Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επείγουσα έκκληση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να σωθούν τα προσφυγόπουλα της Μόριας — Εφιαλτικές οι συνθήκες

Επεί­γου­σα έκκλη­ση απευ­θύ­νουν οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα για τη μετα­φο­ρά όλων των ευά­λω­των ατό­μων από το ΚΥΤ της Μόριας σε ασφα­λή στέ­γη στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα ή/και εντός της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης.

Όπως επι­ση­μαί­νουν σε ανα­κοί­νω­σή τους «σε κατά­στα­ση πρω­το­φα­νούς έκτα­κτης ανά­γκης βρί­σκε­ται ο καταυ­λι­σμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφο­ρά στη σωμα­τι­κή και ψυχι­κή υγεία χιλιά­δων ανδρών, γυναι­κών και παι­διών που συνω­στί­ζο­νται σε άθλιες συνθήκες».

Και προ­σθέ­τουν: «Η πολι­τι­κή της υπερ­συ­γκέ­ντρω­σης των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων στα ελλη­νι­κά νησιά έχει οδη­γή­σει στον επ’ αόρι­στον εγκλω­βι­σμό περισ­σό­τε­ρων από 9.000 ανθρώ­πων (το 1/3 είναι παι­διά) στον καταυ­λι­σμό της Μόριας, που έχει μέγι­στη χωρη­τι­κό­τη­τα 3.000 ατό­μων. Κάθε εβδο­μά­δα, οι ομά­δες των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα βλέ­πουν περι­στα­τι­κά εφή­βων που έχουν κάνει από­πει­ρα αυτο­κτο­νί­ας ή έχουν αυτο­τραυ­μα­τι­στεί. Προ­σφέ­ρουν, επί­σης, βοή­θεια σε σοβα­ρά περι­στα­τι­κά βίας και αυτο­τραυ­μα­τι­σμούς. Η έλλει­ψη πρό­σβα­σης σε επεί­γου­σα ιατρι­κή φρο­ντί­δα, δεί­χνει τα σημα­ντι­κά κενά που υπάρ­χουν στην προ­στα­σία των παι­διών και άλλων ευά­λω­των ομάδων».

Ακό­μη οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα υπο­στη­ρί­ζουν ότι: «Από τον Φεβρουά­ριο έως τον Ιού­νιο, στο πλαί­σιο δρα­στη­ριό­τη­τας ψυχι­κής υγεί­ας για παι­διά (6–18 ετών), οι ομά­δες των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα δια­πί­στω­σαν ότι σχε­δόν το 1/4 των παι­διών (18 από τα 74) είχαν αυτο­τραυ­μα­τι­στεί ή είχαν κάνει από­πει­ρα ή είχαν σκέ­ψεις αυτο­κτο­νί­ας. Άλλοι ανή­λι­κοι ασθε­νείς παρου­σιά­ζουν επι­λε­κτι­κή βωβό­τη­τα, κρί­σεις πανι­κού, άγχος, εκρή­ξεις επι­θε­τι­κό­τη­τας και συνε­χείς εφιάλτες».

«Αυτά τα παι­διά προ­έρ­χο­νται από χώρες που βρί­σκο­νται σε πόλε­μο, που έχουν υπο­στεί ακραία επί­πε­δα βίας και ψυχι­κού τραύ­μα­τος. Αντί να λάβουν φρο­ντί­δα και προ­στα­σία στην Ευρώ­πη, βιώ­νουν διαρ­κή φόβο, στρες και επει­σό­δια νέας βίας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της σεξουα­λι­κής βίας» λέει ο παι­δί­α­τρος και ιατρι­κός συντο­νι­στής των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα στην Ελλά­δα, Ντέ­κλαν Μπά­ρι. Ακό­μη ο κ. Μπά­ρι σημειώ­νει: «Επι­πλέ­ον, το περι­βάλ­λον χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από έλλει­ψη ασφά­λειας και υγιει­νής, με απο­τέ­λε­σμα να βλέ­που­με πολ­λά περι­στα­τι­κά υπο­τρο­πιά­ζου­σας διάρ­ροιας και δερ­μα­τι­κών λοι­μώ­ξε­ων σε παι­διά όλων των ηλι­κιών. Με τέτοια υπερ­συ­γκέ­ντρω­ση και απου­σία υγιει­νής, ο κίν­δυ­νος επι­δη­μιών είναι πολύ μεγάλος».

Από την πλευ­ρά του ο διευ­θυ­ντής προ­γραμ­μά­των του ελλη­νι­κού τμή­μα­τος των Για­τρών Χωρίς Σύνο­ρα, Από­στο­λος Βεΐ­ζης τονί­ζει: «Εδώ και τρία χρό­νια είμα­στε μάρ­τυ­ρες των άθλιων συν­θη­κών κάτω από τις οποί­ες ζουν χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες που έχουν εγκλω­βι­στεί στη Μόρια. Απευ­θύ­νου­με ακό­μη μια φορά έκκλη­ση στις ελλη­νι­κές αρχές και την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να ανα­λά­βουν τις ευθύ­νες τους και να εφαρ­μό­σουν βιώ­σι­μες λύσεις για να στα­μα­τή­σει αυτή η τρα­γι­κή κατά­στα­ση. Είναι και­ρός πια να δοθεί τέλος στις απάν­θρω­πες συνέ­πειες της συμ­φω­νί­ας ΕΕ-Τουρ­κί­ας. Είναι ώρα για άμε­ση μετε­γκα­τά­στα­ση των πλέ­ον ευά­λω­των προ­σφύ­γων σε ασφα­λείς συν­θή­κες σε άλλα ευρω­παϊ­κά κράτη».

Τέλος, όπως υπο­στη­ρί­ζουν οι Για­τροί Χωρίς Σύνο­ρα «μόνο τις δύο πρώ­τες εβδο­μά­δες του Σεπτεμ­βρί­ου, έφτα­σαν στη Λέσβο περισ­σό­τε­ροι από 1.500 άνθρω­ποι, οι οποί­οι, δεν έχουν στέ­γη, δεν έχουν αρκε­τό φαγη­τό και η πρό­σβα­σή τους σε ιατρι­κή φρο­ντί­δα είναι εξαι­ρε­τι­κά περιορισμένη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο