Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιβραδύνεται ο ρυθμός εμφάνισης κρουσμάτων στην Κίνα

Κρα­τι­κά κινε­ζι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης κάλε­σαν σήμε­ρα τους πολί­τες να παρα­μεί­νουν σε επι­φυ­λα­κή για τον κορο­νο­ϊό, καθώς τέθη­καν σε ισχύ περιο­ρι­σμοί για τους αλλο­δα­πούς που εισέρ­χο­νται στην Κίνα, η οποία ανα­κοί­νω­σε μηδε­νι­κό αριθ­μό νέων κρου­σμά­των τοπι­κής μετά­δο­σης και μικρή μεί­ω­ση των «εισα­γό­με­νων».

«Σε αυτή τη φάση, πρέ­πει να είμα­στε πάρα πολύ επι­φυ­λα­κτι­κοί και προ­σε­κτι­κοί και πρέ­πει να απο­τρέ­ψου­με το ενδε­χό­με­νο να επέλ­θει υπερ­βο­λι­κά γρή­γο­ρα η χαλά­ρω­ση μετά την επι­δη­μία, που θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα να χαθούν όλα όσα έχου­με κατα­φέ­ρα­με», ανέ­φε­ρε η επί­ση­μη εφη­με­ρί­δα του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος, η Λαϊ­κή Ημε­ρη­σία, σε πρω­το­σέ­λι­δο άρθρο της.

Οι αρχές επί­σης ανέ­στει­λαν την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη επα­να­λει­τουρ­γία κινη­μα­το­γρά­φων, ανέ­φε­ρε η κρα­τι­κή China Securities Journal, επι­κα­λού­με­νη πηγές.

Το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Reuters ανα­φέ­ρει δεν κατά­φε­ρε να επα­λη­θεύ­σει από ανε­ξάρ­τη­τες πηγές την εντο­λή της Εθνι­κής Διοί­κη­σης Κινη­μα­το­γρά­φου να παρα­τα­θεί η ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας των αιθου­σών. Ωστό­σο, σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία με τον κινη­μα­το­γρά­φο Wanda Cinemas στη Σαν­γκάη, ο άνδρας που απά­ντη­σε στο τηλέ­φω­νο επι­βε­βαί­ω­σε ότι δόθη­κε η εντο­λή στον κινη­μα­το­γρά­φο να κλεί­σει και πάλι. Κλει­στές παρα­μέ­νουν οι αίθου­σες προ­βο­λών σε μεγά­λες πόλεις όπως το Πεκί­νο, η Σαν­γκάη, η Γκουανγ­κ­τζό­ου και η Τσον­γκίνγκ, σύμ­φω­να με δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα έκδο­σης εισιτηρίων.

Οι ανη­συ­χί­ες των αρχών φαί­νε­ται να επι­κε­ντρώ­νο­νται στον κίν­δυ­νο που θέτουν τα λεγό­με­να «εισα­γό­με­να» κρού­σμα­τα, μετά τα εκτε­τα­μέ­να και πολύ αυστη­ρά περιο­ρι­στι­κά μέτρα που επι­βλή­θη­καν στην Κίνα και βοή­θη­σαν να περιο­ρι­στεί η τοπι­κή μετά­δο­ση του ιού. Η Κίνα απο­φά­σι­σε την ανα­στο­λή της εισό­δου ξένων υπη­κό­ων που δια­θέ­τουν κινε­ζι­κές βίζες και άδειες παρα­μο­νής εν ισχύ, με το μέτρο να τίθε­ται σε εφαρ­μο­γή από σήμε­ρα. Το Πεκί­νο έχει δώσει επί­σης εντο­λή στις αερο­πο­ρι­κές εται­ρί­ες να μειώ­σουν δρα­στι­κά τις διε­θνείς τους πτή­σεις από αύριο.

3.295 ΝΕΚΡΟΙ

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι 54 νέα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού κατα­γρά­φη­καν στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα χθες και ότι όλα αφο­ρούν «εισα­γό­με­να» περι­στα­τι­κά. Μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα κατα­γρά­φη­καν 55 νέα κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων το ένα αφο­ρού­σε τοπι­κή μετάδοση.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορο­ναϊό στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα ανέρ­χε­ται τώρα σε 81.394, με τον αριθ­μό των νεκρών να αυξά­νε­ται κατά 3 στους 3.295, σύμ­φω­να με την Επιτροπή.

Στη Χου­μπέι ανα­κοι­νώ­θη­καν οι τρεις νέοι θάνα­τοι, αλλά όχι νέα κρού­σμα­τα. Η επαρ­χία των 60 εκατ. κατοί­κων, όπου εντο­πί­στη­κε για πρώ­τη φορά ο ιός, έχει κατα­γρά­ψει 67.801 κρού­σμα­τα και 3.177 θανά­τους. Η Σαν­γκάη, με 17 και­νούρ­για κρού­σμα­τα, ανα­κοί­νω­σε τον υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό νέων περιστατικών.

Χθες ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ είπε στον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ ότι θα στη­ρί­ξει τις αμε­ρι­κα­νι­κές προ­σπά­θειες στη μάχη κατά της ασθέ­νειας Covid-19. Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό στις ΗΠΑ αυξή­θη­κε χθες του­λά­χι­στον κατά 16.000 σε σχε­δόν 102.000, τον υψη­λό­τε­ρο αριθ­μό από οποια­δή­πο­τε άλλη χώρα.

Σε συνέ­ντευ­ξή του στο περιο­δι­κό Science που δημο­σιεύ­θη­κε αργά χθες, ο Τζορτζ Γκάο, γενι­κός διευ­θυ­ντής του Κινε­ζι­κού Κέντρου για τον Έλεγ­χο και την Πρό­λη­ψη Ασθε­νειών, κάλε­σε τους πολί­τες να φορούν μάσκες προ­κει­μέ­νου να τεθεί υπό έλεγ­χο η εξά­πλω­ση του ιού στο εξωτερικό.

«Το μεγά­λο λάθος στις ΗΠΑ και την Ευρώ­πη, κατά τη γνώ­μη μου, είναι ότι ο κόσμος δεν φορά μάσκες», δήλω­σε ο Γκάο. «Πολ­λοί είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί ή προ­συμ­πτω­μα­τι­κοί. Εάν φορούν μάσκες, μπο­ρούν να απο­τρέ­ψουν τα μολυ­σμέ­να στα­γο­νί­δια από το να μολύ­νουν άλλους».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο