Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιθέσεις Φασιστών: Οργανωμένη, εγκληματική, μεθοδευμένη δράση, με τα χαρακτηριστικά ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Ενα μικρό «δείγμα» από το οπλοστάσιο των ναζιστών
Ένα μικρό «δείγ­μα» από το οπλο­στά­σιο των ναζιστών
Τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σαν την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα τα εργα­τι­κά σωμα­τεία και οι άλλοι φορείς του μαζι­κού κινή­μα­τος, οι απο­κα­λύ­ψεις — που θα συνε­χι­στούν — γύρω από τα γεγο­νό­τα των δολο­φο­νι­κών επι­θέ­σε­ων σε φοι­τη­τές, μαθη­τές, γονείς και εργα­ζό­με­νους, όπως αυτής στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ακο­λού­θη­σε την Κυρια­κή, έχουν σχη­μα­τί­σει μια «αλυ­σί­δα» στοι­χεί­ων που δεί­χνει κυρί­ως ένα πράγμα:
Ότι δεν πρό­κει­ται για τυχαία, μεμο­νω­μέ­να, ασύν­δε­τα περι­στα­τι­κά, όπως έσπευ­σαν να τα χαρα­κτη­ρί­σουν κρά­τος και κυβέρ­νη­ση, δημο­σιο­γρα­φι­κοί και άλλοι κύκλοι «ζεσταί­νο­ντας» τις πλά­τες τους, αλλά για οργα­νω­μέ­νη, εγκλη­μα­τι­κή, μεθο­δευ­μέ­νη δρά­ση, με τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργάνωσης.

Ότι πρό­κει­ται για ένα καλά οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο με στό­χο να χτυ­πη­θεί το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, και μάλι­στα το πιο πρω­το­πό­ρο κομ­μά­τι του, οι κομ­μου­νι­στές. Ιδιαί­τε­ρα το τελευ­ταίο οι φασί­στες δεν το έκρυ­ψαν ποτέ, ούτε και τώρα.Χρυσής Αυγής

Σχέδιο, προμελέτη, συντονισμός και καθοδήγηση

Και τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά των επι­θέ­σε­ων αυτό δείχνουν:

  • Όλες οι επι­θέ­σεις ήταν ταχύ­τα­τες, «κατα­δρο­μι­κού» χαρα­κτή­ρα, με δολο­φο­νι­κά εργα­λεία που είχαν μετα­φερ­θεί προη­γου­μέ­νως και απο­θη­κευ­τεί σε συγκε­κρι­μέ­νους χώρους. Στους συμ­με­τέ­χο­ντες πάνω και στα σπί­τια τους βρέ­θη­κε οπλο­στά­σιο με πιστό­λια, καρα­μπί­νες, στι­λέ­τα και σιδε­ρο­γρο­θιές, χρη­σι­μο­ποί­η­σαν μαχαί­ρια, τέι­ζερ και αλυ­σί­δες για τις επι­θέ­σεις τους. Ηταν οργα­νω­μέ­νες και δρού­σαν σαν τάγ­μα εφό­δου, ντυ­μέ­νοι στα μαύ­ρα και με κου­κού­λες για να κρύ­βουν τα πρό­σω­πά τους.
  • Είχαν «σήμα» επί­θε­σης και τέλους, ενώ όπως κατήγ­γει­λαν με στοι­χεία σωμα­τεία και φορείς την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα, έχουν εντο­πι­στεί όλοι όσοι καθο­δη­γού­σαν τις επι­θέ­σεις, ειδι­κά στα σχο­λεία από έξω και με «συν­δέ­σμους» που βρί­σκο­νταν μέσα, που έδι­ναν οδη­γί­ες και κατευθύνσεις.
Ενας από τους συντονιστές των επιθέσεων καθοδηγεί μπροστά στα μάτια της αστυνομίας
Ένας από τους συντο­νι­στές των επιθέσεων
καθο­δη­γεί μπρο­στά στα μάτια της αστυνομίας

✔️  Ηταν προ­με­λε­τη­μέ­νες. Ημε­ρο­μη­νί­ες και ώρες, συμ­με­το­χή κόσμου και εξο­πλι­σμός, όλα ήταν κανο­νι­σμέ­να και οργα­νω­μέ­να. Τίπο­τα δεν έγι­νε κατά τύχη ή εκ παρα­δρο­μής και επει­δή δήθεν «προ­κλή­θη­καν». Προ­σχε­δια­σμέ­να χτυ­πού­σαν, προ­σχε­δια­σμέ­να υπο­χω­ρού­σαν και κρύ­βο­νταν για το υπό­λοι­πο της μέρας στις τρύ­πες τους. Υπάρ­χουν οι χαρα­κτη­ρι­στι­κές συνο­μι­λί­ες στο δια­δί­κτυο, που δεί­χνουν πώς συντο­νί­ζουν την επί­θε­σή τους, πώς δίνουν οι φασι­στι­κές ομά­δες μετα­ξύ τους ραντε­βού, πώς συντο­νί­ζο­νταν μέσω κοι­νω­νι­κών δικτύ­ων, από λογα­ρια­σμούς που αμέ­σως μετά τις επι­θέ­σεις και τα στοι­χεία που βγή­καν απέ­να­ντί τους, έσπευ­σαν να τους «κατεβάσουν».Να μερι­κά απ’ όσα έγρα­φαν πριν την επί­θε­ση στο ΕΠΑΛ στη Σταυ­ρού­πο­λη: «Να είστε 8 στα σχο­λείο μας και όχι 8 στον Εύο­σμο, θα πέσει λογι­κά πολύ ξυλί­κι», «τους παρα­κο­λου­θού­με», «στο ΕΠΑΛ θα πάνε τα παι­διά που το οργα­νώ­νουν από τον Εύοσμο».
Για να φτά­σουν στο σημείο να απει­λούν λίγες ώρες πριν τη μεγά­λη αντι­φα­σι­στι­κή συγκέ­ντρω­ση της Τετάρ­της 6 Οκτώ­βρη, που οργά­νω­σαν τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι και οι άλλοι φορείς του κινή­μα­τος ως άμε­ση απά­ντη­ση στη δρά­ση τους, πως «σήμε­ρα θα έχε­τε θάνατο (…)».

Επι­χεί­ρη­σαν να το κάνουν την περα­σμέ­νη Κυρια­κή στην Ηλιού­πο­λη, βγά­ζο­ντας τα τέι­ζερ και τις αλυ­σί­δες, όπως απέ­δει­ξαν με τα ντο­κου­μέ­ντα που παρου­σί­α­σαν τα εργα­τι­κά σωμα­τεία τη Δευτέρα.Αυγή Εργοδοσία

Η στάση της αστυνομίας

Συντονισμός μέσω αναρτήσεων
Συντο­νι­σμός μέσω αναρτήσεων

Πολύ μεγά­λα ερω­τή­μα­τα προ­κα­λεί η στά­ση της αστυ­νο­μί­ας, με τα φασι­στοει­δή να δρουν με κάτι παρα­πά­νω από την ανο­χή της. Να ορι­σμέ­να απ’ όσα το επιβεβαιώνουν:

  • Ψέκα­ζε με χημι­κά προς την ίδια κατεύ­θυν­ση που έπε­φταν οι βόμ­βες μολό­τοφ των φασι­στοει­δών και τους άφη­νε μπρο­στά στα μάτια των ασφα­λι­τών να μπαι­νο­βγαί­νουν στο σχολείο.
  • Η «περί­ερ­γη» απου­σία των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων το διά­στη­μα που η — εντο­πι­σμέ­νη — ομά­δα περί­που 50 φασι­στών επι­τέ­θη­καν στη συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Τερ­ψι­θέ­ας (στις 29/9) και στη συνέ­χεια το έβα­λαν στα πόδια στα στενά.

Συγκε­κρι­μέ­να, η Αστυ­νο­μία, ενώ ήξε­ρε για ώρα ότι ομά­δα 50 φασι­στών με μαχαί­ρια, λοστούς, φωτο­βο­λί­δες είχε συγκε­ντρω­θεί στο δημαρ­χείο Σταυ­ρού­πο­λης και κατευ­θυ­νό­ταν προς την πλα­τεία όπου ήταν ορι­σμέ­νο το συλ­λα­λη­τή­ριο, όχι μόνο την άφη­σε ανε­νό­χλη­τη, αλλά από τις 17.30 έως τις 17.50 είχαν απο­μα­κρυν­θεί όλες οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις από την πλατεία.

✔️  Η αξιο­ση­μεί­ω­τη «αδυ­να­μία» των αρχών — που συνε­χί­ζε­ται — να βρουν σεση­μα­σμέ­νους φασί­στες εγκλη­μα­τί­ες, τους οποί­ους αμέ­σως ανα­γνώ­ρι­σε ο λαός της περιο­χής μετά την επί­θε­ση στα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στην Ηλιού­πο­λη και τους κατήγ­γει­λε με πλή­ρη περι­γρα­φή τους, φωτο­γρα­φι­κό υλι­κό και στοι­χεία η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ.

Ναζιστικοί χαιρετισμοί και καλέσματα... στα όπλα
Ναζι­στι­κοί χαι­ρε­τι­σμοί και καλέ­σμα­τα… στα όπλα

Πρό­κει­ται για τους: Γιώρ­γο Σαρα­φί­δη, Λάμπη Κοζ­μέν­κο, Μιχά­λη Λαζα­ρί­δη, Μάριο Νικο­δή­μου, Σταύ­ρο Παπα­δό­που­λο.Πλην ενός 30χρονου που παρα­δό­θη­κε επι­στρα­τεύ­ο­ντας τις γνω­στές θρα­σύ­δει­λες δικαιο­λο­γί­ες των ναζι­στών, ότι δήθεν ήταν «περα­στι­κοί», τα υπό­λοι­πα φασι­στοει­δή παρα­μέ­νουν μέρες μετά ακό­μα ασύλ­λη­πτα «λόγω παρέ­λευ­σης του αυτο­φώ­ρου». Κι αυτό παρό­τι πρό­κει­ται στην πλειο­ψη­φία τους για γνω­στά στην αστυ­νο­μία εγκλη­μα­τι­κά στοι­χεία, με βεβα­ρη­μέ­νο ιστο­ρι­κό, που δεν περιο­ρί­ζε­ται σε εγκλή­μα­τα που έχουν να κάνουν μόνο με την εγκλη­μα­τι­κή δρά­ση των φασι­στι­κών μορ­φω­μά­των αλλά και υπο­θέ­σεις ναρ­κω­τι­κών, οπα­δι­κής βίας κ.τ.λ.

▪️▪️ Παράλ­λη­λα τα ντο­κου­μέ­ντα «μιλά­νε» και για τις πλά­τες από τη διεύ­θυν­ση των σχο­λεί­ων στο ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης, τους ίδιους που όταν πέρυ­σι οι μαθη­τές των σχο­λεί­ων αυτών κινη­το­ποιού­νταν, φώνα­ζαν μέχρι και την… Αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή: Δεί­χνουν ομά­δα κου­κου­λο­φό­ρων να περ­πα­τά στην πίσω αυλή του ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης εντε­λώς ανε­νό­χλη­τη, με καδρό­νια στα χέρια, και σε άλλο τη διεύ­θυν­ση του σχο­λεί­ου να προ­σπα­θεί να φυγα­δεύ­σει φασι­στοει­δή στην πίσω αυλή του σχο­λεί­ου μετά τις επι­θέ­σεις. Την ίδια ώρα, ο διευ­θυ­ντής του 2ου ΕΠΑΛ αρνιό­ταν την είσο­δο σε καθη­γη­τές εκλεγ­μέ­νους συν­δι­κα­λι­στές και απα­γό­ρευε στους καθη­γη­τές του σχο­λεί­ου να κάνουν δηλώσεις.

Αφίσα μετά την επίθεση στη Σταυρούπολη - Κέλτικοι σταυροί και σήματα των ναζιστικών SS
Αφί­σα μετά την επί­θε­ση στη Σταυρούπολη
Κέλ­τι­κοι σταυ­ροί και σήμα­τα των ναζι­στι­κών SS

Μάλι­στα, όπως κατήγ­γει­λαν την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου τους οι φορείς, η πόρ­τα στα ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης, ενώ ανοί­γει μονά­χα με ηλε­κτρι­κό μηχα­νι­σμό, με την εντο­λή του θυρω­ρού ή της υπο­διευ­θύ­ντριας, φάνη­κε να ανοι­γο­κλεί­νει ανά­λο­γα με τις ανά­γκες των σχε­δί­ων επί­θε­σης που εξα­πο­λύ­θη­καν από τους φασίστες.

Ξεκάθαρος ο ναζιστικός — φασιστικός χαρακτήρας

Χωρίς αμφι­βο­λία βέβαια είναι ο ναζι­στι­κός χαρα­κτή­ρας των συμ­μο­ριών αυτών: Οι ναζι­στι­κοί χαι­ρε­τι­σμοί, τα εμε­τι­κά αντι­κομ­μου­νι­στι­κά και ρατσι­στι­κά συν­θή­μα­τα, τα «χαι­ρε­τι­στή­ρια» που τους έστει­λε η εγκλη­μα­τι­κή ναζι­στι­κή συμ­μο­ρία της Χρυ­σής Αυγής, δεν αφή­νουν περι­θώ­ρια «παρε­ξη­γή­σε­ων».
Του­λά­χι­στον ένας από αυτούς που επι­τέ­θη­καν στους κομ­μου­νι­στές την περα­σμέ­νη Κυρια­κή είναι μέλος της φασι­στι­κής οργά­νω­σης «Εθνι­κι­στι­κή Νεο­λαία Θεσ­σα­λο­νί­κης» (ΕΝΕΘ), που δρα με οργά­νω­ση και ιεραρ­χία, με ιδιαί­τε­ρη στό­χευ­ση στη νεολαία.
Πρό­κει­ται για μια οργά­νω­ση φασι­στοει­δών που ιδρύ­θη­κε το 2016, με κοι­νή δρά­ση αρχι­κά με το φασι­στι­κό μόρ­φω­μα «Ιερός Λόχος 2012», με στό­χευ­ση να δρά­σει απο­κλει­στι­κά σε τμή­μα­τα της νεο­λαί­ας, ιδιαί­τε­ρα μαθη­τές. Μετά από περί­ο­δο αδρά­νειας επα­νε­νερ­γο­ποι­ή­θη­κε το 2019.
Σύμ­φω­να με συνέ­ντευ­ξη μέλους της ΕΝΕΘ, που αυτο­α­πο­κα­λεί­ται «Ιέρα­κας», σε γνω­στή ιστο­σε­λί­δα του φασι­στι­κού χώρου στις αρχές Μάρ­τη του 2021, τα μέλη της ομά­δας δηλώ­νουν «εθνι­κο­σο­σια­λι­στές, άλλοι εθνι­κι­στές, κάποιοι άλλοι απλά πατριώ­τες», και σύμ­φω­να με τα λεγό­με­νά του, απο­τε­λούν «παι­διά» που δεν κάνα­νε πίσω μετά την κατα­δί­κη της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής.

Ο ίδιος απο­κα­λύ­πτει μάλι­στα και πως η ομά­δα στή­θη­κε «κάτω από την επή­ρεια ενός ατό­μου που βάλ­θη­κε να μας οργα­νώ­σει», ενώ προ­σθέ­τει πως καθο­δη­γεί­ται από «δύο οδη­γούς», τον «Γιώρ­γο» και τον «Μάνο» που κατευ­θύ­νουν και «εμψυ­χώ­νουν» τη δρά­ση της, απο­τυ­πώ­νο­ντας έτσι τη δομή και την ιεραρ­χία στη ναζι­στι­κή οργάνωση.

Τα πρώ­τα χρό­νια ύπαρ­ξης της ομά­δας, οι δρά­σεις φαί­νο­νται να γίνο­νται σε συνερ­γα­σία με το άλλο φασι­στι­κό μόρ­φω­μα της πόλης, τον «Ιερό Λόχο 2012». Στη συνέ­χεια, οι φασί­στες της ΕΝΕΘ ανα­πτύσ­σουν επα­φές με άλλες ομά­δες και οργα­νώ­σεις φασι­στοει­δών, όπως η «ΚΙΝΗΜΑ» στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, η «Propatria» στην Αθή­να — που επι­τέ­θη­κε σε αντι­φα­σι­στι­κή συγκέ­ντρω­ση την περα­σμέ­νη Κυρια­κή στο Νέο Ηρά­κλειο — και η «DEFEND KATERINI», ενώ φέρε­ται να δια­τη­ρεί επα­φές με ομά­δες σε άλλες πόλεις της Ελλά­δας, που «δεν έχουν τον αριθ­μό σε άτο­μα για να βγουν στην επι­φά­νεια αλλά βοη­θούν με κάθε τρό­πο». Μία από αυτές φέρε­ται να είναι η «Εθνι­κι­στι­κή Νεο­λαία Πέλ­λας», που σε ανάρ­τη­σή της, με την ίδια εικό­να όπλου που χρη­σι­μο­ποιεί η ΕΝΕΘ, έχει λεζά­ντα «μήπως πρέ­πει να βγού­νε τα όπλα σιγά σιγά».

Δεν κρύ­βουν στις αφί­σες, στα πανό και τις φωτο­γρα­φί­ες τους γνω­στά φασι­στι­κά σύμ­βο­λα, όπως ο κέλ­τι­κος σταυ­ρός, ενώ η σελί­δα που ανα­πα­ρά­γει τη δρά­ση των αυτο­α­πο­κα­λού­με­νων «αυτό­νο­μων εθνι­κο­σο­σια­λι­στών» και συχνά των συγκε­κρι­μέ­νων, συμπλη­ρώ­νει ανυ­πό­γρα­φη ανα­κοί­νω­ση σχε­τι­κά με τις φασι­στι­κές επι­θέ­σεις στο ΕΠΑΛ Σταυ­ρού­πο­λης — στις οποί­ες συμ­με­τεί­χαν μέλη της ΕΝΕΘ — με αφί­σες με τα σύμ­βο­λα των Ες Ες και κάλε­σμα για ουσια­στι­κά επα­νά­λη­ψη των επι­θέ­σε­ων, για «να ελευ­θε­ρω­θούν τα σχο­λεία από το δηλη­τή­ριο του μαρξισμού».

Ένα χρόνο από την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που το γεννά

Στόχος όσοι αγωνίζονται

Και βέβαια οι στό­χοι των φασι­στών απο­δει­κνύ­ουν ότι δεν πρό­κει­ται για «τυφλή βία», αλλά έχουν στό­χευ­ση που προ­κύ­πτει από τη φασι­στι­κή ναζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία: Μέλη Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων και εκλεγ­μέ­νους σε Διοι­κη­τι­κά Συμ­βού­λια, αγω­νί­στρια μαθή­τρια, εκλεγ­μέ­νη στο 15μελές και όσους την προ­στά­τε­ψαν, προ­σφυ­γο­πού­λα μαθή­τρια από τη Συρία, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Αλλά και η «συγκυ­ρία» που ξεμυ­τί­ζουν είναι απο­κα­λυ­πτι­κή: Σε μια περί­ο­δο που δυνα­μώ­νει η πάλη μαθη­τών, φοι­τη­τών, εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στις συνέ­πειες της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, της δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας, τα μέτρα που δια­λύ­ουν τα δικαιώ­μα­τα στη δου­λειά, στην Υγεία και τη μόρφωση.

Ενώ η επα­νεμ­φά­νι­σή τους γίνε­ται σε μια περί­ο­δο όπου η κυβέρ­νη­ση κλεί­νει συμ­φω­νί­ες με τις ΗΠΑ, τη Γαλ­λία, εμπλέ­κο­ντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ, για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης.

Και βέβαια «καρ­φί στο μάτι» φασι­στοει­δών και όσων τους καλύ­πτουν — πριν μάλι­στα ακό­μα ξεκι­νή­σει και πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με τη συγκλο­νι­στι­κή συμ­με­το­χή νεο­λαί­ας και λαού — ήταν το φετι­νό Φεστι­βάλ ΚΝΕ — «Οδη­γη­τή», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις δυτι­κές συνοι­κί­ες της πόλης με τη μεγα­λύ­τε­ρη συμ­με­το­χή των τελευ­ταί­ων 30 χρόνων.

💀  Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της φασιστικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, επιβεβαιώνεται ότι ο φασισμός παραμένει ένα όπλο του συστήματος που βγαίνει από το θηκάρι κάθε φορά που χρειάζεται να χτυπηθεί όποιος σηκώνει κεφάλι μέσα από το εργατικό — λαϊκό κίνημα, και ιδιαίτερα οι κομμουνιστές.

φασισμό βαθειά κατάλαβέ τον

Πηγή Ριζο­σπά­στης Σ|Κ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο