Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιβεβαιώνεται η στάση του ΚΚΕ από την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο

Σε ανα­κοί­νω­σή του το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου της Επι­κρα­τεί­ας σχε­τι­κά με την αντι­συ­νταγ­μα­τι­κό­τη­τα της μετα­φο­ράς αρμο­διο­τή­των στην οικο­νο­μι­κή επι­τρο­πή και την επι­τρο­πή ποιό­τη­τας ζωής σημειώνει:

«Η από­φα­ση του ΣτΕ που κρί­νει αντι­συ­νταγ­μα­τι­κή τη μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των από το Δημο­τι­κό συμ­βού­λιο στην οικο­νο­μι­κή επι­τρο­πή και την επι­τρο­πή ποιό­τη­τα ζωής, επι­βε­βαιώ­νει τη στά­ση και την κρι­τι­κή του ΚΚΕ στους σχε­τι­κούς νόμους της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Συγκε­κρι­μέ­να κατά τη συζή­τη­ση των νόμων (4623/2019 και 4625/2019) που έφε­ρε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, στο όνο­μα της “κυβερ­νη­σι­μό­τη­τας” των δήμων, το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε και κατήγ­γει­λε τις συγκε­κρι­μέ­νες ρυθ­μί­σεις, που τελι­κά στό­χο έχουν την απρό­σκο­πτη υλο­ποί­η­ση των αστι­κών σχε­δια­σμών κόντρα στις λαϊ­κές ανάγκες.

Οι απο­φά­σεις από τις πλα­σμα­τι­κές πλειο­ψη­φί­ες των επι­τρο­πών ενι­σχύ­ουν περαι­τέ­ρω την αδια­φά­νεια στη δια­χεί­ρι­ση των οικο­νο­μι­κών των δήμων και λει­τουρ­γούν στο πλαί­σιο των πολι­τι­κών ενί­σχυ­σης της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, της αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τας και των προ­τε­ραιο­τή­των των τεχνι­κών προ­γραμ­μά­των με τη λογι­κή της επι­λε­ξι­μό­τη­τας, η οποία απο­κλεί­ει τα ανα­γκαία έργα (αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, αντι­σει­σμι­κά, αντι­πυ­ρι­κά κλπ) και τις υπο­δο­μές προς όφε­λος του λαού.

Οι ρυθ­μί­σεις αυτές προ­στέ­θη­καν στο νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που δια­μόρ­φω­σαν οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που προ­σέ­δω­σαν στους δήμους τον χαρα­κτή­ρα του “τοπι­κού κρά­τους”, συνέ­χεια του κεντρι­κού, που εξει­δι­κεύ­ει και υλο­ποιεί τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές για την υλο­ποί­η­ση των αστι­κών σχε­δια­σμών. Με αυτές τις ρυθ­μί­σεις μετέ­βα­λε τον τρό­πο συγκρό­τη­σης της Οικο­νο­μι­κής Επι­τρο­πής και της Επι­τρο­πής Ποιό­τη­τας Ζωής, προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λι­σθεί ότι σε αυτές η πλειο­ψη­φία θα ανή­κει στην παρά­τα­ξη με την οποία εξε­λέ­γη ο Δήμαρ­χος. Προ­έ­βλε­ψε ταυ­τό­χρο­να τη μετα­φο­ρά αρμο­διο­τή­των από το δημο­τι­κό συμ­βού­λιο προς την Οικο­νο­μι­κή Επι­τρο­πή, προς την οποία μετα­βι­βά­στη­καν απο­φα­σι­στι­κές αρμο­διό­τη­τες σημα­ντι­κού οικο­νο­μι­κού αντι­κει­μέ­νου και προς την Επι­τρο­πή Ποιό­τη­τας Ζωής, προς την οποία μετα­βι­βά­στη­κε η αρμο­διό­τη­τα λήψε­ως απο­φά­σε­ων που αφο­ρούν την κυκλοφορία.

Αυτές είναι οι πολι­τι­κές που ασκούν σήμε­ρα η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των δήμων, που συγκρο­τού­νται από τις δυνά­μεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δυνά­μεις της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” στους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες αγω­νί­ζο­νται ενά­ντια σε αυτό το αντι­λαϊ­κό θεσμι­κό πλαί­σιο. Μαζί με το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα δίνουν τη μάχη για την οργά­νω­ση του λαού, τη συμ­με­το­χή του στους αγώ­νες, για την διεκ­δί­κη­ση των δικών του ανα­γκών. Πρω­το­στα­τούν ενά­ντια σε κάθε λαϊ­κό πρό­βλη­μα και απο­τε­λούν ουσια­στι­κά τη μόνη αντι­πο­λί­τευ­ση στα Δημο­τι­κά και Περι­φε­ρεια­κά συμ­βού­λια, απο­κα­λύ­πτο­ντας τις συνέ­πειες τέτοιων απο­φά­σε­ων και διεκ­δι­κώ­ντας λύσεις υπέρ του λαού.

Οι εργα­τι­κές λαϊ­κές οικο­γέ­νειες έχουν πικρή πεί­ρα από την πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων, των Περι­φε­ρεια­κών και Δημο­τι­κών Αρχών. Τώρα χρειά­ζε­ται να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ παντού, στα σωμα­τεία, σε κάθε φορέα λαϊ­κής πάλης, όπως και στις εκλο­γές για την Βου­λή, τις Περι­φέ­ρειες και τους δήμους, για να απο­δυ­να­μω­θούν οι δυνά­μεις του κεφα­λαί­ου, για να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας για όλα όσα μας βασα­νί­ζουν, για να ανοί­ξει ο δρό­μος για ριζι­κές αλλα­γές προς όφε­λος του λαού».

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο