Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζήτησαν από την Ισραηλινή κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί το σχέδιο απέλασης των μεταναστών

Επι­ζώ­ντες του Ολο­καυ­τώ­μα­τος κάλε­σαν σήμε­ρα την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση να απο­κη­ρύ­ξει το πρό­σφα­το πρό­γραμ­μά της με βάση το οποί­οι περί­που 40.000 Αφρι­κα­νοί μετα­νά­στες που βρί­σκο­νται παρά­τυ­πα (όπως τους χαρα­κτη­ρί­ζει)  στο Ισρα­ήλ θα ανα­γκα­στούν να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα οικειο­θε­λώς για να μην φυλακιστούν.

“Εμείς, που γνω­ρί­ζου­με πάρα πολύ καλά τι σημαί­νει να είσαι πρό­σφυ­γας, χωρίς σπί­τι και χωρίς κρα­τι­κή προ­στα­σία, δεν μπο­ρού­με να κατα­λά­βου­με πώς μια εβραϊ­κή κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να στεί­λει πρό­σφυ­γες και αιτού­ντες άσυ­λο στον δρό­μο των βασά­νων και του θανά­του” γρά­φουν 36 Ισραη­λι­νοί σε ανοι­χτή επι­στο­λή τους, στα αγγλι­κά, που δημο­σιεύ­ε­ται στην εφη­με­ρί­δα Haaretz.

Αύριο τιμά­ται η διε­θνής ημέ­ρα μνή­μης του Ολοκαυτώματος.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ανα­κοί­νω­σε στις αρχές Ιανουα­ρί­ου ένα σχέ­διο που αφο­ρά 38.000 μετα­νά­στες, κυρί­ως Ερυ­θραί­ους και Σου­δα­νούς. Οι άνθρω­ποι αυτοί θα λάβουν ποσό ύψους 3.500 δολα­ρί­ων αν φύγουν οικειο­θε­λώς από τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαρ­τί­ου. Σε δια­φο­ρε­τι­κή περί­πτω­ση, θα συλ­λη­φθούν και θα κρα­τη­θούν μέχρι να δεχτούν να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα.

Σύμ­φω­να με τον Οργα­νι­σμό παρο­χής βοή­θειας στους πρό­σφυ­γες και τους αιτού­ντες άσυ­λο στο Ισρα­ήλ, μόλις 7 Ερυ­θραί­οι έλα­βαν άσυ­λο από τους 10.000 που κατέ­θε­σαν αίτη­ση. Άσυ­λο δόθη­κε και σε έναν Σου­δα­νό, αλλά το σύνο­λο των αιτού­ντων από αυτή τη χώρα είναι αδιευκρίνιστο.

Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών ανα­κοί­νω­σε ότι από το 2009 μέχρι το 2017 έγι­ναν δεκτές 11 αιτή­σεις για παρο­χή ασύλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο