Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνα επεισόδια ΗΠΑ – Ρωσίας στα όρια FIR Λευκωσίας για τη Συρία και η εμπλοκή της Σούδας

Σοβα­ρά επει­σό­δια με εμπλο­κή αμε­ρι­κα­νι­κών και ρωσι­κών πολε­μι­κών αερο­σκα­φών που σχε­τί­ζο­νται με την πολε­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα ΗΠΑ και Ρωσί­ας στη Συρία κατα­γρά­φο­νται στο νοτιο­α­να­το­λι­κό τμή­μα του FIR Λευκωσίας.

Όπως ανα­φέ­ρει ο «Φιλε­λύ­θε­ρος» της Κύπρου, επι­κα­λού­με­νος ανα­φο­ρές ανα­φο­ρές παρα­τη­ρη­τών, που επι­βε­βαιώ­νο­νται και από τα πραγ­μα­τι­κά δεδο­μέ­να πτή­σε­ων, τα επει­σό­δια αυτά που κατα­γρά­φο­νται κατά δια­στή­μα­τα τους τελευ­ταί­ους μήνες, εξε­λί­χθη­καν σε επι­κίν­δυ­νο βαθμό.

Συγκε­κρι­μέ­να, την τελευ­ταία εβδο­μά­δα Απρι­λί­ου κατα­γρά­φη­κε εντός του Fir Λευ­κω­σί­ας και στα όρια του με το Fir της Δαμα­σκού, δια­δι­κα­σία ανα­χαί­τι­σης δύο αμε­ρι­κα­νι­κών κατα­σκο­πευ­τι­κών αερο­σκα­φών από ρωσι­κά μαχη­τι­κά που απο­γειώ­θη­καν από βάσεις στη Συρία. Επρό­κει­το για μαχη­τι­κά τύπου S‑35 που απο­γειώ­θη­καν από το αερο­δρό­μιο Χμεϊμίμ.

Η παρου­σία αμε­ρι­κα­νι­κών κατα­σκο­πευ­τι­κών, που ήταν τακτι­κή σχε­δόν καθη­με­ρι­νή τους τελευ­ταί­ους μήνες νότια και νοτιο­α­να­το­λι­κά της Κύπρου, μετά το εν λόγω επει­σό­διο, δια­κό­πη­κε για μερι­κές μέρες. Το ένα από αυτά, που έχει και την πιο συχνή παρου­σία τους τελευ­ταί­ους μήνες, ένα Boeing P‑8A (Poseidon) μετά από δια­κο­πή πέραν της μίας εβδο­μά­δας, επα­νήλ­θε στο τέλος της περα­σμέ­νης εβδο­μά­δας για κατα­σκο­πευ­τι­κή πτή­ση στην περιοχή.

Η εμπλοκή της Σούδας

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά κατα­σκο­πευ­τι­κά απο­γειώ­νο­νται είτε από τη Σού­δα στην Κρή­τη είτε από τη Σιγκο­νέ­λα στην Ιτα­λία και πραγ­μα­το­ποιούν πτή­σεις νότια και νοτιο­α­να­το­λι­κά της Κύπρου με εμφα­νή στό­χο τις δυνά­μεις σε στε­ριά θάλασ­σα και αέρα σε σχέ­ση με τις εξε­λί­ξεις στη Συρία.

Ακρι­βώς με αυτό το περι­στα­τι­κό, εντός του Fir Λευ­κω­σί­ας, σχε­τι­ζό­ταν και αμε­ρι­κα­νι­κή δήλω­ση κατα­δί­κης των ρωσι­κών ενερ­γειών με την οποία η ανα­χαί­τι­ση χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν ως «μη επαγ­γελ­μα­τι­κή» και «επι­κίν­δυ­νη» πράξη.

Να σημειω­θεί ότι ενώ οι πτή­σεις των αμε­ρι­κα­νι­κών κατα­σκο­πευ­τι­κών γίνο­νται αντι­λη­πτές από τους ελεγ­κτές ενα­έ­ριας της Κύπρου, στις πλεί­στες περι­πτώ­σεις δεν γίνο­νται αντι­λη­πτά τα ρωσι­κά μαχη­τι­κά που πετούν χαμη­λά στα όρια των Fir Λευ­κω­σί­ας- Δαμα­σκού και με ενερ­γο­ποι­η­μέ­να συστή­μα­τα κατά της επι­σή­μαν­σης τους. Ωστό­σο, τις πλεί­στες φορές οι πτή­σεις αυτές γίνο­νται αντι­λη­πτές από τα στρα­τιω­τι­κά ραντάρ της Εθνι­κής Φρουράς.

Να σημειω­θεί ότι σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του «Φ» επει­σό­δια μετα­ξύ αμε­ρι­κα­νι­κών κατα­σκο­πευ­τι­κών και ρωσι­κών μαχη­τι­κών έχουν κατα­γρα­φεί και στο παρελ­θόν, αλλά όχι τέτοιας εγγύ­τη­τας και επι­κιν­δυ­νό­τη­τας. Συγκε­κρι­μέ­να, οι ρωσι­κές δυνά­μεις ενερ­γο­ποιούν ζώνες ναυ­τι­κών ασκή­σε­ων με πραγ­μα­τι­κά πυρά στα όρια των δύο Fir, με απα­γό­ρευ­ση πτή­σε­ων μέχρι ακό­μα και τις 66.000 πόδια. Όταν πλη­σιά­σουν στις περιο­χές αυτές αμε­ρι­κα­νι­κά κατα­σκο­πευ­τι­κά αερο­σκά­φη, συχνά ακο­λου­θούν δια­δι­κα­σί­ες αναχαίτισης.

Πηγή: Φιλε­λεύ­θε­ρος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο