Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά το φόνο του Τζορτζ Φλόιντ — Στους δρόμους η Εθνοφρουρά

Υπό­θε­ση Τζορτζ Φλόιντ : Οι ταρα­χές στις ΗΠΑ επε­κτεί­νο­νται μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ και απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας επι­βλή­θη­καν χθες Σάβ­βα­το σε αρκε­τές μεγά­λες πόλεις καθώς δεκά­δες χιλιά­δες δια­δη­λω­τές βγή­καν στους δρό­μους για να εκφρά­σουν την οργή τους για την αστυ­νο­μι­κή βία που οδή­γη­σε στον θάνα­το αυτού του Αφροαμερικανού.

Από το Λος Άντζε­λες ως το Μαϊ­ά­μι και το Σικά­γο οι δια­δη­λώ­σεις με βασι­κό σύν­θη­μα το “ Δεν μπο­ρώ να αναπνεύσω”-τα τελευ­ταία λόγια του Φλόιντ όταν βρι­σκό­ταν ακι­νη­το­ποι­η­μέ­νος στο έδα­φος με το γόνα­το ενός αστυ­νο­μι­κού στον λαι­μό του‑, ξεκί­νη­σαν ειρη­νι­κά, όμως στη συνέ­χεια ξέσπα­σαν επει­σό­δια με τους δια­δη­λω­τές να κλεί­νουν δρό­μους, να βάζουν φωτιές και να συγκρού­ο­νται με την αστυ­νο­μία, η οποία έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων και πλα­στι­κών σφαι­ρών για να απο­κα­τα­στή­σει την τάξη.

Το θέα­μα των δια­δη­λω­τών που έχουν πλημ­μυ­ρί­σει τους δρό­μους τρο­φο­δό­τη­σε μια αίσθη­ση κρί­σης που ολο­έ­να και αυξά­νει στις ΗΠΑ έπει­τα από εβδο­μά­δες lockdown λόγω της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, εξαι­τί­ας της οποί­ας εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν μεί­νει άνερ­γοι, με τις μειο­νό­τη­τες να πλήτ­το­νται περισσότερο.

Στην πρω­τεύ­ου­σα Ουά­σινγ­κτον εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν κοντά στο υπουρ­γείο Δικαιο­σύ­νης φωνά­ζο­ντας “ Οι ζωές των μαύ­ρων μετρούν”. Πολ­λοί στη συνέ­χεια κατευ­θύν­θη­καν προς τον Λευ­κό Οίκο όπου ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με την αστυνομία.

Ο ίδιος ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ είχε δηλώ­σει χθες ότι αν οι δια­δη­λω­τές, που την προη­γου­μέ­νη είχαν συγκε­ντρω­θεί στην Λαφα­γιέρ Σκου­έρ απέ­να­ντι από τον Λευ­κό Οίκο, παρα­βί­α­ζαν τον φρά­κτη, θα τους είχαν υπο­δε­χθεί “ τα αγριό­τε­ρα σκυ­λιά και τα απει­λη­τι­κό­τε­ρα όπλα που έχει δει ποτέ”.

Αργό­τε­ρα, κατά την επί­σκε­ψή του στο το Δια­στη­μι­κό Κέντρο Κένε­ντι, στη Φλό­ρι­ντα, ο Τραμπ επε­σή­μα­νε ότι: “ Ο θάνα­τος του Τζορτζ Φλόιντ στους δρό­μους της Μινε­ά­πο­λiς είναι μεγά­λη τρα­γω­δία”. Πρό­σθε­σε όμως ότι η μνή­μη του Φλόιντ “ ατι­μά­ζε­ται από τους ταρα­χο­ποιούς, τους πλια­τσι­κο­λό­γους και τους αναρ­χι­κούς” και απηύ­θυ­νε έκκλη­ση να υπάρ­ξει “ συμ­φι­λί­ω­ση, όχι μίσος”, και να απο­δο­θεί “ δικαιο­σύ­νη”, αντί να επι­κρα­τεί “ χάος”.

Κινητοποίηση τη Εθνικής Φρουράς

Οι πλή­ρεις δυνά­μεις της Εθνο­φρου­ράς της Μινε­σό­τα κινη­το­ποι­ή­θη­καν έπει­τα από τέσ­σε­ρις νύκτες ταρα­χών στη Μινε­ά­πο­λις, τη μεγα­λύ­τε­ρη πόλη της πολι­τεί­ας και στη γει­το­νι­κή Σεντ Πολ.

Ο κυβερ­νή­της της Μινε­σό­τα Τιμ Γουόλτς δήλω­σε ότι η ανά­πτυ­ξη της Εθνο­φρου­ράς είναι ανα­γκαία διό­τι ξένα στοι­χεία εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τις δια­δη­λώ­σεις για να σπεί­ρουν το χάος και ότι περι­μέ­νει πως οι εκδη­λώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας του Σαβ­βά­του θα είναι οι βιαιό­τε­ρες μέχρι σήμερα.

“ Δεχό­μα­στε επί­θε­ση. Πρέ­πει να επι­βλη­θεί η τάξη (…) Θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με όλη την δύνα­μη της καλο­σύ­νης και της δικαιο­σύ­νης για να δια­σφα­λί­σου­με ότι αυτό θα τελειώ­σει”, δήλω­σε κατά την διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων ο κυβερ­νή­της, προ­σθέ­το­ντας ότι πιστεύ­ει πως ξένα στοι­χεία, ορι­σμέ­νοι υπέρ­μα­χοι της λευ­κής κυριαρ­χί­ας και μέλη καρ­τέλ ναρ­κω­τι­κών ευθύ­νο­νται για ορι­σμέ­να από τα βίαια επει­σό­δια στην Μινεάπολις.

Όταν του ζητή­θη­κε από τους δημο­σιο­γρά­φους να δώσει διευ­κρι­νί­σεις, δεν ήταν σε θέση να εξη­γή­σει την σκέ­ψη του.

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Ουί­λιαμ Μπαρ κατη­γό­ρη­σε επί­σης “ ομά­δες εξω­τε­ρι­κών ακραί­ων στοι­χεί­ων και ταρα­ξιών εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται την κατά­στα­ση για να υπη­ρε­τή­σουν την δική τους χωρι­στή και βίαιη ατζέντα”.

Εθνική δυσαρέσκεια

Ακτι­βι­στές υπέρ των πολι­τι­κών δικαιω­μά­των εκτί­μη­σαν ότι η σύλ­λη­ψη και ο φόνος του Τζορτζ Φλόιντ από λευ­κούς αστυ­νο­μι­κούς πυρο­δό­τη­σε την οργή που υπο­βό­σκει εδώ και και­ρό στη Μινε­ά­πο­λις και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ για τον ρατσι­σμό που επι­κρα­τεί στο σύστη­μα από­δο­σης δικαιοσύνης.

Όμως οι ταρα­χές που εξα­πλώ­θη­καν πάρα πολύ γρή­γο­ρα συμπί­πτουν και με μια βαθιά αίσθη­ση δυσα­ρέ­σκειας για τις κοι­νω­νι­κές και οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις της covid-19.

Απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας επι­βλή­θη­κε σε πολ­λές μεγά­λες πόλεις όπου σημειώ­θη­καν επει­σό­δια τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, ανά­με­σά τους η Ατλά­ντα, το Λος Άντζε­λες, η Φιλα­δέλ­φια, το Ντέν­βερ, το Σιν­σι­νά­τι, το Πόρ­τλαντ, το Όρε­γκον, το Κεντά­κι και η Λούισβιλ.

Δια­δη­λώ­σεις ξέσπα­σαν το Σάβ­βα­το στο Ντά­λας, το Σικά­γο, το Σιάτλ, τη Σολτ Λέικ Σίτι και το Κλίβελαντ.

Σε μια πρω­τό­γνω­ρη κίνη­ση το Πεντά­γω­νο έθε­σε στρα­τιω­τι­κές μονά­δες σε ετοι­μό­τη­τα τεσ­σά­ρων ωρών σε περί­πτω­ση που ζητη­θεί η συν­δρο­μή τους από τον κυβερ­νή­τη της Μινε­σό­τα για την αντι­με­τώ­πι­ση των ταραχών.

Μονά­δες της Εθνο­φρου­ράς κινη­το­ποι­ή­θη­καν επί­σης στο Οχάιο, το Μιζού­ρι, το Ουι­σκόν­σιν και το Τενεσί.

“ Θα μπορούσαν να τους σκοτώσουν”

Η οργή για τον φόνο του Φλόιντ είναι εκτεταμένη.

Χιλιά­δες άνθρω­ποι βγή­καν χθες στους δρό­μους του Σικά­γο για δεύ­τε­ρη ημέ­ρα. Εικό­νες που τρα­βή­χτη­καν από κινη­τό δεί­χνουν δια­δη­λω­τές να ανα­τρέ­πουν ένα SUV, να πυρ­πο­λούν ένα περι­πο­λι­κό, έναν άνθρω­πο να καί­ει την αμε­ρι­κα­νι­κή σημαία και κάποια επει­σό­δια μετα­ξύ δια­δη­λω­τών και της αστυνομίας.

Στο Μπρού­κλιν της Νέας Υόρ­κης περι­πο­λι­κό πέρα­σε μέσα από το πλή­θος των συγκε­ντρω­μέ­νων δια­δη­λω­τών, που είχαν βγει στους δρό­μους για δεύ­τε­ρη ημέ­ρα, αφού την Παρα­σκευή έγι­ναν περισ­σό­τε­ρες από 200 συλλήψεις.

“ Θα μπο­ρού­σαν να τους έχουν σκο­τώ­σει και δεν γνω­ρί­ζου­με πόσοι τραυ­μα­τί­στη­καν”, κατήγ­γει­λε η βου­λευ­τής Αλε­ξά­ντρια Οκά­ζιο- Κόρ­τες στο Twitter, ζητώ­ντας να λογο­δο­τή­σουν οι εν λόγω αστυνομικοί.

Δια­δη­λω­τές συγκρού­στη­καν με την αστυ­νο­μία στη συνοι­κία Φέρ­φαξ, όπου πλή­θος ανθρώ­πων προ­σπά­θη­σε να εισβά­λει στο στού­ντιο CBS Television City, όμως απω­θή­θη­καν από την αστυνομία.

usa george floyd 1 usa george floyd4 usa george floyd5 usa george floyd6 usa george floyd7 usa george floyd8 usa george floyd9 usa george floyd10 usa george floyd12 usa george floyd13 usa george floyd15

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο