Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνη και απαράδεκτη απόφαση: Ο Δήμος Μυτιλήνης έκλεισε τα σύνορά του με το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Την ώρα που οι αυξη­μέ­νες προ­σφυ­γι­κές — μετα­να­στευ­τι­κές ροές στη Λέσβο και ακρο­δε­ξιές ομά­δες που επι­διώ­κουν να στρέ­ψουν τους κατοί­κους κατά των θυμά­των, κατά των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών, οι δήμαρ­χοι Μυτι­λή­νης και Δυτι­κής Λέσβου, ο περι­φε­ρειάρ­χης Κ. Μου­τζού­ρης και ο βου­λευ­τής της Νέας Δημο­κρα­τί­ας Χαρά­λα­μπος Αθα­να­σί­ου απο­φά­σι­σαν σε κατ’ ιδί­αν σύσκε­ψη να «κλεί­σουν τα σύνο­ρα των δήμων» και να μην επι­τρα­πεί στους μετα­νά­στες που απο­βι­βά­ζο­νται στη Δυτι­κή Λέσβο (Σκά­λα Συκα­μιάς) να πηγαί­νουν στη Μόρια. «Από­φα­ση» που δικαιο­λο­γεί και επι­βάλ­λει την επι­λο­γή της ΕΕ και της κυβέρ­νη­σης να φτια­χτεί φυλα­κή προ­σφύ­γων και μετα­να­στών στην Καράβα!

Στο πλαί­σιο της «από­φα­σης» αυτής δεν επέ­τρε­ψαν στην Αστυ­νο­μία που μετέ­φε­ρε τους πρό­σφυ­γες να προ­σεγ­γί­σει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους απο­βι­βά­σει εκεί. Καθώς επί­σης και τους επι­βαί­νο­ντες σε μια βάρ­κα που κάτοι­κοι της Θερ­μής δεν επέ­τρε­ψαν να απο­βι­βα­σθούν στο λιμά­νι της Θερ­μής και αυτή τη στιγ­μή ρυμουλ­κού­νται από το Λιμε­νι­κό Σώμα σε άγνω­στη κατεύ­θυν­ση προ­κει­μέ­νου να αποβιβασθούν.

«Η κυβέρ­νη­ση χωρίς καμία καθυ­στέ­ρη­ση εδώ και τώρα να προ­χω­ρή­σει στον απε­γκλω­βι­σμό όλων των προ­σφύ­γων και μετα­να­στών που βρί­σκο­νται στη Μόρια καθώς και όσων τις επό­με­νες ώρες και μέρες θα φτά­σουν στο νησί» υπο­γραμ­μί­ζει σε ημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­σή της η Τομε­α­κή Επι­τρο­πή Λέσβου του ΚΚΕ.

Δήλωση της Νίκης Τσιριγώτη Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Μυτιλήνης

“Πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε ότι από τους Δημάρ­χους, τον Περι­φε­ρειάρ­χη και τον κυβερ­νη­τι­κό βου­λευ­τή του νησιού μας παίρ­νο­νται απο­φά­σεις και μπαί­νουν σε ισχύ.Απαιτούμε εδώ και σήμε­ρα τη σύγκλη­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, του μόνου αρμό­διου να παίρ­νει απο­φά­σεις. Εκτός και αν έχου­με χού­ντα που το κατάργησε”

Περίπου 500 μετανάστες-πρόσφυγες έφθασαν στα νησιά του β. Αιγαίου

Περί τα 500 άτο­μα πέρα­σαν, από τα χαρά­μα­τα σήμε­ρα έως το μεση­μέ­ρι, με πλα­στι­κές βάρ­κες στα νησιά του Βορεί­ου Αιγαίου.

Στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισ­σό­τε­ρες ροές πέρα­σαν, έξι βάρ­κες με 300 περί­που επι­βαί­νο­ντες. Στη Χίο είχα­με τέσ­σε­ρα περι­στα­τι­κά με 120 περί­που επι­βαί­νο­ντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περι­στα­τι­κά με 80 περί­που επι­βαί­νο­ντες. Στο σύνο­λό τους μετα­φέ­ρο­νται στα Κέντρα Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης των νησιών προ­κει­μέ­νου να κατα­με­τρη­θούν και να ταυτοποιηθούν.

Υπό κρατική προστασία οι δουλέμποροι καταγγέλλουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

Στη Λέσβο η μεγά­λη πλειο­ψη­φία όσων φτά­νουν είναι σε φανε­ρά εξα­θλιω­μέ­νη κατά­στα­ση, ξυπό­λη­τοι και χωρίς τίπο­τα άλλο από τα ρού­χα που φορούν. Στην πλειο­ψη­φία τους είναι Αφρι­κα­νοί που, όπως λένε, πλή­ρω­σαν στους δου­λε­μπό­ρους που τους μετέ­φε­ραν από 1.500 έως 2.000 δολά­ρια ΗΠΑ ή το αντί­στοι­χο ποσό σε αντι­κεί­με­να αξί­ας. Όπως λένε, ζού­σαν εδώ και μήνες σε περιο­χές της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης και πριν από τρεις μέρες ειδο­ποι­ή­θη­καν από τους δου­λε­μπό­ρους να ετοι­μα­στούν για να ανα­χω­ρή­σουν προς την Ευρώ­πη. Με υπερ­φορ­τω­μέ­να λεω­φο­ρεία και ΙΧ αυτο­κί­νη­τα μετα­φέρ­θη­καν σε δασώ­δεις εκτά­σεις κοντά στις ακτές, όπου και περί­με­ναν να φτιά­ξει ο και­ρός, που τις τελευ­ταί­ες μέρες ήταν πολύ κακός.

Το πρωί, όπως λένε, μετα­κι­νή­θη­καν στις ακτές, όπου τους περί­με­ναν βάρ­κες, στις οποί­ες επι­βι­βά­στη­καν και ανα­χώ­ρη­σαν. Όπως κατα­θέ­τουν, κατά την ανα­χώ­ρη­ση τους στις ακτές ήταν παρό­ντες ένστο­λοι, πολ­λοί από τους οποί­ους και ένοπλοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο