Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνος για την υγεία ο καταυλισμός προσφύγων στη Μόρια

Ο χώρος λει­τουρ­γί­ας του Κέντρου Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης προ­σφύ­γων στη Μόρια Λέσβου κρί­θη­κε ακα­τάλ­λη­λος και επι­κίν­δυ­νος για τη δημό­σια υγεία και το περι­βάλ­λον, από την Περι­φέ­ρεια Β. Αιγαί­ου,  η οποία δίνει προ­θε­σμία 30 ημε­ρών στο αρμό­διο υπουρ­γείο για την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των, αλλιώς θα προ­βεί στο κλεί­σι­μο του καταυλισμού.

Ο χώρος λει­τουρ­γί­ας του ΚΥΤ στη Μόρια θεω­ρεί­ται ακα­τάλ­λη­λος και επι­κίν­δυ­νος για τη δημό­σια υγεία και το περι­βάλ­λον καθώς:

1. Στην είσο­δο του κέντρου δια­πι­στώ­θη­κε ανε­ξέ­λεγ­κτη διαρ­ροή λυμά­των, τα οποία οδη­γού­νται στον παρα­κεί­με­νο χεί­μαρ­ρο ανε­πε­ξέρ­γα­στα και μέρος από αυτά διο­χε­τεύ­ο­νται και στο δρό­μο. Επι­πλέ­ον δια­πι­στώ­θη­κε διαρ­ροή λυμά­των σε άλλο σημείο του χει­μάρ­ρου από σπα­σμέ­νους αγω­γούς απο­χω­ρη­τη­ρί­ων, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει έντο­νη δυσο­σμία και κίν­δυ­νος για τη δημό­σια υγεία και το περι­βάλ­λον γενικότερα.

2. Δια­πι­στώ­θη­κε ότι ο χώρος παρου­σιά­ζει συν­θή­κες συγ­χρω­τι­σμού (λόγω μεγά­λου αριθ­μού πλη­θυ­σμού προ­σφύ­γων-μετα­να­στών) στους χώρους δια­μο­νής τους (έως 15 άτο­μα στους οικί­σκους και έως 150 σε κάθε σκη­νή) με κίν­δυ­νο μετά­δο­σης ασθε­νειών. Επί­σης δια­πι­στώ­θη­κε έντο­νη δυσο­σμία και ύπαρ­ξη εντό­μων υγειο­νο­μι­κής σημα­σί­ας λόγω της αδυ­να­μί­ας επι­με­λούς καθα­ριό­τη­τα των χώρων διαμονής.

3. Δια­πι­στώ­θη­κε έντο­νη δυσο­σμία στο χώρο των απο­χω­ρη­τη­ρί­ων, στά­σι­μα ύδα­τα και πλη­θώ­ρα εντό­μων υγειο­νο­μι­κής σημα­σί­ας με απο­τέ­λε­σμα τη δημιουρ­γία ανθυ­γιει­νής κατάστασης.

4. Ο υπαί­θριος χώρος του ανω­τέ­ρω Κέντρου παρου­σιά­ζει ρυπα­ρό­τη­τα συνο­δευό­με­νη με πλή­θος εντό­μων υγειο­νο­μι­κής σημα­σί­ας λόγω των απορ­ριμ­μά­των που υπάρ­χουν συσ­σω­ρευ­μέ­να στους κάδους και έξω από αυτούς με απο­τέ­λε­σμα έντο­νη δυσο­σμία λόγω σήψης (παρου­σία σκουληκιών).

5. Σε ελαιό­κτη­μα πλη­σί­ον του Κέντρου δια­πι­στώ­θη­κε επέ­κτα­ση αυτού, με πλή­θος σκη­νών όπου δια­πι­στώ­θη­κε η ύπαρ­ξη πλη­θώ­ρας διά­σπαρ­των απορριμμάτων.

6. Ο χώρος προ­σφο­ράς των γευ­μά­των στους φιλο­ξε­νού­με­νους, είναι ακα­τάλ­λη­λος καθώς δεν πλη­ροί τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις της κεί­με­νης νομοθεσίας.

7. Παρά τις προη­γη­θεί­σες αυτο­ψί­ες κατά τις οποί­ες δόθη­καν προ­τά­σεις λήψης μέτρων συμ­μόρ­φω­σης, ο χώρος του ΚΥΤ εξα­κο­λου­θεί να μην πλη­ρεί τους όρους της σχε­τι­κής νομοθεσίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο