Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιθεώρηση Υγείας Σουηδίας: Άφησαν τους ηλικιωμένους να πεθάνουν χωρίς φροντίδα με διαγνώσεις από το τηλέφωνο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Μέχρι στιγ­μής, έχουν πεθά­νει περισ­σό­τε­ροι από 2.800 άνθρω­ποι που ζού­σαν στους οίκους ευγη­ρί­ας της Σουηδίας.

Ο μεγά­λος αριθ­μός των θανά­των ανά­γκα­σε την Σου­η­δι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής Μέρι­μνας, IVO, να διε­ξά­γει έρευ­να για τις συν­θή­κες φρο­ντί­δας των ηλι­κιω­μέ­νων στους Οίκους Ευγη­ρί­ας των 21 Περι­φε­ρειών (που στην Σου­η­δία έχουν την ευθύ­νη των Νοσο­κο­μεί­ων και των Κέντρων Υγείας).

Η Επι­θε­ώ­ρη­ση προ­έ­βη σε διε­ξο­δι­κή επα­νε­ξέ­τα­ση της φρο­ντί­δας των ηλι­κιω­μέ­νων μετα­ξύ 85 και 95 χρονών.

Στα πλαί­σια της έρευ­νας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ολο­κλη­ρω­μέ­νη εξέ­τα­ση των ιατρι­κών φακέλ­λων με έμφα­ση στα γηρο­κο­μεία που πλήτ­το­νταν περισ­σό­τε­ρο από την παν­δη­μία κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου επανεξέτασης.

Πάνω από 20.000 προ­τά­σεις υπο­βλή­θη­καν στην Επο­πτι­κή Αρχή, η οποία παρου­σί­α­σε τα ευρή­μα­τά της την Τρί­τη 24 Νοεμβρίου.

Οι δια­πι­στώ­σεις της Επιθεώρησης

    • Οι 21 Περι­φέ­ρειες απέ­τυ­χαν στη φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.
    • Ηλι­κιω­μέ­νοι που ζουν σε οίκους ευγη­ρί­ας δεν έχουν λάβει φρο­ντί­δα και θερα­πεία με βάση τις ανά­γκες του ατό­μου σε περί­πτω­ση υπο­ψί­ας ή δια­πί­στω­σης covid-19.
    • Ηλι­κιω­μέ­νοι που ζουν σε οίκους ευγη­ρί­ας και τα αγα­πη­μέ­να τους πρό­σω­πα δεν έχουν ενη­με­ρω­θεί και συμ­με­τά­σχει στη φρο­ντί­δα και τη θερα­πεία σε περί­πτω­ση υπο­ψί­ας ή ταυ­το­ποί­η­σης covid-19.
    • Η εφαρ­μο­γή της φρο­ντί­δας στο τέλος του κύκλου ζωής των ηλι­κιω­μέ­νων στους οίκους δεν έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο πλαί­σιο του ισχύ­ο­ντος νόμου κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.
  • Υπάρ­χουν ελλεί­ψεις στην τεκ­μη­ρί­ω­ση των φακέ­λων των ασθε­νών στην πρω­το­βάθ­μια περί­θαλ­ψη. Ως εκ τού­του, δεν είναι δυνα­τόν να δια­πι­στω­θεί η φρο­ντί­δα και η θερα­πεία των ηλι­κιω­μέ­νων. Όλες οι περι­φέ­ρειες θα υπο­βάλ­λουν τώρα έκθε­ση στην IVO σχε­τι­κά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
  • Δια­πί­στω­σε πως μετα­ξύ 16 έως 22% των ηλι­κιω­μέ­νων ασθε­νών δεν έχουν λάβει καμία ατο­μι­κή ιατρι­κή εξέ­τα­ση. Πρό­κει­ται για ένα πολύ υψη­λό ποσο­στό, όπως εκτι­μά­ται από την IVO. 
  • Πολ­λοί από τους ηλι­κιω­μέ­νους που δια­γνώ­στη­καν από ιατρό, έλα­βαν την διά­γνω­ση εξ απο­στά­σε­ως (!) συχνά μέσω τηλε­φώ­νου μετα­ξύ των για­τρών που δεν ήταν παρό­ντες και του προ­σω­πι­κού του γηροκομείου.
  • Το ποσο­στό των ατό­μων που εξε­τά­στη­καν από για­τρό είναι πολύ χαμη­λό, σύμ­φω­να με την IVO.
  • Ταυ­τό­χρο­να, το 40% των ασθε­νών που δεν έλα­βαν ιατρι­κή διά­γνω­ση από για­τρό δεν έλα­βαν γνω­μά­τευ­ση ούτε από νοσοκόμα. 

 Αφορά ανθρώπους..

Η ποιό­τη­τα παρο­χής φρο­ντί­δας είναι πολύ χαμη­λή ιδιαί­τε­ρα κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας. Σε αυτή την ανα­σκό­πη­ση, το IVO έχει εντο­πί­σει σοβα­ρές ελλεί­ψεις υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης. Η παν­δη­μία έχει χτυ­πή­σει σκλη­ρά τα γηρο­κο­μεία της Σου­η­δί­ας. Είναι σημα­ντι­κό να μην το δού­με αυτό σαν αριθ­μούς. Έχει να κάνει με τους ανθρώ­πους. Ένα τέτοιο υψη­λό ποσο­στό δεν είναι απο­δε­κτό, δήλω­σε η διευ­θύ­ντρια της IVO, Sofia Wallström.

Η οδηγία: Μηδενική φροντίδα στις ΜΕΘ

Η Σου­η­δι­κή τηλε­ό­ρα­ση με την σει­ρά της εξέ­τα­σε την έκθε­ση της Επι­θε­ώ­ρη­σης στα τμή­μα­τα που περιέ­χει απα­ντή­σεις από πάνω από 300 ιατρι­κά υπεύ­θυ­νες νοσο­κό­μες, MAS. Οι απα­ντή­σεις τεκ­μη­ριώ­νουν μεγά­λο μέρος της κρι­τι­κής που επι­ση­μαί­νει τώρα το IVO.

Στην Περι­φέ­ρεια της Βορειο­δυ­τι­κής Σου­η­δί­ας, Västernorrland, για παρά­δειγ­μα, ελή­φθη­σαν απο­φά­σεις για παρη­γο­ρη­τι­κή φρο­ντί­δα ( έχου­με αναρ­τή­σει σχε­τι­κά στο ΑΤΕΧΝΩΣ πως τους χορη­γού­σαν μορ­φί­νη για να πεθά­νουν ευτυ­χι­σμέ­νοι) χωρίς ο για­τρός να έχει πρό­σβα­ση στο ιατρι­κό ιστο­ρι­κό, σύμ­φω­να με μία από τις απα­ντή­σεις της έρευνας.

Σε ένα κέντρο υγεί­ας στο Jönköping, οι για­τροί έδω­σαν γενι­κές κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές, σύμ­φω­να με μία υπεύ­θυ­νη νοσο­κό­μα, που περιλάμβαναν:

«Μηδε­νι­κή Καρ­διο­πνευ­μο­νι­κή Ανά­νη­ψη και μηδε­νι­κή φρο­ντί­δα στις ΜΕΘ για όλους όσους στε­γά­ζο­νται στα γηροκομεία».

Ακό­μη και στη Στοκ­χόλ­μη, “οι οδη­γί­ες ήταν ότι οι άρρω­στοι θα πρέ­πει να φρο­ντί­ζο­νται στα κατα­λύ­μα­τα του γηρο­κο­μεί­ου και όχι στα Νοσο­κο­μεία”, σύμ­φω­να με την απά­ντη­ση της ιατρι­κά υπεύ­θυ­νης νοσοκόμας.

Πολύ σοβαρή κατάσταση, δηλώνει ο πρωθυπουργός Löfven

Ο Πρω­θυ­πουρ­γός Stefan Löfven (S) σχο­λί­α­σε την ανα­κοί­νω­ση του IVO.

“Η Επι­θε­ώ­ρη­ση δια­πί­στω­σε ότι οι Περι­φέ­ρειες απέ­τυ­χαν στην ευθύ­νη τους για ιατρι­κή περί­θαλ­ψη και θερα­πεία στους οίκους ευγη­ρί­ας. Φυσι­κά είναι πολύ σοβα­ρό”, δήλω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός στο SVT News. “Είναι σημα­ντι­κό όλες οι περι­φέ­ρειες να το λάβουν σοβα­ρά υπό­ψη και να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν τις απα­ραί­τη­τες εργα­σί­ες αλλα­γής. Περι­μέ­νω αυτό να είναι ήδη σε λει­τουρ­γία. Όλοι οι άνθρω­ποι έχουν το δικαί­ω­μα σε ατο­μι­κή προ­σαρ­μο­σμέ­νη φρο­ντί­δα, δεν έχει σημα­σία πού ζει κανείς ή πόσο χρο­νών είναι”.

Πρόεδρος των συνταξιούχων για τις ελλείψεις: “Εντελώς απαράδεκτο”

Η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Ένω­σης Συντα­ξιού­χων, Christina Tallberg, αντι­δρά έντο­να στις σοβα­ρές ελλεί­ψεις στη φρο­ντί­δα των ηλι­κιω­μέ­νων κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας

“Είμαι τόσο ανα­στα­τω­μέ­νη που τόσοι πολ­λοί ηλι­κιω­μέ­νοι δεν έχουν λάβει τη φρο­ντί­δα που δικαιού­νται”, δήλω­σε στο SVT News.

-Οι ατο­μι­κές ιατρι­κές αξιο­λο­γή­σεις έχουν αγνοη­θεί. Δεν μπο­ρείς να δια­γνώ­σεις για κάποιον που δεν έχεις συνα­ντή­σει ποτέ από το τηλέ­φω­νο. Αυτό προ­κα­λεί πολύ έντο­να συναι­σθή­μα­τα τόσο σε μένα και σε άλλους, ειδι­κά εκεί­νους που έχουν στε­ρη­θεί αγα­πη­μέ­να πρό­σω­πα που θα μπο­ρού­σαν να έχουν ζήσει σήμε­ρα με τη σωστή φρο­ντί­δα. λέει η Christina Tallberg.

Οι οδη­γί­ες που είχαν πάρει οι για­τροί για επι­λε­κτι­κή θερα­πεία ασθε­νών, επι­λέ­γο­ντας νεώ­τε­ρους και αγνο­ώ­ντας την ανθρώ­πι­νη υπό­στα­ση δόθη­καν από τις διοι­κή­σεις των Νοσο­κο­μεί­ων ΑΕ της Σου­η­δί­ας. Η λογι­κή του κόστους-οφέ­λους δια­πί­στω­νε πως δεν αξί­ζει να κάνει προ­σπά­θεια να σώσει ηλι­κιω­μέ­νους ανθρώ­πους, ήταν ακρι­βό και τους άφη­νε να πεθαί­νουν χωρίς φρο­ντί­δα και με δια­γνώ­σεις από το τηλέ­φω­νο. Η παν­δη­μία έδει­ξε όχι μόνο την γύμνια του συστή­μα­τος Υγεί­ας στον καπι­τα­λι­σμό αλλά και τα όρια της απαν­θρω­πιάς. Αυτή την αξία έχουν οι άνθρω­ποι και η ζωή μας.

Σήμε­ρα που απο­κα­λύ­πτο­νται τα εγκλή­μα­τα θα ακο­λου­θή­σουν απλά παραι­νέ­σεις για εφαρ­μο­γή των πρω­το­κόλ­λων και οι υπεύ­θυ­νοι θα μεί­νουν στο απυ­ρό­βλη­το για­τί είναι απα­ραί­τη­τοι και στην δεύ­τε­ρη φάση.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο