Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη του ΚΚΕ στην Τουρκία: Πολύμορφες εκδηλώσεις του ΚΚ Τουρκίας για την κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των δύο λαών

Αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ βρί­σκε­ται στην Τουρ­κία από την Τετάρ­τη 11/5, μετά από πρό­σκλη­ση του ΚΚ Τουρκίας.

Η αντι­προ­σω­πεία, απο­τε­λού­με­νη από τους Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελι­σαίο Βαγε­νά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νου του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ, και Αρη Ευαγ­γε­λί­δη, μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ, συμ­με­τέ­χει σε πολύ­μορ­φες εκδη­λώ­σεις που διορ­γα­νώ­νει το ΚΚ Τουρ­κί­ας σε Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, Αγκυ­ρα, Αττά­λεια και Αδα­να, με θέμα την κοι­νή πάλη των δύο λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό και στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Την Πέμ­πτη 12/5 τα στε­λέ­χη του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χαν σε μεγά­λη πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση που διορ­γά­νω­σε το ΚΚ Τουρ­κί­ας στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ».

Επισκέψεις στα Στέκια των Γειτονιών του ΚΚ Τουρκίας

Νωρί­τε­ρα, η αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος επι­σκέ­φτη­κε τα Στέ­κια των Γει­το­νιών του ΚΚ Τουρ­κί­ας σε λαϊ­κές συνοι­κί­ες της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, και συγκε­κρι­μέ­να στις συνοι­κί­ες Μπου­γιου­κντε­ρέ, Ρεσιτ­πα­σά, Λεβέντ, Ζουμρούτεβλερ.

Το ΚΚ Τουρ­κί­ας έχει ιδρύ­σει τα τελευ­ταία χρό­νια τέτοια Στέ­κια σε δεκά­δες γει­το­νιές σε ολό­κλη­ρη τη χώρα. Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ είχε από πρώ­το χέρι την ευκαι­ρία να δει την πολύ­μορ­φη δρα­στη­ριό­τη­τα που ανα­πτύσ­σουν τα Στέ­κια των Γει­το­νιών, που ποι­κί­λει ανά­λο­γα με τις ανά­γκες και τα προ­βλή­μα­τα της κάθε περιοχής.

Τα στέ­κια αυτά ανα­πτύσ­σουν πολύ­μορ­φη αλλη­λεγ­γύη προς τις εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες που το έχουν ανά­γκη, προ­σπα­θούν να οργα­νώ­σουν την πάλη γύρω από λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα κατά τόπους, να δια­μορ­φώ­σουν σχέ­σεις με συν­δι­κά­τα ή συν­δι­κα­λι­στές που υπάρ­χουν στις συγκε­κρι­μέ­νες γει­το­νιές, ενώ οργα­νώ­νουν δωρε­άν ενι­σχυ­τι­κή διδα­σκα­λία για μαθη­τές, ανα­πτύσ­σουν πολύ­μορ­φη πολι­τι­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, έχουν δανει­στι­κές βιβλιο­θή­κες, διδά­σκουν γρα­φή και ανά­γνω­ση σε όσους το έχουν ανά­γκη κ.ά.

Ιδιαί­τε­ρα συγκι­νη­τι­κές ήταν οι μαρ­τυ­ρί­ες των γυναι­κών που μαθαί­νουν ανά­γνω­ση και γρα­φή μέσα από τα Στέ­κια των Γει­το­νιών. Οπως είπε μία γυναί­κα, που απευ­θύν­θη­κε στα στε­λέ­χη του ΚΚΤ σε ένα από αυτά τα στέ­κια: «Θέλω να υπάρ­χω, γι’ αυτό θέλω να μάθω γράμ­μα­τα». Ιδιαί­τε­ρα σημα­ντι­κές ήταν ακό­μα μαρ­τυ­ρί­ες εργα­τών για το πώς στη­ρί­χθη­καν εργα­τι­κοί αγώ­νες στις διά­φο­ρες περιο­χές και για το πώς τα στέ­κια συνέ­βα­λαν στον συντο­νι­σμό της δρά­σης των εργα­τών με εργα­τι­κά συνδικάτα.

Ενώ, σε ό,τι αφο­ρά το ζήτη­μα της αλλη­λεγ­γύ­ης (π.χ. συλ­λο­γή τρο­φί­μων και ρου­χι­σμού, διδα­σκα­λία σε παι­διά και ενη­λί­κους), όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ένα στέ­λε­χος του ΚΚΤ, «κατα­φέ­ρα­με να γίνου­με δίαυ­λος ανά­με­σα σε όσους έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη και όσους έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να την δώσουν».

Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, είμαστε με το μέρος των λαών

Στην πολι­τι­κή συγκέ­ντρω­ση της περα­σμέ­νης Πέμ­πτης στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Ναζίμ Χικ­μέτ» μίλη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρ­κί­ας, Κεμάλ Οκου­γιάν, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ μίλη­σε ο Γ. Μαρί­νος.

Ο σύντρο­φος Κ. Οκου­γιάν ανα­φέρ­θη­κε στον εγκλη­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του ΝΑΤΟ, στον ρόλο του ως όπλου των αστι­κών τάξε­ων σε βάρος του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος των κρα­τών — μελών, καθώς και στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους που έχει εξα­πο­λύ­σει δια­χρο­νι­κά. Τόνι­σε την ανά­γκη της πάλης ενά­ντια στο ΝΑΤΟ και ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους, όπως είναι αυτός που έχει ξεσπά­σει τώρα στην Ουκρα­νία. Ανα­φέρ­θη­κε στην πάλη του ΚΚ Τουρ­κί­ας και της ΚΝ Τουρ­κί­ας ενά­ντια στις ΝΑΤΟι­κές βάσεις και στα πυρη­νι­κά όπλα που βρί­σκο­νται στην Τουρ­κία. Μίλη­σε για τις στε­νές αδελ­φι­κές σχέ­σεις ανά­με­σα στα δύο κόμ­μα­τα και στην κοι­νή πάλη για την ειρή­νη, τα κοι­νω­νι­κά και εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­σμό, για την ανα­τρο­πή του καπι­τα­λι­σμού και την οικο­δό­μη­ση του σοσιαλισμού.

Ο Γ. Μαρί­νος, στην τοπο­θέ­τη­σή του, τόνι­σε μετα­ξύ άλλων:

«Ευχα­ρι­στού­με πολύ το ΚΚ Τουρ­κί­ας, μετα­φέ­ρου­με σε όλους σας τους θερ­μούς αγω­νι­στι­κούς χαι­ρε­τι­σμούς των Ελλή­νων κομ­μου­νι­στών και είμα­στε χαρού­με­νοι που βρι­σκό­μα­στε μαζί σας ως σύντρο­φοι, ως φίλοι, ως γεί­το­νες, δυνα­μώ­νο­ντας τις αδελ­φι­κές σχέ­σεις των Κομ­μά­των μας στον κοι­νό μας αγώ­να, για να ζήσουν οι λαοί μας μια καλύ­τε­ρη ζωή, όπως αξί­ζει στους παρα­γω­γούς του πλούτου.

Το ΚΚΕ και το ΚΚ Τουρ­κί­ας με πίστη στον Μαρ­ξι­σμό — Λενι­νι­σμό ανα­λύ­ουν με ταξι­κό κρι­τή­ριο τις εξε­λί­ξεις, κατα­δι­κά­ζουν τη ρωσι­κή εισβο­λή και τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο που διε­ξά­γε­ται ανά­με­σα στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τη Ρωσία, στην Ουκρα­νία, μια χώρα με σημα­ντι­κές πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κές πηγές και πολύ εύφο­ρη γη, με στρα­τη­γι­κή γεω­γρα­φι­κή θέση. (…)

Οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί οδή­γη­σαν στον πρώ­το και τον δεύ­τε­ρο ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, στους πολέ­μους που εξα­πό­λυ­σαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο Αφγα­νι­στάν, στο Ιράκ, στη Συρία και τη Λιβύη με δεκά­δες χιλιά­δες νεκρούς και εκα­τομ­μύ­ρια πρόσφυγες.

Οι αντα­γω­νι­σμοί προ­κά­λε­σαν τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, τον οποίο διε­ξά­γουν και διευ­θύ­νουν οι αστι­κές τάξεις με θύμα­τα τους λαούς που έζη­σαν δεκα­ε­τί­ες αδελ­φω­μέ­νοι οικο­δο­μώ­ντας τον σοσιαλισμό.

Ο πόλε­μος είναι ιμπε­ρια­λι­στι­κός και από τις δύο πλευ­ρές κι εμείς δεν επι­λέ­γου­με στρα­τό­πε­δο ληστών, είμα­στε με το μέρος των λαών, της αυτο­τε­λούς τους πάλης για τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα, για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, για τη νέα σοσια­λι­στι­κή κοι­νω­νία, για να ζήσου­με οι λαοί αδελ­φω­μέ­νοι. Αυτή είναι η σωστή πλευ­ρά της Ιστορίας.

Οι εξελίξεις συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερη καύσιμη ύλη

Συνε­χί­ζο­ντας, ο Γ. Μαρί­νος τόνι­σε: «Ο πόλε­μος είναι η συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής με άλλα βίαια μέσα. Αυτό ζού­με σήμερα.

Μετά το ιστο­ρι­κό πισω­γύ­ρι­σμα, την αντε­πα­να­στα­τι­κή ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού, ενι­σχύ­θη­κε η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επε­κτά­θη­καν στα εδά­φη της πρώ­ην Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, δημιουρ­γή­θη­καν στρα­τιω­τι­κές βάσεις, υλο­ποι­ή­θη­κε σχέ­διο περι­κύ­κλω­σης της Ρωσί­ας, οξύν­θη­κε ο ανταγωνισμός.

Η ρωσι­κή αστι­κή τάξη, που συνερ­γά­στη­κε αρχι­κά με το ΝΑΤΟ, δυνά­μω­σε, έθε­σε στό­χους για την επέ­κτα­ση των συμ­φε­ρό­ντων της, την καπι­τα­λι­στι­κή ενο­ποί­η­ση των πρώ­ην Σοβιε­τι­κών Δημο­κρα­τιών, δημιούρ­γη­σε τις δικές της ιμπε­ρια­λι­στι­κές συμ­μα­χί­ες, την Ευρω­α­σια­τι­κή Οικο­νο­μι­κή Ενω­ση και τον Οργα­νι­σμό του Συμ­φώ­νου Συλ­λο­γι­κής Ασφά­λειας. Τα ρωσι­κά μονο­πώ­λια συγκρού­στη­καν με τα αμε­ρι­κα­νι­κά και τα ευρω­παϊ­κά στο έδα­φος της Ουκρα­νί­ας και στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή. Η ουκρα­νι­κή αστι­κή τάξη δια­σπά­στη­κε, ένα τμή­μα της τάχθη­κε με τη Ρωσία και το άλλο με το ευρω­α­τλα­ντι­κό σχέ­διο, με βάση το οποίο ανα­τρά­πη­κε το 2014 πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κά η ουκρα­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τοπο­θε­τή­θη­κε κυβέρ­νη­ση πιστή στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν, εκπαι­δεύ­τη­καν και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν τα φασι­στι­κά τάγ­μα­τα, όπως αυτό του Αζόφ, κατά του ουκρα­νι­κού λαού ιδιαί­τε­ρα στην περιο­χή του Ντον­μπάς, απα­γο­ρεύ­τη­κε η δρά­ση του ΚΚ Ουκρα­νί­ας, απο­γειώ­θη­κε ο αντικομμουνισμός.

Μέσα σ’ αυτή την πορεία συγκε­ντρώ­θη­κε η καύ­σι­μη ύλη που οδή­γη­σε στον σημε­ρι­νό ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλεμο.

Τα Κόμ­μα­τά μας κατα­δί­κα­σαν την ευρω­α­τλα­ντι­κή επέμ­βα­ση στην Ουκρα­νία, τις αντι­λαϊ­κές κυβερ­νή­σεις — μαριο­νέ­τες τύπου Ζελέν­σκι, τη δρά­ση των φασι­στι­κών δυνά­με­ων και τα εγκλή­μα­τά τους, στά­θη­καν στο πλευ­ρό των κομ­μου­νι­στών της Ουκρα­νί­ας. Ταυ­τό­χρο­να κατήγ­γει­λαν τον υπο­κρι­τι­κό αντι­φα­σι­σμό της ρωσι­κής ηγε­σί­ας που προ­σπα­θεί να καπη­λευ­τεί τα αντι­φα­σι­στι­κά αισθή­μα­τα του ρωσι­κού και των άλλων λαών, να εκμε­ταλ­λευ­τεί τη μεγα­λειώ­δη νίκη της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης και του Κόκ­κι­νου Στρα­τού που οδή­γη­σε στην ήττα του ναζι­σμού, για να προ­ω­θή­σει τα στρα­τη­γι­κά σχέ­δια της ρωσι­κής αστι­κής τάξης. Καταγ­γεί­λα­με τον αντι­κομ­μου­νι­σμό του Πού­τιν, την επί­θε­ση στον σοσια­λι­σμό, στον Λένιν και τους Μπολσεβίκους.

Αυτή είναι η θέση αρχών και είναι εκτε­θει­μέ­να ανε­πα­νόρ­θω­τα τα ΚΚ που τάσ­σο­νται στο πλευ­ρό της αστι­κής τάξης, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχεδιασμών.

Οι εξε­λί­ξεις είναι πολύ επι­κίν­δυ­νες. Η μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων στην περιο­χή, η απο­στο­λή στρα­τιω­τι­κού οπλι­σμού στην Ουκρα­νία, η έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ συνα­ντιού­νται με τις απει­λές της Ρωσί­ας για τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση πυρη­νι­κών όπλων, την προ­ε­τοι­μα­σία νέων πυραυ­λι­κών συστη­μά­των. Ο αντα­γω­νι­σμός τρο­φο­δο­τεί­ται από την ανα­μέ­τρη­ση για το φυσι­κό αέριο.

Ο κίν­δυ­νος γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου είναι μεγά­λος. Η καύ­σι­μη ύλη που συγκε­ντρώ­θη­κε και οδή­γη­σε στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, συγκε­ντρώ­νε­ται και σε άλλες εστί­ες, στον Ινδο-Ειρη­νι­κό που οξύ­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός ΗΠΑ — Κίνας για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα, στα Βαλ­κά­νια, στη Μέση Ανα­το­λή, στον Περ­σι­κό Κόλ­πο, στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο. (…)

Δυνα­μώ­νου­με την κοι­νή πάλη ενά­ντια στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχεδιασμούς

Σύντρο­φοι και φίλοι,

Ανη­συ­χού­με για την πορεία των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων. Κινού­νται στο περι­βάλ­λον της γενι­κό­τε­ρης όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών, με επι­κίν­δυ­νες συνέ­πειες και έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία το κοι­νό κάλε­σμα του ΚΚΕ και του ΚΚΤ, να δυνα­μώ­σει η εργα­τι­κή — λαϊ­κή πάλη ενά­ντια στους σχε­δια­σμούς των αστι­κών τάξε­ων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ενώ­σε­ων, ενά­ντια στον εθνι­κι­σμό και ρατσι­σμό, για να φτά­σει το μήνυ­μα πως οι γεί­το­νες λαοί επι­θυ­μούν και διεκ­δι­κούν να ζήσουν ειρηνικά!

Ενα­ντιω­νό­μα­στε στην κούρ­σα των πολε­μι­κών εξο­πλι­σμών, σε κάθε περί­πτω­ση θερ­μού επει­σο­δί­ου και πολε­μι­κής εμπλοκής.

Εκφρά­ζου­με την αντί­θε­σή μας στις παρα­βιά­σεις των συνό­ρων, υπο­στη­ρί­ζου­με τη θέση για μη αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν.

Παλεύ­ου­με για απε­μπλο­κή των δύο χωρών από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς, για την επι­στρο­φή των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων από ΝΑΤΟι­κές και άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές απο­στο­λές εκτός συνόρων.

Παλεύ­ου­με για την απο­δέ­σμευ­ση των χωρών μας από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώ­ξου­με τις αμε­ρι­κα­νι­κές και ΝΑΤΟι­κές βάσεις από τις χώρες μας.

Στη­ρι­ζό­μα­στε στον προ­λε­τα­ρια­κό διε­θνι­σμό, στη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη και με αυτές τις αρχές αντι­με­τω­πί­ζου­με τις επι­κίν­δυ­νες εξε­λί­ξεις στην περιο­χή μας, παλεύ­ο­ντας για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά συμφέροντα.

Οι λαοί της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας δεν έχουν τίπο­τα να χωρί­σουν μετα­ξύ τους. Εχουν συμ­φέ­ρον να διεκ­δι­κή­σουν να ζού­νε ειρη­νι­κά και να παλεύ­ουν για το δικό τους μέλ­λον, κόντρα στην καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, στα καπι­τα­λι­στι­κά κέρ­δη, που οδη­γούν στον πόλε­μο, σε δει­νά για τους λαούς.

Καλή δύνα­μη στον αγώ­να σας.

Ζήτω το ΤΚΡ και το ΚΚΕ!

Ζήτω ο προ­λε­τα­ρια­κός διεθνισμός!».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο