Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη: Απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία ο αποκαλούμενος «Ινδιάνος»

Έναν χρό­νο και δύο μήνες μετά τα επει­σό­δια στη Νέα Σμύρ­νη, στις 9 Μαρ­τί­ου 2021, ο άνθρω­πος που συνε­λή­φθη ως ο υπαί­τιος για την επί­θε­ση σε αστυ­νο­μι­κό της ομά­δας ΔΙΑΣ απαλ­λάσ­σε­ται με βού­λευ­μα του Συμ­βου­λί­ου Πλημ­με­λειο­δι­κών το οποίο έκρι­νε ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος δεν είναι ο απο­κα­λού­με­νος από πολ­λά ΜΜΕ “Ινδιά­νος”.

Το δικα­στι­κό Συμ­βού­λιο υιο­θε­τώ­ντας ανά­λο­γη απαλ­λα­κτι­κή εισή­γη­ση του Εισαγ­γε­λέα, κρί­νει ότι για τον 31χρονο, που βρέ­θη­κε ενώ­πιον της Δικαιο­σύ­νης εξαι­τί­ας μίας μαρ­τυ­ρί­ας που τον “τοπο­θέ­τη­σε” στην πλα­τεία της Νέας Σμύρ­νης όταν είχαν εκδη­λω­θεί επει­σό­δια μετά από συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας, δεν προ­έ­κυ­ψαν στοιχεία.

Ο 31χρονος βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πος με βαρύ­τα­τες κατη­γο­ρί­ες που αφο­ρού­σαν τα κακουρ­γή­μα­τα της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος του αστυ­νο­μι­κού, έκρη­ξης και κατα­σκευ­ής προ­μή­θειας και κατο­χής εκρη­κτι­κών βομ­βών, που του απο­δό­θη­καν μετά από κατά­θε­ση προ­σώ­που από τον συγ­γε­νι­κό του κύκλο, το οποίο ωστό­σο λίγες ημέ­ρες μετά μετέ­βαλ­λε τους ισχυ­ρι­σμούς του.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος θεω­ρή­θη­κε ως το πρό­σω­πο που, όπως κατα­γρά­φη­κε σε βίντεο κατά την διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων, με ένα μεγά­λο άλμα επι­τέ­θη­κε στον αστυ­νο­μι­κό και τον έρι­ξε από την μηχα­νή που επέ­βαι­νε ως συνοδηγός.

Ο 31χρονος, παρέ­μει­νε επτά μήνες προ­σω­ρι­νά κρα­τού­με­νος για την υπό­θε­ση. Από την αρχή αρνή­θη­κε την κατη­γο­ρία που του απο­δί­δε­ται προ­σκο­μί­ζο­ντας στοι­χεία ότι δεν βρι­σκό­ταν καν στην Νέα Σμύρ­νη την ημέ­ρα που έγι­ναν τα επεισόδια.

Το δικα­στι­κό Συμ­βού­λιο με το βού­λευ­μα του (αριθ­μός 1466/2022) κρί­νει ότι δεν πρέ­πει «να γίνει κατη­γο­ρία» σε βάρος του 31χρονου καθώς «δεν υπάρ­χουν καθό­λου ενδεί­ξεις σε βάρος του». Τονί­ζουν δε οι δικα­στές ότι πλην της επί­μα­χης κατά­θε­σης, την οποία ο ίδιος ο μάρ­τυ­ρας ανα­σκεύ­α­σε πέφτο­ντας σε πολ­λές αντι­φά­σεις, δεν προ­έ­κυ­ψε καμία εμπλο­κή τού κατη­γο­ρού­με­νου στα επει­σό­δια στη Νέα Σμύρ­νη. Έτσι με την απαλ­λα­κτι­κή τους κρί­ση οι δικα­στές δια­τάσ­σουν και την παύ­ση της ισχύ­ος κάθε περιο­ρι­στι­κού όρου που έχει επι­βλη­θεί στον 31χρονο.

Με το ίδιο βού­λευ­μα, το Συμ­βού­λιο παρα­πέ­μπει σε δίκη 11 κατη­γο­ρού­με­νους που είχαν συλ­λη­φθεί για τα επει­σό­δια για κακουρ­γη­μα­τι­κές πρά­ξεις που αφο­ρούν την από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας σε βάρος του αστυ­νο­μι­κού, εκρή­ξεις και κατο­χή εκρη­κτι­κών αλλά και για σει­ρά πλημ­με­λη­μα­τι­κών πρά­ξε­ων. Αρχι­κά για την υπό­θε­ση της Νέας Σμύρ­νης είχαν σχη­μα­τι­στεί ξεχω­ρι­στές δικο­γρα­φί­ες, οι οποί­ες ωστό­σο στην πορεία συνε­νώ­θη­καν λόγω συνάφειας.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο