Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πυροβολισμοί συνειδήσεων κατά ριπάς…

Απ’ τη στιγ­μή που αντι­κα­τα­στά­θη­κε το “ενη­με­ρώ­νειν” απ’ το “επι­κοι­νω­νείν”, έπα­ψε να λει­τουρ­γεί η δημο­σιο­γρα­φία με τα κλα­σι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά της. Η περί­πτω­ση της Γαλ­λί­δας δημο­σιο­γρά­φου το επι­βε­βαιώ­νει πλή­ρως. Και αν νομί­ζε­τε ότι αυτό γίνε­ται μόνο στη Γαλ­λία, κάνε­τε λάθος. Καθη­με­ρι­νά συμ­με­τέ­χου­με σ’ έναν επι­κοι­νω­νια­κό πυρο­βο­λι­σμό συνει­δή­σε­ων κατά ριπάς.

Και ο ανα­γνώ­στης (ακρο­α­τής, θεα­τής) νομί­ζει ότι τα δίνου­με  όλα. Συμ­βαί­νει το εντε­λώς αντί­θε­το, δίνου­με μόνο αυτά που μας επι­τρέ­πε­ται να δεί­ξου­με. Η ελευ­θε­ρία του δημο­σιο­γρά­φου (όταν δεν είναι υπη­ρέ­τες δια­φό­ρων αφε­ντά­δων) τελειώ­νει εκεί που αρχί­ζει να θίγε­ται το (επι­μέ­ρους) συμ­φέ­ρον του ιδιο­κτή­τη και της τάξης του.

***

Δημο­σιο­γρά­φος του France 3 εξή­γη­σε για­τί αρνεί­ται να δώσει το ρεπορ­τάζ για την επί­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού Εντουάρ Φιλίπ στη L’ Oreal.

«Η δημο­σιο­γρα­φι­κή μου κάρ­τα δεν μου είναι χρή­σι­μη» δήλω­σε η δημο­σιο­γρά­φος του France 3, Μαρί Ρου­σέλ, εξη­γώ­ντας τους λόγους που αρνεί­ται να καλύ­ψει το ρεπορ­τάζ της επί­σκε­ψης του πρω­θυ­πουρ­γού της Γαλ­λί­ας, Εντουάρ Φιλίπ σε εργο­στά­σιο της L’ Oreal, όπου θα ήταν και ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Μπρού­νο Λε Μερ.

Όμως, αν και στο συνερ­γείο δόθη­κε άδεια να πάρει πλά­να από την επί­σκε­ψη, η ίδια δεν είδε τίπο­τα, ενώ δεν μπό­ρε­σε να θέσει τις ερω­τή­σεις της. Όπως εξη­γεί στο βίντεο, που μετέ­φρα­σε στα ελλη­νι­κά και δημο­σί­ευ­σε η δημο­σιο­γρά­φος Μαρία Δενα­ξά, δημο­σιο­γρά­φος είναι αυτός που ανα­φέ­ρει όσα είδε και η ίδια δεν είδε τίποτα.

«Αυτό είναι επι­κοι­νω­νία, όχι δημο­σιο­γρα­φία» τονίζει.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο