Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επανέρχεται από τη Δευτέρα ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Σε ισχύ τίθε­ται από τη Δευ­τέ­ρα 10 Οκτω­βρί­ου 2022 έως και την Παρα­σκευή 21 Ιου­λί­ου 2023 ο Δακτύ­λιος στο κέντρο της Αθή­νας φέρ­νο­ντας αλλα­γές για ποια οχή­μα­τα επι­τρέ­πο­νται να κυκλοφορούν.

Σύμ­φω­να με Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση των υπουρ­γών Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Επι­κρα­τεί­ας και Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών από τους περιο­ρι­σμούς εξαι­ρού­νται και θα μπαί­νουν ελεύ­θε­ρα στο κέντρο της Αθήνας:

- Τα, εκ κατα­σκευ­ής, αμι­γώς ηλε­κτρι­κά οχή­μα­τα, υβρι­δι­κά ηλε­κτρι­κά οχή­μα­τα, οχή­μα­τα φυσι­κού αερί­ου και υγραερίου.

- Τα αυτο­κί­νη­τα EURO 6, πλην των παρα­πά­νω τεχνο­λο­γιών κίνη­σης, εφό­σον εκπέ­μπουν διο­ξεί­διο του άνθρα­κα λιγό­τε­ρο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συν­δυα­σμέ­νου κύκλου, σύμ­φω­να με το Νέο Ευρω­παϊ­κό Κύκλο Οδή­γη­σης-New European Driving Cycle /NEDC), τα οποία έχουν ταξι­νο­μη­θεί για πρώ­τη φορά σε κρά­τος-μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης έως και την 31.12.2020.

- Τα αυτο­κί­νη­τα EURO 6, πλην των παρα­πά­νω τεχνο­λο­γιών κίνη­σης, εφό­σον εκπέ­μπουν διο­ξεί­διο του άνθρα­κα λιγό­τε­ρο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συν­δυα­σμέ­νου κύκλου σύμ­φω­να με την Παγκο­σμί­ως Εναρ­μο­νι­σμέ­νη Δια­δι­κα­σία Δοκι­μής Ελα­φρών Οχη­μά­των-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξι­νο­μού­νται για πρώ­τη φορά σε κρά­τος-μέλος της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης από την 01.01.2021 και εφεξής.

Πώς εκδίδω το σήμα κυκλοφορίας εντός Δακτυλίου

Οι κάτο­χοι των ανω­τέ­ρω οχη­μά­των, για να κυκλο­φο­ρή­σουν ελεύ­θε­ρα στον Δακτύ­λιο, πρέ­πει να εκδώ­σουν το ειδι­κό σήμα μέσω του gov.gr.

Θα χρεια­στούν:

Tους προ­σω­πι­κούς σας κωδι­κούς πρό­σβα­σης στο TAXISnet

Tον αριθ­μό κυκλο­φο­ρί­ας του οχήματος

Tον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανή­κει το όχη­μα. Το ειδι­κό σήμα φέρει μονα­δι­κό ανα­γνω­ρι­στι­κό αριθ­μό επα­λή­θευ­σης, με σκο­πό την επα­λή­θευ­ση του περιε­χο­μέ­νου του εγγράφου.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως οι μόνι­μοι κάτοι­κοι του κέντρου της Αθή­νας, με μόνι­μη κατοι­κία εντός του ορί­ου του δακτυ­λί­ου έχουν τη δυνα­τό­τη­τα εισό­δου και εξό­δου από αυτόν ελεύ­θε­ρα, αρκεί να προ­μη­θευ­τούν την ειδι­κή κάρ­τα που χορη­γεί­ται από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του δήμου Αθη­ναί­ων. Τα αυτο­κί­νη­τα αυτά, θα κινού­νται σε προ­κα­θο­ρι­σμέ­νες ζώνες, ανα­λό­γως του τόπου κατοι­κί­ας του κατό­χου, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη συντο­μό­τε­ρη δια­δρο­μή από και προς την κατοι­κία του (για είσοδο/έξοδο στον και από το Δακτύλιο).

Επί­σης, δικαί­ω­μα ελεύ­θε­ρης διέ­λευ­σης έχουν:

Τα οχή­μα­τα ιατρών (με το ειδι­κό σήμα), φυσιο­θε­ρα­πευ­τών, ανα­πή­ρων πολέ­μου, ασθε­νείς που χρή­ζουν συχνής θερα­πεί­ας (θα πρέ­πει να έχουν σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση του νοση­λευ­τι­κού ιδρύ­μα­τος ) καθώς και αυτο­κί­νη­τα που οδη­γού­νται από ή μετα­φέ­ρουν ΑΜΕΑ με την προ­ϋ­πό­θε­ση το άτο­μο Με Ανα­πη­ρία να είναι εφο­δια­σμέ­νο με Δελ­τίο Στάθ­μευ­σης Ατό­μων με Αναπηρίες.

Παράλ­λη­λα μπο­ρούν να εισέρ­χο­νται στα όρια του δακτυ­λί­ου αυτο­κί­νη­τα μετα­φο­ράς φαρ­μά­κων και ευαί­σθη­των ιατρι­κών υλι­κών καθώς και νεκρο­φό­ρες και εκπαι­δευ­τι­κά αυτο­κί­νη­τα επαγ­γελ­μα­τιών εκπαι­δευ­τών, που έχουν την έδρα τους εντός του δακτυλίου.

Εξαι­ρέ­σεις ισχύ­ουν και για αυτο­κί­νη­τα κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών, ΟΤΑ, Οργα­νι­σμών ή επι­χει­ρή­σε­ων κοι­νής ωφέ­λειας με ειδι­κούς αριθ­μούς κυκλο­φο­ρί­ας ή με εμφα­νή σήμα­τα των υπη­ρε­σιών αυτών, για τους επι­κε­φα­λής ξένων διπλω­μα­τι­κών απο­στο­λών, εκπρο­σώ­πων του Τύπου με περιο­ρι­σμό ανά ΜΜΕ.

Δρα­στι­κή περι­κο­πή των εξαι­ρέ­σε­ων υπεν­θυ­μί­ζε­ται έχου­με και στις άδειες των κομ­μά­των, βου­λευ­τών, ευρω­βου­λευ­τών, υπουρ­γών, υφυ­πουρ­γών, γενι­κών γραμ­μα­τέ­ων κλπ, προ­κεί­με­νου να δώσουν το «καλό παράδειγμα».

Οι άδειες ελεύ­θε­ρης κυκλο­φο­ρί­ας στο δακτύ­λιο (που δεν σχε­τί­ζο­νται με τον τύπο του οχή­μα­τος αλλά με ιδιό­τη­τα του οδη­γού τους) χορη­γού­νται μετά από αίτη­ση των δικαιού­χων προς τη Διεύ­θυν­ση Τρο­χαί­ας Αττικής.

Ώρες και μέρες Δακτυλίου

Ο δακτύ­λιος με την εκ περι­τρο­πής κυκλο­φο­ρία θα ισχύ­ει από Δευ­τέ­ρα έως Πέμ­πτη κατά τις ώρες 07.00–20.00 και την Παρα­σκευή από 07.00–15.00. Τα Σάβ­βα­τα, τις Κυρια­κές, τις επί­ση­μες αργί­ες, καθώς και τις ημέ­ρες που πραγ­μα­το­ποιεί­ται απερ­γία των εργα­ζο­μέ­νων σε όλα τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, τα μέτρα δεν ισχύ­ουν. Τις άρτιες (ζυγές) ημε­ρο­μη­νί­ες κυκλο­φο­ρούν τα αυτο­κί­νη­τα με αριθ­μό κυκλο­φο­ρί­ας που τελειώ­νει σε 0,2,4,6,8 και τις περιτ­τές (μονές) τα αυτο­κί­νη­τα που ο αριθ­μός κυκλο­φο­ρί­ας τους τελειώ­νει σε 1,3,5,7,9.

Τα όρια του Δακτυλίου

Η περιο­χή που ισχύ­ει αφο­ρά την περιο­χή που περι­κλεί­ε­ται από τις οδούς: «Λ. Αλε­ξάν­δρας — Ζαχά­ρωφ — Λ. Μεσο­γεί­ων — Φει­διπ­πί­δου — Μιχα­λα­κο­πού­λου — Σπύ­ρου Μερ­κού­ρη — Βρυά­ξι­δος — Υμητ­τού — Ηλ. Ηλιού — Ανδρ. Φραν­τζή — Λ. Ανδρ. Συγ­γρού — Χαμο­στέρ­νας — Πει­ραιώς — Ιερά Οδός — Λ. Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως — Αχιλ­λέ­ως — Πλα­τεία Καραϊ­σκά­κη — Καρό­λου — Μάρ­νη-28ης Οκτω­βρί­ου (Πατη­σί­ων) — Λ. Αλε­ξάν­δρας». Στις ορια­κές λεω­φό­ρους και οδούς του Μικρού Δακτυ­λί­ου τα μέτρα περιο­ρι­σμού δεν ισχύουν.

Σε ό,τι αφο­ρά στους περ­σι­νούς κατό­χους αδειών δακτυ­λί­ου, από το Υπουρ­γείο Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη επι­ση­μαί­νε­ται ότι δίδε­ται προ­θε­σμία δέκα εργά­σι­μων ημε­ρών, για να τις ανα­νε­ώ­σουν. Μέχρι τότε θα υπάρ­ξει ελα­στι­κό­τη­τα στους ελέγ­χους, με την επί­δει­ξη της περ­σι­νής άδειας εισό­δου στο δακτύλιο.

Το πρόστιμο

Οι παρα­βά­τες των περιο­ρι­στι­κών αυτών μέτρων, τιμω­ρού­νται σύμ­φω­να με τις δια­τά­ξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδι­κα Οδι­κής Κυκλο­φο­ρί­ας με Διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο 100 ευρώ, (όπως τρο­πο­ποι­ή­θη­κε και ισχύ­ει σε συν­δυα­σμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο