Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη Τραμπ στην Ινδία: Σε κινητοποιήσεις καλούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα και προοδευτικές δυνάμεις

Στην Ινδία βρί­σκε­ται από σήμε­ρα ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ με σκο­πό την προ­ώ­θη­ση των μονο­πω­λια­κών συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ. Στο πλαί­σιο αυτό ανα­μέ­νε­ται συμ­φω­νία με την κυβέρ­νη­ση του Ναρέ­ντρα Μόντι για σύσφι­ξη των εμπο­ρι­κών σχέ­σε­ων ΗΠΑ-Ινδί­ας, αλλά και αγο­ρά αμε­ρι­κα­νι­κού πολε­μι­κού εξο­πλι­σμού (drones, ελι­κό­πτε­ρα, πυραυ­λι­κά συστή­μα­τα) από το Νέο Δελχί.

Για την υπο­δο­χή του Τραμπ, η φιλο­α­με­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση του Μόντι έστη­σε ολό­κλη­ρη φιέ­στα κινη­το­ποιώ­ντας σχε­δόν 100.000 ανθρώ­πους. Ανυ­πο­μο­νού­με να παρά­σχου­με “τον καλύ­τε­ρο και πιο τρο­με­ρό στρα­τιω­τι­κό εξο­πλι­σμό” στην Ινδία, δήλω­σε ο Τραμπ απευ­θυ­νό­με­νος σε πλή­θος που είχε συγκε­ντρω­θεί στην Αχμε­ντα­μπάντ, την μεγα­λύ­τε­ρη πόλη και πρώ­ην πρω­τεύ­ου­σα του δυτι­κού κρα­τι­δί­ου Γκου­τζα­ράτ, λίγο μετά την άφι­ξή του για την πρώ­τη του αυτή επί­σκε­ψη στη χώρα.

Από την Αχμε­ντα­μπάντ, ο Τραμπ θα κατευ­θυν­θεί στην Άγκρα, για να θαυ­μά­σει, μαζί με την σύζυ­γο του Μελά­νια, το ηλιο­βα­σί­λε­μα στο μαυ­σω­λείο Ταζ Μαχάλ, πριν μετα­βεί στο Νέο Δελ­χί για συνα­ντή­σεις με στε­λέ­χη της ινδι­κής κυβέρ­νη­σης και επιχειρηματίες.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Σε κινη­το­ποι­ή­σεις κατά της επί­σκε­ψης του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου καλούν τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα, αρι­στε­ρές δυνά­μεις και φορείς του αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος της Ινδίας.

Την δια­βε­βαί­ω­ση ότι το κόμ­μα του θα συμ­με­τά­σχει σε κάθε κινη­το­ποί­η­ση ενά­ντια στην επί­σκε­ψη Τραμπ έδω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό) Σιτά­ραμ Γιε­τσού­ρι, ο οποί­ος κατη­γό­ρη­σε, μετα­ξύ άλλων, τον πρω­θυ­πουρ­γό Μόντι ότι δίνει δισε­κα­τομ­μύ­ρια για εξο­πλι­σμούς στις ΗΠΑ βάζο­ντας ταυ­τό­χρο­να σε κίν­δυ­νο την οικο­νο­μία της χώρας.

Την ίδια άπο­ψη εξέ­φρα­σε και ο επι­κε­φα­λής του ΚΚ Ινδί­ας Ντ. Ράτζα, ο οποί­ος κάλε­σε όλες τις προ­ο­δευ­τι­κές δυνά­μεις να συμ­με­τέ­χουν σε κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στην επί­σκε­ψη του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου, αφή­νο­ντας σαφείς αιχ­μές για την κυβέρ­νη­ση της Ινδί­ας ότι υπο­κύ­πτει στις πιέ­σεις και τα θελή­μα­τα των ΗΠΑ.

Την έντο­νη αντί­θε­ση τους στην επί­σκε­ψη Τραμπ εξέ­φρα­σαν με ανα­κοι­νώ­σεις τους φορείς του φιλει­ρη­νι­κού, αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος, οι οποί­οι ετοι­μά­ζουν δια­δη­λώ­σεις στο Νέο Δελχί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο