Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιλογή της κυβέρνησης η αστυνομική καταστολή (άρθρο αντιστρατήγου ε.α. της Αστυνομίας)

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, στα τέσ­σε­ρα χρό­νια δια­κυ­βέρ­νη­σης, εντεί­νει την αντι­λαϊ­κή επί­θε­ση με νέα μέτρα κατά του λαού. Περιο­ρί­ζει και κατα­πα­τά­ει στοι­χειώ­δη δικαιώ­μα­τα. Εντεί­νει την κατα­στο­λή κατά του λαϊ­κού κινή­μα­τος. Είναι δια­χρο­νι­κή πολι­τι­κή, που εφάρ­μο­σαν όλες οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν πρό­κει­ται για μια απλή σει­ρά συμ­βά­ντων αστυ­νο­μι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, αλλά εφαρ­μο­γή μιας πολι­τι­κής που στο­χεύ­ει στο διαρ­κές χτύ­πη­μα των αγώ­νων του λαού μας.

Η κυβέρ­νη­ση επι­τί­θε­ται στους αγώ­νες των συντα­ξιού­χων, των φοι­τη­τών, των προ­σφύ­γων. Θυμί­ζου­με την άγρια επί­θε­ση σε αγω­νι­στές στο άγαλ­μα του Τρού­μαν. Επί­σης τη σύλ­λη­ψη απο­λυ­μέ­νων μέσα στα σπί­τια τους στα Γιάν­νε­να, που οδή­γη­σε σε δίκη στε­λέ­χη και μέλη του ΠΑΜΕ. Συνε­χί­ζει τα αγρο­το­δι­κεία. Και πρό­σφα­τα, εφάρ­μο­σε αστυ­νο­μι­κή βία σε βάρος ενός ετοι­μο­θά­να­του ανθρώ­που, του Ζακ Κωστό­που­λου. Ο κατή­φο­ρος αυτός της κυβέρ­νη­σης στον αυταρ­χι­σμό δεν έχει τελειωμό.

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, παρά τις υπο­κρι­τι­κές δια­κη­ρύ­ξεις της για σεβα­σμό των δικαιω­μά­των των πολι­τών και ιδιαί­τε­ρα των ευά­λω­των κοι­νω­νι­κά ομά­δων, έχει «φου­σκώ­σει τα πανιά» των κατα­σταλ­τι­κών μηχανισμών.

Δεν χάνει την ευκαι­ρία μέσα στο κλί­μα που δημιουρ­γή­θη­κε από την οικο­νο­μι­κή κρί­ση, την ανερ­γία, την περι­θω­ριο­ποί­η­ση των πιο αδύ­να­μων λαϊ­κών στρω­μά­των, καθώς και το αυξα­νό­με­νο προ­σφυ­γι­κό — μετα­να­στευ­τι­κό ρεύ­μα, με τη στά­ση της να αφή­νει περι­θώ­ρια εκδή­λω­σης ρατσι­στι­κών, εθνι­κι­στι­κών, φασι­στι­κών αντι­λή­ψε­ων και πρακτικών.

Στο χώρο της αστυ­νο­μί­ας είναι εκτε­τα­μέ­νες οι ιδε­ο­λο­γι­κές από­ψεις υπέρ του ρατσι­σμού και του φασι­σμού. Πολ­λές φορές μάλι­στα καλ­λιερ­γεί­ται η αντί­λη­ψη ότι για όλα φταί­νε οι «άλλοι», οι «ξένοι» και οι «δια­φο­ρε­τι­κοί». Ιδιαί­τε­ρα στην αστυ­νο­μία, η ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή έχει πολ­λούς οπα­δούς. Αυτό βέβαια είναι γνω­στό στην κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ. Προ­τε­ραιό­τη­τά της είναι η κατα­στο­λή του λαού και όχι η εκκα­θά­ρι­ση των φασι­στι­κών θυλά­κων στην αστυνομία.

Οργή, κατα­δί­κη, αγα­νά­κτη­ση και απαί­τη­ση για άμε­ση από­δο­ση ευθυ­νών στην αστυ­νο­μία, αλλά και στην κυβέρ­νη­ση, πρέ­πει να προ­κα­λέ­σει το τελευ­ταίο περι­στα­τι­κό βάρ­βα­ρης αστυ­νο­μι­κής βίας κατά του Ζακ Κωστό­που­λου. Οκτώ πάνο­πλοι αστυ­νο­μι­κοί κακο­ποιούν έναν ετοι­μο­θά­να­το, έναν ευά­λω­το άνθρω­πο που δεν μπο­ρού­σε ούτε να τους απει­λή­σει, ούτε να αντι­στα­θεί, ούτε να δια­φύ­γει! Περ­νούν χει­ρο­πέ­δες σε έναν ετοι­μο­θά­να­το! Αντί να συλ­λά­βουν όσους τον λιν­τσά­ρουν, συμ­με­τέ­χουν και οι ίδιοι στο λιν­τσά­ρι­σμα! Ούτε ίχνος σεβα­σμού στην ανθρώ­πι­νη αξία. Η κυβέρ­νη­ση έχει επι­λέ­ξει τον κατή­φο­ρο της κατα­στο­λής και ένας από τους κατα­σταλ­τι­κούς της μηχα­νι­σμούς, η αστυ­νο­μία, την επι­βάλ­λει παντού και πάντα και ιδιαί­τε­ρα με πιο μεγά­λη βαρ­βα­ρό­τη­τα σε ευά­λω­τους συναν­θρώ­πους μας.

Η κυβέρ­νη­ση έχει μεγά­λες ευθύ­νες. Υπο­κρί­νε­ται όταν μιλά­ει δήθεν για έρευ­να κατά των αστυ­νο­μι­κών. Αυτός είναι ο προ­σα­να­το­λι­σμός της αστυ­νο­μί­ας, που με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης συνε­χί­ζε­ται, όπως και από τις προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.

Γιώρ­γος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υπο­στρά­τη­γος Αστυ­νο­μί­ας ε.α.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο