­ρί­ας έχουν λιγό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να ξανα­γυ­ρί­σουν στα σίδε­ρα της φυλακής».

kerkyra koutsoumbas 3

Τον Δ. Κου­τσού­μπα συνο­δεύ­ουν η Λουί­ζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νεκτά­ριος Τριά­ντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ Ηπεί­ρου — Κέρ­κυ­ρας — Λευ­κά­δας του ΚΚΕ, ο Γιάν­νης Μπορ­μπό­της, Γραμ­μα­τέ­ας της ΤΕ Κέρ­κυ­ρας του ΚΚΕ, η Αλε­ξάν­δρα Μπαλ­λού και ο Μπά­μπης Χαρα­λά­μπους, περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι Ιονί­ων Νήσων με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» και ο Γιάν­νης Πιέρ­ρης, ένας από τους δημο­τι­κούς συμ­βού­λους Κέρ­κυ­ρας με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Στη συνέ­χεια, συνα­ντή­θη­κε με το Σωμα­τείο εξω­τε­ρι­κής φρου­ράς του κατα­στή­μα­τος κρά­τη­σης, οι οποί­οι ζήτη­σαν τη στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στα προ­βλή­μα­τά τους, με βασι­κό­τε­ρο την έλλει­ψη προ­σω­πι­κού, που έχει ως απο­τέ­λε­σμα στα 39 άτο­μα που εργά­ζο­νται εκεί, να τους οφεί­λο­νται 5.500 ρεπό. Ζητούν την ενί­σχυ­ση του προ­σω­πι­κού ώστε να καλυ­φθούν οι ανά­γκες, την ανα­νέ­ω­ση του υπη­ρε­σια­κού στό­λου αλλά και την κατα­σκευή νέου κατα­στή­μα­τος κρά­τη­σης, καθώς το υπάρ­χον είναι πολύ παλιό.

Οι εργα­ζό­με­νοι επέ­δω­σαν υπό­μνη­μα με τα αιτή­μα­τά τους στον Δ. Κου­τσού­μπα, ο οποί­ος από την πλευ­ρά του δεσμεύ­τη­κε ότι το ΚΚΕ με όσες δυνά­μεις έχει, θα τα προ­ω­θή­σει, σημειώ­νο­ντας ότι είναι κατά­κτη­ση και δικαί­ω­μά τους ο συν­δι­κα­λι­σμός και ο αγώ­νας για την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των τους.

902.gr

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο