Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικός Δ. Κουτσούμπας στη Βουλή: «Μόνο στη Μύκονο δεν βάζετε ανεμογεννήτριες, γιατί άραγε; Έπαψε να είναι το “Νησί των ανέμων”;»

«Μία ακό­μη ψηφί­δα που υπη­ρε­τεί την πολι­τι­κή της ΕΕ για “πρά­σι­νη μετά­βα­ση”» χαρα­κτή­ρι­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, το κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο για την απλο­ποί­η­ση της περι­βαλ­λο­ντι­κής αδειο­δό­τη­σης και τη θέσπι­ση πλαι­σί­ου για τα Υπε­ρά­κτια Αιο­λι­κά Πάρ­κα, μιλώ­ντας το μεση­μέ­ρι της Πέμ­πτης στη συζή­τη­ση του ν/σ στην Ολο­μέ­λεια της Βουλής.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι είναι τρα­γι­κή ειρω­νεία το ότι το νομο­σχέ­διο έρχε­ται στη Βου­λή την ώρα που ο λαός δοκι­μά­ζε­ται από τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές, οι οποί­ες έκα­ναν «στά­χτη» τις δια­βε­βαιώ­σεις για ετοι­μό­τη­τα και επάρ­κεια κρα­τι­κού μηχανισμού.

Ανα­φε­ρό­με­νος ειδι­κό­τε­ρα στις πυρ­κα­γιές, έκα­νε λόγο για «διαρ­κές προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα» που φέρει την υπο­γρα­φή όσων κυβέρ­νη­σαν, τονί­ζο­ντας ότι απο­τε­λεί «προ­σά­ναμ­μα» για τις πυρ­κα­γιές, η πολι­τι­κή που αντι­με­τω­πί­ζει τα δάση, τη γη, συνο­λι­κά το περι­βάλ­λον ως πηγή κερ­δο­φο­ρί­ας για τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη συνή­θη δικαιο­λο­γία των «ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων» και της «κλι­μα­τι­κής αλλα­γής», υπο­γράμ­μι­σε ότι αυτός είναι λόγος για να παρ­θούν επι­πλέ­ον μέτρα και σε αυτό το πλαί­σιο κάλε­σε στην υιο­θέ­τη­ση της πρό­τα­σης νόμου που κατέ­θε­σε η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του Κόμ­μα­τος για τη μονι­μο­ποί­η­ση συμ­βα­σιού­χων πυροσβεστών.

Ανα­φο­ρι­κά με το περιε­χό­με­νο του νομο­σχε­δί­ου, ο Δ. Κου­τσού­μπας σημεί­ω­σε ότι οι ρυθ­μί­σεις του προ­ω­θούν την πολι­τι­κή της ΕΕ για την «πρά­σι­νη μετά­βα­ση», η οποία κατα­δι­κά­ζει λαϊ­κές οικο­γέ­νειες σε ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, λέγο­ντας πως είναι «θρά­σος» η κυβέρ­νη­ση να φέρ­νει το συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο την ώρα που οι πάρο­χοι ανα­κοί­νω­σαν ότι θα που­λά­νε μισό ευρώ την κιλο­βα­τώ­ρα που παρά­γε­ται από ΑΠΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκα­νε ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στις αρνη­τι­κές περι­βαλ­λο­ντι­κές επι­πτώ­σεις που θα έχουν τόσο η ανά­πτυ­ξη των ΑΠΕ όσο και το μετα­βα­τι­κό καύ­σι­μο, το LNG και πρό­σθε­σε ότι έρχε­ται στο προ­σκή­νιο η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για αξιο­ποί­η­ση όλων των πηγών Ενέρ­γειας της χώρας.

Κάλε­σε τον λαό σε αγώ­να και σύγκρου­ση για να απαλ­λα­γεί η οικο­νο­μία από τους νόμους του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, για να πετύ­χου­με έναν ενερ­γεια­κό σχε­δια­σμό που θα ικα­νο­ποιεί το σύνο­λο των κοι­νω­νι­κών αναγκών.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας ανα­φέρ­θη­κε τέλος στη ΛΑΡΚΟ, με αφορ­μή το άρθρο που περιέ­χε­ται στο συγκε­κρι­μέ­νο νομο­σχέ­διο, κάνο­ντας λόγο για «έγκλη­μα που έχει φαρ­διά πλα­τιά την υπο­γρα­φή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ», χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι δεν έχουν ευθύ­νες και οι προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι με σει­ρά νομο­θε­τι­κών παρεμ­βά­σε­ων της κυβέρ­νη­σης, ο ειδι­κός δια­χει­ρι­στής απο­λύ­ει τους εργα­ζό­με­νους, κλέ­βο­ντας τον μόχθο τους, και βγά­ζει την επι­χεί­ρη­ση στο σφυ­ρί, μαζί με τα περιου­σια­κά της στοι­χεία, που απο­τε­λούν περιου­σία του ελλη­νι­κού λαού

Τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση θα είναι υπό­λο­γη πολι­τι­κά, ηθι­κά, αλλά και ποι­νι­κά για το πλιά­τσι­κο στη δημό­σια περιου­σία και σημεί­ω­σε ότι οι εργα­ζό­με­νοι θα βρί­σκο­νται σε ετοι­μό­τη­τα για να ακυ­ρώ­σουν τα σχέ­δια αυτά.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρο το κεί­με­νο της ομιλίας:

«Πραγ­μα­τι­κά τρα­γι­κή ειρω­νεία, την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­σή σας φέρ­νει στη Βου­λή άλλο ένα νομο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος, η χώρα μας, ο λαός μας, να δοκι­μά­ζε­ται για πολ­λο­στή φορά από τις κατα­στρο­φι­κές πυρκαγιές.

Δεν είναι μία ούτε δύο οι περιο­χές που έχουν πλη­γεί και συνε­χί­ζουν να πλήτ­το­νται από τις κατα­στρο­φι­κές πυρκαγιές.

Στο μονα­δι­κό δάσος της Δαδιάς, που η φωτιά καί­ει για 8η μέρα, στη Λέσβο, την Ηλεία, τη Μεσ­ση­νία, την Ανα­το­λι­κή Αττι­κή και αλλού έγι­ναν στά­χτη οι δια­βε­βαιώ­σεις της κυβέρ­νη­σής σας για τη δήθεν “ετοι­μό­τη­τα και επάρ­κεια του κρα­τι­κού μηχανισμού”.

Είναι τέτοια η “ετοι­μό­τη­τα” και η “επάρ­κειά” σας, που ήδη χιλιά­δες στρέμ­μα­τα δάσους, αγρο­τι­κών καλ­λιερ­γειών, αλλά και κατοι­κί­ες έγι­ναν αποκαΐδια.

Και να σκε­φτεί κανείς ότι είμα­στε ακό­μα στα μέσα της αντι­πυ­ρι­κής περιόδου…

Αν αυτό που ζού­με κάθε χρό­νο δεν είναι ένα διαρ­κές προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα, τότε τι είναι;

Ένα έγκλη­μα που έχει την υπο­γρα­φή όλων όσοι κυβερνήσατε.

Για­τί κανείς σας, καμιά κυβέρ­νη­ση, δεν είχε ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας με επί­κε­ντρο την πρό­λη­ψη, αλλά και για­τί όλοι σας ενι­σχύ­σα­τε την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της γης.

Για­τί τελι­κά το “προ­σά­ναμ­μα” για τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές και τις συνέ­πειές τους μέσα σ’ αυτό το σύστη­μα είναι η πολι­τι­κή που αντι­με­τω­πί­ζει τα δάση, τη γη, συνο­λι­κά το περι­βάλ­λον ως πηγή κερ­δο­φο­ρί­ας για τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

Για ποιο ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο αντι­πυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας να μιλήσουμε;

Εδώ επι­μέ­νε­τε και σεις, όπως και οι προη­γού­με­νοι, να δια­τη­ρεί­τε αυτόν τον απα­ρά­δε­κτο, αντιε­πι­στη­μο­νι­κό δια­χω­ρι­σμό της πρό­λη­ψης των δασι­κών πυρ­κα­γιών από την αντι­με­τώ­πι­σή τους, μετά δηλα­δή την κατα­στο­λή τους.

Από τα 17,7 εκατ. ευρώ που συνο­λι­κά ζητού­σαν τα Δασαρ­χεία όλης της χώρας για έργα αντι­πυ­ρι­κής θωρά­κι­σης, πιστώ­σα­τε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλά­δα, πιο κάτω δηλα­δή και από τα περσινά.

Περίσ­σε­ψαν και οι δικαιο­λο­γί­ες περί “ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων και κλι­μα­τι­κής κρίσης”.

Νομί­ζε­τε πως βρή­κα­τε ένα βολι­κό άλλο­θι. Μα, ένας λόγος παρα­πά­νω να πάρε­τε έγκαι­ρα όλα τα ανα­γκαία μέτρα.

Ακό­μα κι αυτή τη στιγ­μή. Για να απο­φευ­χθούν τα χει­ρό­τε­ρα, σάς λέμε: Πάρ­τε μέτρα, κάντε τα αυτονόητα:

Εξα­σφα­λί­στε ακό­μα και με έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό τις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές και τα μέσα για να αντι­με­τω­πι­στούν οι κατα­στρο­φι­κές πυρκαγιές.

Προ­χω­ρή­στε τώρα στις ανα­γκαί­ες προ­σλή­ψεις για να καλυ­φτούν τα 4.000 κενά στους μόνι­μους πυρο­σβέ­στες και τα 1.500 κενά επι­στη­μο­νι­κού προ­σω­πι­κού στη Δασι­κή Υπηρεσία.

Κάντε δεκτή, ψηφί­στε την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή μάδα του ΚΚΕ για τη μονι­μο­ποί­η­ση όλων των 5ετών, 7ετών και των επο­χι­κών πυροσβεστών.

Ξέρε­τε πολύ καλά πως όλοι οι πυρο­σβέ­στες 5ετούς και 7ετους υπο­χρέ­ω­σης και όλοι οι επο­χι­κοί πυρο­σβέ­στες που υπη­ρε­τούν στο Πυρο­σβε­στι­κό Σώμα είναι άκρως απαραίτητοι.

Όλοι τους πρέ­πει να εργά­ζο­νται σε μόνι­μη και στα­θε­ρή βάση για να καλύ­ψουν ένα μέρος των μεγά­λων ελλεί­ψε­ων που υπάρ­χουν σε προ­σω­πι­κό, προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν οι πυρο­σβε­στι­κές υπη­ρε­σί­ες να αντε­πε­ξέλ­θουν απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα στα επι­χει­ρη­σια­κά συμ­βά­ντα που προ­κύ­πτουν όχι μόνο το καλο­καί­ρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρ­κεια του έτους.

Μιλά­με και για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών και για τις δια­σώ­σεις, την παρο­χή βοή­θειας κατά τη διάρ­κεια πλημ­μυ­ρών, σει­σμών και άλλων καταστροφών.

Προ­χω­ρή­στε άμε­σα στην κατα­γρα­φή των ζημιών, στην απο­κα­τά­στα­ση και την απο­ζη­μί­ω­ση των πληγέντων.

Υπάρ­χουν οικο­γέ­νειες, όπως στην Ανα­το­λι­κή Αττι­κή ή στη Λέσβο, που έχουν δει το σπί­τι τους να κατα­στρέ­φε­ται και μια και δύο φορές και τρεις φορές.

Κυρί­ες και κύριοι,

Τι συζη­τά­με σήμε­ρα; Τι είναι ο νέος νόμος που φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ;

Είναι μια ακό­μα ψηφί­δα που υπη­ρε­τεί την πολι­τι­κή της ΕΕ για την “πρά­σι­νη μετά­βα­ση”. Ένας ακό­μα κρί­κος στην αστα­μά­τη­τη αλυ­σί­δα νόμων και δια­τά­ξε­ων που ψηφί­ζο­νταν σωρη­δόν όλη την προη­γού­με­νη περί­ο­δο και δια­λύ­ουν το περι­βάλ­λον, τις ζωές των κατοί­κων, τις τοπι­κές οικο­νο­μί­ες, στο όνο­μα της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και της διείσ­δυ­σης των ΑΠΕ.

Το “νέο φρού­το” είναι οι λεγό­με­νες υπε­ρά­κτιες ΑΠΕ και η απο­φα­σι­στι­κή επι­τά­χυν­σή τους.

Όποιος παρι­στά­νει τον έκπλη­κτο, και ανα­φέ­ρο­μαι στους βου­λευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να θυμη­θεί τις σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις της Κομι­σιόν, ήδη απ’ τις αρχές του χρό­νου, για να το αντιληφθεί…

Τι προ­βλέ­πει η νέα νομο­θε­τι­κή ρύθμιση;

Προ­βλέ­πει ωμά ότι δεν αρκεί η κατα­στρο­φή κάθε βου­νού και δάσους, έρχε­στε τώρα να βάλε­τε και μέσα στη θάλασ­σα γιγά­ντιες ανε­μο­γεν­νή­τριες, που θα μπουν δίπλα στην ξηρά, στα ρηχά νερά, εκεί που ψαρεύ­ουν οι τοπι­κοί ψαράδες.

Μιλά­με για ανε­μο­γεν­νή­τριες πραγ­μα­τι­κά τέρα­τα, με ύψος ενός μικρού βου­νού, που θα κυριαρ­χούν στον ορί­ζο­ντα και θα δημιουρ­γή­σουν ανυ­πο­λό­γι­στες περι­βαλ­λο­ντι­κές καταστροφές.

Και είναι του­λά­χι­στον θρά­σος να φέρ­νε­τε ένα νέο νομο­σχέ­διο για αύξη­ση των ΑΠΕ, την ίδια ώρα που οι πάρο­χοι ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας ανα­κοί­νω­σαν ότι θα που­λά­νε το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα μισό ευρώ την κιλοβατώρα.

Μισό ευρώ. Δηλα­δή, 200 με 300 ευρώ το χρό­νο για ένα ψυγείο!!!

Και επει­δή έρχε­ται ο χει­μώ­νας, σημαί­νει 1,5 έως 2 ευρώ την ώρα για μια μεγά­λη ηλε­κτρι­κή σόμπα!

Η πολι­τι­κή της «πρά­σι­νης μετά­βα­σης», της απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης Ενέρ­γειας, της απο­λι­γνι­το­ποί­η­σης, της προ­ώ­θη­σης των ΑΠΕ, του υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσι­κού αερί­ου, φορο­λο­γεί μια λαϊ­κή οικο­γέ­νεια που χρη­σι­μο­ποιεί ηλε­κτρι­κές σόμπες με 30 έως 40 ευρώ την ημέ­ρα, για να βγά­ζουν δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες των ΑΠΕ, οι παρα­γω­γοί Ενέρ­γειας από φυσι­κό αέριο, οι μεγα­λο­κα­τα­σκευα­στές που εγκα­θι­στούν ΑΠΕ σε όσο πιο δύσβα­τα μέρη μπορούν.

Οι Γερ­μα­νοί και οι Αμε­ρι­κα­νοί κατα­σκευα­στές των συστη­μά­των αυτών, οι εφο­πλι­στές που μετα­φέ­ρουν υγρο­ποι­η­μέ­νο φυσι­κό αέριο, το γνω­στό LNG, και οι Αμε­ρι­κα­νοί προ­μη­θευ­τές τους χρε­ώ­νουν με πάνω από 30 ευρώ την ημέ­ρα εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες λαϊ­κές οικογένειες.

Και μιας και μιλά­με για το LNG. Το έχε­τε κάνει σημαία σας, ενώ γνω­ρί­ζε­τε παρά πολύ καλά πως η μετα­φο­ρά και η απο­θή­κευ­σή του ενέ­χει σοβα­ρούς περι­βαλ­λο­ντι­κούς κινδύνους.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ θεω­ρούν επί­ση­μα ότι κατά την αεριο­ποί­η­σή του το υγρο­ποι­η­μέ­νο LNG αυξά­νει την έκλυ­ση μεθα­νί­ου στην ατμό­σφαι­ρα, η οποία έχει πολ­λα­πλά­σια αρνη­τι­κή επί­δρα­ση συγκρι­τι­κά με το διο­ξεί­διο του άνθρα­κα (CO2) στο ζήτη­μα της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλανήτη.

Ανα­γνω­ρί­ζουν επί­σης ότι η αύξη­ση της μετα­φο­ράς LNG θα αυξή­σει τις διαρ­ρο­ές μεθα­νί­ου, αλλά και εκπο­μπών CO2, αφού αντι­κει­με­νι­κά γίνε­ται πιο μεγά­λη και πιο περί­πλο­κη η αλυ­σί­δα εφο­δια­σμού του φυσι­κού αερί­ου συγκρι­τι­κά με τη μετα­φο­ρά του με αγωγούς.

Είναι επι­στη­μο­νι­κά απο­δε­δειγ­μέ­νο ότι το αρνη­τι­κό περι­βαλ­λο­ντι­κό απο­τύ­πω­μα του LNG δεν περιο­ρί­ζε­ται στο μεθά­νιο. Αφο­ρά τη ρύπαν­ση του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος και της ιχθυο­πα­νί­δας, με επι­πτώ­σεις στην αλιεία.

Οι αεριο­ποι­η­τές των σταθ­μών υπο­δο­χής LNG αντλούν μεγά­λες ποσό­τη­τες θαλασ­σι­νού νερού ανα­μει­γνύ­ο­ντάς το με υπο­χλω­ριώ­δες νάτριο, με τοξι­κή επί­δρα­ση στους υδρό­βιους οργανισμούς.

Η κατα­σκευή υπο­δο­μών των τερ­μα­τι­κών σταθ­μών LNG δημιουρ­γεί ισχυ­ρά ηχη­τι­κά ρεύ­μα­τα που επι­δρούν στη ζωή και στη μετα­νά­στευ­ση των θαλάσ­σιων ειδών.

Επί­σης αυξά­νε­ται ο κίν­δυ­νος ατυ­χή­μα­τος μεγά­λης έκτα­σης από τη γειτ­νί­α­ση τέτοιων υπο­δο­μών με δασι­κές εκτά­σεις ή τον αστι­κό ιστό…

Και μετά από όλα αυτά έχε­τε το θρά­σος να κάνε­τε μαθή­μα­τα για τη δήθεν προ­στα­σία του περιβάλλοντος.

Μία προ­στα­σία παρέ­χει η πολι­τι­κή σας. Κι αυτή είναι των συμ­φε­ρό­ντων κάποιων μεγά­λων επιχειρηματιών.

Γι’ αυτό, την ίδια ώρα που επι­βα­ρύ­νε­τε τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά με χιλιά­δες ευρώ υπερ­τι­μο­λο­γη­μέ­νο ρεύ­μα, προ­τεί­νε­τε οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι να επι­δο­τού­νται, επει­δή ‑άκου­σον άκου­σον- δεν κατα­να­λώ­νουν ηλε­κτρι­κό ρεύμα.

Θέλε­τε να επι­δο­τή­σε­τε τους ομί­λους για να μην παράγουν…

Περι­μέ­νου­με να δού­με πώς θα δικαιο­λο­γή­σουν και αυτή την “ανω­μα­λία” τα επι­κοι­νω­νια­κά σας επιτελεία.

Βιο­μή­χα­νοι να επι­δο­τού­νται, επει­δή, λέτε, δεν κατα­να­λώ­νουν, και την ίδια στιγ­μή η για­γιά που θέλει ζέστη το χει­μώ­να και έχει μια σόμπα να πλη­ρώ­νει 1.000 ευρώ το μήνα…

Η “πρά­σι­νη μετά­βα­ση” τελι­κά κατα­δι­κά­ζει τις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες σε ενερ­γεια­κή φτώ­χεια. Κυριο­λε­κτι­κά θα τις αφή­σε­τε να παγώσουν.

Και την ίδια ώρα που συμ­βαί­νει αυτό, φέρ­νε­τε ένα νομο­σχέ­διο που προ­ω­θεί περαι­τέ­ρω πανά­κρι­βες ΑΠΕ.

Κι από κοντά, όλοι όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τάχα δια­φω­νούν με το σχέ­διο νόμου, αλλά συμ­φω­νούν με τον στρα­τη­γι­κό του στόχο!

Ας μας εξη­γή­σουν, πώς αλλιώς θα πια­στούν οι στό­χοι για “πρά­σι­νη ενέρ­γεια” και απολιγνιτοποίηση;

Πώς θα πια­στούν οι στό­χοι για τη διευ­ρω­παϊ­κή αγο­ρά Ενέργειας;

Πώς θα υλο­ποι­η­θεί η πολι­τι­κή της ΕΕ που έχει ανα­γο­ρεύ­σει την Ελλά­δα σαν περιο­χή στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας για την ανά­πτυ­ξη των ΑΠΕ;

Η απλή, λοι­πόν, αλή­θεια, που δεν τολ­μά­τε να πεί­τε στον ελλη­νι­κό λαό, είναι πως η “πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη” που στη­ρί­ζε­τε όλοι σας εδώ μέσα, απαι­τεί ανε­μο­γεν­νή­τριες και φωτο­βολ­ταϊ­κά παντού, σε βου­νά και σε θάλασσες.

Άρα­γε, πόσο πρά­σι­νο είναι να κατα­στρα­φούν από τα Άγρα­φα και τα βου­νά της Ηπεί­ρου μέχρι τη Νότια Λακω­νία; Από τον Έβρο και την Εύβοια μέχρι την Κρή­τη; Από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τα νησιά του Ιονίου;

Μόνο στη Μύκο­νο δεν βάζε­τε ανε­μο­γεν­νή­τριες, για­τί άρα­γε; Μήπως έπα­ψε να είναι το “Νησί των ανέμων”;

Χέρι — χέρι, όλες οι κυβερ­νή­σεις προ­ώ­θη­σαν ένα νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο που στα­δια­κά επι­τρέ­πει ΑΠΕ παντού, πρα­κτι­κά χωρίς περιορισμούς.

Και το σχέ­διο νόμου που συζη­τά­με σήμε­ρα, που διευ­κο­λύ­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τις ΑΠΕ σε περιο­χές NATURA, είναι μια ακό­μα πρά­ξη στο ίδιο δράμα.

Συμ­φω­νεί­τε όλοι σας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, στην επι­θε­τι­κή προ­ώ­θη­ση των υπε­ρά­κτιων ΑΠΕ, αφού υπερ­ψη­φί­σα­τε στις αρχές του χρό­νου τη σχε­τι­κή από­φα­ση του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου που προέβλεπε:

Γρή­γο­ρη προ­ώ­θη­ση των υπε­ρά­κτιων ΑΠΕ, με συντο­μό­τε­ρη αδειο­δο­τι­κή δια­δι­κα­σία, δηλα­δή την ουσία του σχε­δί­ου νόμου που φέρ­νει η ΝΔ σήμε­ρα. Αυτό υπερ­ψη­φί­σα­τε όλοι σας μερι­κούς μήνες πριν.

Τι απο­δει­κνύ­ε­ται τελικά;

Ότι όλα αυτά μετα­φρά­ζο­νται σε κατα­στρο­φή της ζωής εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων, στη δρα­στι­κή επι­βά­ρυν­ση του περι­βάλ­λο­ντος, στην κατα­δί­κη σε ενερ­γεια­κή φτώ­χεια εκα­τομ­μυ­ρί­ων εργα­ζο­μέ­νων στην Ελλάδα.

Σήμε­ρα έρχε­ται απο­φα­σι­στι­κά στο προ­σκή­νιο η πρό­τα­ση του ΚΚΕ για την ανά­γκη να αξιο­ποι­η­θούν όλες οι πηγές Ενέρ­γειας που δια­θέ­τει η χώρα μας και να πάψει επι­τέ­λους η Ενέρ­γεια να απο­τε­λεί εμπόρευμα.

Προ­βάλ­λου­με τον μονα­δι­κό δρό­μο που μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει ορι­στι­κά την εκμε­τάλ­λευ­ση και την εξαθλίωση.

Υπάρ­χει αυτή η λύση, υπάρ­χει διέ­ξο­δος προς όφε­λος των λαϊ­κών συμ­φε­ρό­ντων: Να μπει ένα τέλος στον καπι­τα­λι­σμό, να προ­χω­ρή­σει η κοι­νω­νία μας στον σοσιαλισμό.

Για αυτό, βέβαια, χρειά­ζε­ται ριζι­κή αλλα­γή πορεί­ας, η εργα­τι­κή τάξη, ο λαός να πάρουν στα χέρια τους το τιμό­νι της εξου­σί­ας και τα κλει­διά της οικονομίας.

Το πρό­βλη­μα είναι πολι­τι­κό και δεν μπο­ρεί να λυθεί χωρίς σύγκρου­ση με τον πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο, την άρχου­σα τάξη, χωρίς ανα­τρο­πή της εξου­σί­ας του κεφαλαίου.

Στις σημε­ρι­νές συν­θή­κες, μέσα σ΄ αυτή τη ζού­γκλα, ο κάθε μονο­πω­λια­κός όμι­λος απο­φα­σί­ζει αν, πότε και πού θα επεν­δύ­σει, ποια ενερ­γεια­κή πηγή θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σει, με κρι­τή­ριο το ποσο­στό του κέρ­δους του.

Γι’ αυτό, με κρι­τή­ριο το κέρ­δος, ο κάθε επι­χει­ρη­μα­τι­κός όμι­λος έχει το δικό του σχέ­διο και αντα­γω­νί­ζε­ται τους άλλους για να απο­κτή­σει μεγα­λύ­τε­ρο μερί­διο αγο­ράς και να ισχυ­ρο­ποι­ή­σει τη θέση του.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργα­ζό­με­νους στο δρό­μο του αγώ­να, της σύγκρου­σης, για να απαλ­λα­γεί η λει­τουρ­γία της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας από τους νόμους του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους. Έτσι μόνο θα ανα­σά­νει ο λαός.

Για να ανοί­ξει ο δρό­μος για τη λαϊ­κή ευη­με­ρία, απαι­τεί­ται να κοι­νω­νι­κο­ποι­η­θούν τα εργο­στά­σια, τα μέσα παρα­γω­γής, να εδραιω­θούν οι σχέ­σεις κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας, να υπάρ­ξει επι­στη­μο­νι­κός κεντρι­κός σχε­δια­σμός στην οικονομία.

Ανα­φε­ρό­μα­στε σ’ έναν ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης όπου όλες οι εγχώ­ριες ενερ­γεια­κές πηγές, τα μέσα παρα­γω­γής, δια­νο­μής και μετα­φο­ράς Ενέρ­γειας θα απο­τε­λούν κοι­νω­νι­κή, κρα­τι­κή ιδιοκτησία.

Δηλα­δή, θα υπάρ­χει ενιαί­ος απο­κλει­στι­κά κρα­τι­κός φορέ­ας Ενέρ­γειας ως μηχα­νι­σμός της εργα­τι­κής — λαϊ­κής εξουσίας.

Τι θα πετύ­χου­με έχο­ντας ξερι­ζώ­σει το καπι­τα­λι­στι­κό κέρ­δος ως κρι­τή­ριο της ενερ­γεια­κής πολιτικής;

Θα πετύ­χου­με να υπάρ­χει κεντρι­κός ενερ­γεια­κός σχε­δια­σμός που θα μπο­ρεί να ανα­πτύ­ξει την παρα­γω­γή και να ικα­νο­ποιεί συν­δυα­σμέ­να το σύνο­λο των κοι­νω­νι­κών αναγκών.

Τι χει­ρο­πια­στά μπο­ρεί να δια­σφα­λί­σει η πρό­τα­ση εξου­σί­ας του ΚΚΕ σήμε­ρα στην Ελλάδα;

ΠΡΩΤΟΝ: Αφού θα απαλ­λα­γού­με από τις δεσμεύ­σεις του εμπο­ρί­ου ρύπων και γενι­κό­τε­ρα της “πρά­σι­νης μετά­βα­σης” της ΕΕ, τα εγχώ­ρια απο­θέ­μα­τα λιγνί­τη θα μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν ξανά για την ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή με σύγ­χρο­νες μονά­δες υψη­λής από­δο­σης, που θα αξιο­ποιούν και τις νέες τεχνο­λο­γί­ες δέσμευ­σης και απο­θή­κευ­σης διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα. Θα μπο­ρούν επί­σης να αξιο­ποι­η­θούν για την παρα­γω­γή υδρογόνου.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θα προ­χω­ρή­σει η κατα­σκευή νέων μεγά­λων υδροη­λε­κτρι­κών έργων και θα αυξη­θεί η σχε­τι­κή ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή, συμ­βάλ­λο­ντας και στις ανά­γκες άρδευ­σης στον τομέα της αγρο­τι­κής παραγωγής.

Δεν θα εξαρ­τά­ται πλέ­ον ο βαθ­μός συμ­με­το­χής των υδροη­λε­κτρι­κών έργων από τον αντα­γω­νι­σμό των ομί­λων και τα κερ­δο­σκο­πι­κά παι­χνί­δια του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέργειας.

ΤΡΙΤΟΝ: Θα δοθεί έμφα­ση στην εξοι­κο­νό­μη­ση Ενέρ­γειας και στην ανα­βάθ­μι­ση της εγχώ­ριας παρα­γω­γής υπο­δο­μών για την αξιο­ποί­η­ση των ΑΠΕ, από την κατα­σκευή ανε­μο­γεν­νη­τριών μέχρι τον οικια­κό εξο­πλι­σμό, με προ­τε­ραιό­τη­τα τους ηλια­κούς θερ­μο­σί­φω­νες. Σ’ αυτό το πλαί­σιο θα μειω­θεί δρα­στι­κά η αξιο­ποί­η­ση του φυσι­κού αερί­ου για ηλεκτροπαραγωγή.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Με γνώ­μο­να το σύνο­λο των λαϊ­κών ανα­γκών, θα προσ­διο­ρι­στεί το μέγε­θος, η ορθή κατα­νο­μή και η χωρο­θέ­τη­ση των αιο­λι­κών πάρ­κων για να απο­φευ­χθεί ο κορε­σμός συγκε­κρι­μέ­νων περιο­χών με τις γνω­στές αρνη­τι­κές συνέ­πειες στα δάση και στον υδρο­φό­ρο ορίζοντα.

Αντί­στοι­χα, θα προσ­διο­ρί­ζε­ται ο βαθ­μός αξιο­ποί­η­σης της ηλια­κής ενέρ­γειας και της εγχώ­ριας γεω­θερ­μί­ας που έχει υψη­λό συντε­λε­στή απόδοσης.

Δεν περι­μέ­νου­με βέβαια παθη­τι­κά να έρθει κάποια μεγά­λη μέρα που θα λυθούν τα προ­βλή­μα­τά μας.

Μπαί­νου­με μπρο­στά στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, όπως για παρά­δειγ­μα στους δίκαιους αγώ­νες των κατοί­κων σε ολό­κλη­ρη τη χώρα απέ­να­ντι στα νέα επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια των ενερ­γεια­κών ομί­λων που προ­ω­θού­νται σε βάρος των λαϊ­κών αναγκών.

Κατα­θέ­του­με προ­τά­σεις. Και σας λέμε σήμε­ρα, εδώ και τώρα, να τις υλο­ποι­ή­σε­τε, προ­κει­μέ­νου να μην βρε­θού­με μπρο­στά σε τρα­γι­κές καταστάσεις.

Την ίδια στιγ­μή, πρέ­πει να υπάρ­ξει κυριο­λε­κτι­κά συναγερμός!

Μισό ευρώ η κιλο­βα­τώ­ρα σημαί­νει τερά­στια κλι­μά­κω­ση της ενερ­γεια­κής φτώχειας.

Καλού­με τον λαό να πάρει την υπό­θε­ση στα χέρια του και να απαιτήσει:

- Την άμε­ση και πλή­ρη επα­να­λει­τουρ­γία των λιγνι­τι­κών μονάδων.

- Την κατάρ­γη­ση του λεγό­με­νου ευρω­παϊ­κού τέλους διο­ξει­δί­ου του άνθρακα.

- Την κατάρ­γη­ση της ρήτρας ανα­προ­σαρ­μο­γής, των Ειδι­κών Φόρων και του Χρη­μα­τι­στη­ρί­ου Ενέρ­γειας, και όχι τη μετα­τρο­πή της σε στή­ρι­ξη των ομί­λων Ενέρ­γειας από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό που πάλι πλη­ρώ­νουν οι εργαζόμενοι.

- Την εγκα­τά­λει­ψη των κυρώ­σε­ων κατά της Ρωσί­ας που εκτι­νάσ­σουν το κόστος του φυσι­κού αερίου.

- Τη δρα­στι­κή, ουσια­στι­κή μεί­ω­ση της τιμής του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, χωρίς μετα­φο­ρά της τιμής του στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων μέσα από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.

Όμως, κυρί­ες και κύριοι, αν σήμε­ρα ζήτη­σα να πάρω τον λόγο είναι και για έναν επι­πλέ­ον λόγο, για­τί και στο σημε­ρι­νό νομο­σχέ­διο βάζε­τε εμβό­λι­μα ακό­μα ένα άρθρο προς ψήφι­ση που αφο­ρά τη ΛΑΡΚΟ.

Και μέσα σ’ αυτή την αίθου­σα, αλλά και έξω από αυτήν, όταν μιλά­με για τη ΛΑΡΚΟ, μιλά­με για το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ.

Ένα έγκλη­μα, που έχει φαρ­διά — πλα­τιά την υπο­γρα­φή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ του κ. Μητσο­τά­κη, χωρίς αυτό να σημαί­νει πως και όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις είναι αθώ­ες για αυτό το έγκλημα.

Άλλη μία, λοι­πόν, τρο­πο­λο­γία, ένα ακό­μα άρθρο, για το έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ.

Σήμε­ρα, 28/7/22, αξιο­ποιώ­ντας την προη­γου­μέ­νη κατά­πτυ­στη τρο­πο­λο­γία που ψηφί­στη­κε τον Ιού­νιο (από μια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία που εκφρά­ζει μια μειο­ψη­φία μέσα στον λαό, της τάξης του 39% πριν 3 χρό­νια, που δεν ξέρου­με πόσο ακρι­βώς είναι αυτό σήμε­ρα), ο ειδι­κός δια­χει­ρι­στής που ορί­σα­τε, απο­λύ­ει όλους τους εργαζόμενους.

Από αύριο, 29/7/2022, όλοι οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ θα βρί­σκο­νται στην παρα­πέ­ρα ανα­σφά­λεια των συμ­βά­σε­ων ορι­σμέ­νου χρό­νου, οι οποί­ες συμ­βά­σεις δεν μπο­ρούν να υπερ­βαί­νουν την ανα­νέ­ω­ση των 5 μηνών συνο­λι­κά, με ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο ακό­μη και αυτές να μην είναι για όλους.

Πατώ­ντας στην άλλη, προη­γού­με­νη τρο­πο­λο­γία, αυτή του Φλε­βά­ρη του 2020, βάλα­τε χέρι στις απο­ζη­μιώ­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, στον μόχθο μιας ζωής.

Τους κλέ­ψα­τε ολό­κλη­ρα τα ποσά από τα ασφα­λι­στή­ρια ζωής, σε μια αιμα­το­βαμ­μέ­νη επι­χεί­ρη­ση. Τους κλέ­ψα­τε τα μισά των απο­ζη­μιώ­σε­ων με τον νόμο 4093/2012 και το ⅙ του υπο­λοί­που, με το άρθρο 21 του νόμου 4664/2020.

Η ΛΑΡΚΟ, “καθα­ρή από εργα­ζό­με­νους με δικαιώ­μα­τα”, βγαί­νει στο σφυρί.

Δεν σας φτά­νει όμως μόνο αυτό.

Τα αφε­ντι­κά σας θέλουν και άλλα.

Και εσείς τα δίνε­τε, απλό­χε­ρα, χωρίς φραγμούς.

Οι περι­βό­η­τοι δια­γω­νι­σμοί για τη ΛΑΡΚΟ πήραν ακό­μη μία παρά­τα­ση και ο στό­χος είναι ξεκάθαρος.

Ανά­λο­γα με τις ορέ­ξεις των αφε­ντι­κών σας, εγχώ­ριων και ξένων.

Αυτή τη στιγ­μή που μιλά­με, τα εκτε­λε­στι­κά όργα­να της “Deloitte”, της Ειδι­κής Δια­χεί­ρι­σης δηλα­δή, αυτοί που φωτο­γρα­φί­ζο­νται στο σημε­ρι­νό άρθρο που φέρ­νε­τε για ψήφι­ση και τους απαλ­λάσ­σε­τε από κάθε ευθύ­νη, έχουν ήδη βάλει σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διό τους.

Πρώ­τες ύλες, ανα­γκαί­ες για την παρα­γω­γή και μάλι­στα χρυ­σο­πλη­ρω­μέ­νες, όπως ο γαιάν­θρα­κας, είναι έτοι­μες να φορ­τω­θούν από το λιμά­νι του εργο­στα­σί­ου στη Λάρυμνα.

Τις επό­με­νες ημέ­ρες ανα­μέ­νε­ται η φόρ­τω­ση και της παρα­γω­γής και υπο­προ­ϊ­ό­ντων αξίας.

Οι εργα­ζό­με­νοι μέχρι σήμε­ρα έχουν κατα­φέ­ρει να στα­μα­τή­σουν τη φόρ­τω­ση του γαιάν­θρα­κα και είναι έτοι­μοι να υπε­ρα­σπι­στούν ακό­μη και τα ντου­βά­ρια. Και θα το κάνουν για­τί δικά τους είναι.

Οι εργα­ζό­με­νοι ζητούν: Σχέ­διο συντή­ρη­σης και προ­ε­τοι­μα­σί­ας επα­να­λει­τουρ­γί­ας, με όλους τους εργα­ζό­με­νους στην εργα­σία και τις βάρδιες.

Αυτά πρέ­πει να εξα­σφα­λί­σει και ο ειδι­κός δια­χει­ρι­στής και να δεσμευ­τεί η κυβέρ­νη­ση σας: Συγκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο συντή­ρη­σης, προ­ε­τοι­μα­σία επα­να­λει­τουρ­γί­ας με όλους τους εργα­ζό­με­νους μέσα και με τους εργο­λα­βι­κούς και με τις βάρ­διές τους.

Τα είπαν και σήμε­ρα οι εργαζόμενοι.

Σας τα είπαν αυτά οι εργα­ζό­με­νοι, κύριε Σκρέ­κα, την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα και περι­μέ­νουν απάντηση.

Ζητούν συνά­ντη­ση να μετα­φέ­ρουν την εικό­να και σε εσάς, κύριε Μητσοτάκη.

Εσείς, κύριε Σταϊ­κού­ρα, που είστε και από τον νόμο υπεύ­θυ­νος και έχε­τε τάχα ιδιαί­τε­ρες ευαι­σθη­σί­ες για τη ΛΑΡΚΟ λόγω εκλο­γι­κής σας περι­φέ­ρειας, για­τί δεν μιλάτε;

Μιλή­στε. Με δική σας υπο­γρα­φή και πρό­τα­ση μπή­κε η ΛΑΡΚΟ σε αυτό τον αδιέξοδο.

Κύριε Γερα­πε­τρί­τη; Θα απα­ντή­σε­τε σε αυτά που σας έχουν ήδη μεταφέρει;

Όχι μόνο “κάνε­τε τον Κινέ­ζο”, αλλά προ­κλη­τι­κά φέρ­νε­τε για ψήφι­ση αυτό το άρθρο.

Οι εργα­ζό­με­νοι, έτσι κι αλλιώς, θα είναι σε συνε­χή ετοιμότητα.

Αλή­θεια, έχε­τε το πολι­τι­κό ανά­στη­μα να τους δεί­τε, να τους κοι­τά­ξε­τε στα μάτια και να τους πεί­τε την αλήθεια;

Φέρ­νε­τε για ψήφι­ση τη νομι­μο­ποί­η­ση της όποιας παρα­νο­μί­ας. Ούτε την εγγύ­η­ση του κρά­τους να κατα­βά­λει στους συγ­γε­νείς των θυμά­των της ΛΑΡΚΟ απο­ζη­μί­ω­ση δεν βάλα­τε μέσα.

Τόση ηθι­κή έχε­τε! Από τη λίστα πιστω­τών και το αντί­τι­μο τους λέτε…

Ξέρε­τε πως είστε υπό­λο­γοι, όχι μόνον ηθι­κά και πολι­τι­κά. Θα είστε υπό­λο­γοι πλέ­ον και ποι­νι­κά, εάν συνε­χί­σει το πλιά­τσι­κο που κάνε­τε σε δημό­σια περιου­σία, αφού δίνε­τε και το “ΟΚ” σήμε­ρα στον ειδι­κό εκκα­θα­ρι­στή να προ­βεί σε ενέρ­γειες που συνα­πο­φα­σί­σα­τε, κατά της ζωής και των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, κατά των συμ­φε­ρό­ντων συνο­λι­κά του ελλη­νι­κού λαού.

Να είστε σίγου­ροι όμως, oι εργα­ζό­με­νοι θα βρί­σκο­νται σε ετοιμότητα.

Από προ­φο­ρι­κές δεσμεύ­σεις και υπο­σχέ­σεις έχουν χορτάσει.

Έργα θέλουν! Τη δου­λειά τους θέλουν! Τα δικαιώ­μα­τά τους θέλουν! Τη ζωή τη δική τους και των οικο­γε­νειών τους διεκδικούν».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο