Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνη φωτιά στη Χίο: Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, εκκενώνονται οικισμοί — Πνέουν ισχυροί άνεμοι

Ενι­σχύ­ο­νται οι δυνά­μεις της πυρο­σβε­στι­κής στην πυρ­κα­γιά η οποία εκδη­λώ­θη­κε νωρίς το πρωί της Πέμ­πτης στην περιο­χή Κατά­βα­ση, στη Χίο όπου πνέ­ουν ισχυ­ροί άνεμοι.

Συνο­λι­κά στο σημείο θα επι­χει­ρούν 62 πυρο­σβέ­στες με 4 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, το αερο­με­τα­φε­ρό­με­νο πεζο­πό­ρο τμή­μα Σάμου, επτά αερο­σκά­φη και τρία ελικόπτερα.

Επί­σης, μετα­βαί­νουν στο νησί με αερο­σκά­φος 25 πυρο­σβέ­στες του αερο­με­τα­φε­ρό­με­νου πεζο­πό­ρου τμή­μα­τος της 2ης ΕΜΑΚ, ενώ συν­δρά­μουν εθε­λο­ντές και υδρο­φό­ρες της τοπι­κής αυτοδιοίκησης.

Εισή­γη­ση για εκκε­νώ­σεις οικισμών

Η πυρ­κα­γιά καί­ει έκτα­ση με χαμη­λή βλά­στη­ση και λίγα πεύ­κα, πάνω από τον οικι­σμό Κατά­βα­ση, από τον οποίο απο­μα­κρύν­θη­καν νωρί­τε­ρα οι κάτοι­κοι με εισή­γη­ση της Πυροσβεστικής.

Ακο­λού­θως, δόθηκε εισή­γη­ση της Πυρο­σβε­στι­κής για εκκέ­νω­ση και του οικι­σμού Σιδηρούντα.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του Αθη­ναϊ­κού – Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, η φωτιά ξεκί­νη­σε μέσα από τον οικι­σμό Κατά­βα­ση, κάτι που θα διε­ρευ­νη­θεί από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, ωστό­σο μέχρι στιγ­μής δεν έχουν ανα­φερ­θεί ζημιές σε σπί­τια, παρά το γεγο­νός ότι πέρα­σε μέσα από τις αυλές.

Όπως έγι­νε γνω­στό από την Πυρο­σβε­στι­κή, στην περιο­χή πνέ­ουν ισχυ­ροί άνε­μοι, με ριπές 4–7 μπο­φόρ, γι’ αυτό υπήρ­ξε άμε­ση κινη­το­ποί­η­ση επί­γειων και ενα­έ­ριων δυνάμεων.
Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) προ­βλέ­πε­ται για σήμε­ρα Πέμ­πτη 8 Ιου­λί­ου σε περιο­χές της χώρας, σύμ­φω­να με τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (ΓΓΠΠ).

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο