Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιμένει στη μετατροπή των μαθημάτων σε τηλεριάλιτι η Κεραμέως ‑Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Την επι­μο­νή της κυβέρ­νη­σης να επι­βά­λει την ηλε­κτρο­νι­κή ανα­με­τά­δο­ση των μαθη­μά­των μέσα από τις σχο­λι­κές τάξεις για μαθη­τές που δεν μπο­ρούν να επι­στρέ­ψουν σε αυτές (νοσούν, ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες κ.λπ.) επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα η υπουρ­γός Παι­δεί­ας, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή Ερώ­τη­ση στη Βουλή.

Η Ν. Κερα­μέ­ως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «η Αρχή Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων Προ­σω­πι­κού Χαρα­κτή­ρα μας δικαί­ω­σε. Είπε ότι η δια­δι­κα­σία είναι νόμι­μη. Είπε ότι υπήρ­ξε δια­βού­λευ­ση και ότι ενσω­μα­τώ­θη­καν παρα­τη­ρή­σεις. Δεν κάνου­με βήμα πίσω». Όσο για τις έντο­νες αντι­δρά­σεις που προει­δο­ποιούν για το επι­κίν­δυ­νο της ρύθ­μι­σης, που η κυβέρ­νη­ση ψήφι­σε με συνο­πτι­κές δια­δι­κα­σί­ες σε άσχε­το νομο­σχέ­διο την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή, η υπουρ­γός τις χαρα­κτή­ρι­σε «συν­δι­κα­λι­στι­κά και μικρο­πο­λι­τι­κά συμφέροντα»!

Προ­κλη­τι­κά η υπουρ­γός επι­κα­λέ­στη­κε την υπο­χρέ­ω­ση της Πολι­τεί­ας να μερι­μνή­σει για τους μαθη­τές οι οποί­οι δεν μπο­ρούν να είναι στην αίθου­σα, όταν τόσο και­ρό η τηλεκ­παί­δευ­ση προ­χω­ρά­ει σαν τον κάβου­ρα και καμιά μέρι­μνα της κυβέρ­νη­σης δεν υπήρ­ξε για την ισό­τι­μη πρό­σβα­ση όλων των μαθη­τών σε αυτή. Αν η κυβέρ­νη­ση εξα­σφά­λι­ζε έστω και τώρα την ισό­τι­μη σύγ­χρο­νη ή ασύγ­χρο­νη τηλεκ­παί­δευ­ση, θα μπο­ρού­σε πραγ­μα­τι­κά να εξα­σφα­λί­σει να μη χάσουν το μάθη­μα οι μαθη­τές ευά­λω­των ομά­δων, αντί να επι­λέ­γει να μετα­τρέ­ψει το σχο­λι­κό μάθη­μα σε τηλεριάλιτι.

Να σημειω­θεί ότι είχε προη­γη­θεί την Τρί­τη τηλε­διά­σκε­ψη του προ­έ­δρου της Αρχής Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων Προ­σω­πι­κού Χαρα­κτή­ρα με εκπρο­σώ­πους των εκπαι­δευ­τι­κών ομο­σπον­διών και ακο­λού­θη­σε ανα­κοί­νω­ση της Αρχής που νομι­μο­ποιεί τη ρύθ­μι­ση ως μέτρο «κατ’ εξαί­ρε­ση σε περί­πτω­ση επι­δη­μι­κής νόσου». Η Αρχή αρκέ­στη­κε μόνο να ανα­γνω­ρί­σει ότι «η ταυ­τό­χρο­νη διδα­σκα­λία συνε­πά­γε­ται περισ­σό­τε­ρους κιν­δύ­νους στα δικαιώ­μα­τα των εκπαι­δευ­τι­κών και των μαθη­τών εν συγκρί­σει με τη διδα­σκα­λία στην τάξη».

Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας παρα­πέ­μπει σε Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση που θα ακο­λου­θή­σει για τις λεπτο­μέ­ρειες της εφαρ­μο­γής της διά­τα­ξης, καθώς και μέτρα για τη δια­σφά­λι­ση της προ­στα­σί­ας των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων των συμ­με­τε­χό­ντων. Σχε­τι­κά με αυτό η Αρχή Προ­στα­σί­ας λέει ότι «η εφαρ­μο­γή της διά­τα­ξης εξαρ­τά­ται από τη διε­νέρ­γεια εκτί­μη­σης αντι­κτύ­που των σχε­δια­ζό­με­νων πρά­ξε­ων» και ότι εάν μετά από αυτή, εκτι­μη­θεί ότι η επε­ξερ­γα­σία θα προ­κα­λού­σε υψη­λό κίν­δυ­νο για τα δικαιώ­μα­τα και τις ελευ­θε­ρί­ες, τότε ο υπεύ­θυ­νος επε­ξερ­γα­σί­ας (βλέ­πε υπουρ­γείο Παι­δεί­ας) οφεί­λει να ζητή­σει τη γνώ­μη της Αρχής. Με άλλα λόγια, παρά τις όποιες επι­φυ­λά­ξεις, η Αρχή δίνει στο υπουρ­γείο «το μαχαί­ρι και το πεπό­νι» για να προχωρήσει.

«Τα καλυμμένα στόματα έχουνε φωνή, αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί»

Την αντί­θε­σή τους στο πολυ­νο­μο­σχέ­διο του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας, το οποίο περιέ­χει αντι­δρα­στι­κές αλλα­γές σε όλες τις βαθ­μί­δες της Εκπαί­δευ­σης, αλλά και το αίτη­μά τους να μην εφαρ­μο­στεί η τρο­πο­λο­γία που μετα­τρέ­πει τη σχο­λι­κή τάξη σε ριά­λι­τι, εξέ­φρα­σαν εκπαι­δευ­τι­κοί, γονείς, μαθη­τές και φοι­τη­τές, με τη μαζι­κή τους συμ­με­το­χή στο πανεκ­παι­δευ­τι­κό συλ­λα­λη­τή­ριο που έγι­νε το μεση­μέ­ρι της Τετάρ­της στην Αθή­να, στο πλαί­σιο των πανελ­λα­δι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων που είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί για σήμερα.

Στην κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τεί­χαν ‑τηρώ­ντας τα μέτρα προ­στα­σί­ας- εκπαι­δευ­τι­κοί, με απο­φά­σεις των Σωμα­τεί­ων τους (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Πρω­το­βου­λία Ανα­πλη­ρω­τών), γονείς, μετά από κάλε­σμα της Ομο­σπον­δί­ας Γονέ­ων Αττι­κής, καθώς και μαθη­τές, με από­φα­ση της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής των Μαθη­τών της Αθήνας.

Το «παρών» έδω­σαν επί­σης οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Πλη­ρο­φο­ρι­κής, Ιστο­ρι­κού — Αρχαιο­λο­γι­κού, Δασκά­λων, Νηπια­γω­γών, Τουρ­κι­κών Σπου­δών, Οικο­νο­μι­κού, Πολι­τι­κού του ΕΚΠΑ, ο ΦΣ Παντεί­ου και ο Σύλ­λο­γος Νέων Φοι­τη­τι­κών Εστιών του ΕΜΠ.

Μαζική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Η κινη­το­ποί­η­ση ξεκί­νη­σε με συγκέ­ντρω­ση στα Προ­πύ­λαια, στα οποία από το πρωί δέσπο­ζε το γιγα­ντο­πα­νό που είχαν αναρ­τή­σει οι εκπαι­δευ­τι­κοί στην πρό­σο­ψη του κτι­ρί­ου και το οποίο ανέ­φε­ρε «Ριά­λι­τι δεν είναι η σχο­λι­κή ζωή! Η τρο­πο­λο­γία δεν θα εφαρμοστεί».

Χαι­ρε­τι­σμούς στη συγκέ­ντρω­ση απηύ­θυ­ναν εκπρό­σω­ποι Σωμα­τεί­ων Εκπαι­δευ­τι­κών, οι οποί­οι κατήγ­γει­λαν το περιε­χό­με­νο του νομο­σχε­δί­ου και ανέ­δει­ξαν τον αντι­δρα­στι­κό του χαρα­κτή­ρα, ζητώ­ντας παράλ­λη­λα να απο­συρ­θεί η τρο­πο­λο­γία για την τοπο­θέ­τη­ση καμε­ρών στις τάξεις, ενώ παράλ­λη­λα απαί­τη­σαν και την εξα­σφά­λι­ση των όρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειας όλων των συμ­με­τε­χό­ντων στην εκπαι­δευ­τι­κή δια­δι­κα­σία. Χαι­ρε­τι­σμούς απηύ­θυ­ναν επί­σης ο πρό­ε­δρος της ΑΣΓΜΕ, Π. Κατη­φές, ο οποί­ος μετέ­φε­ρε την κατα­δί­κη του νομο­σχε­δί­ου από το γονεϊ­κό κίνη­μα, εκπρό­σω­πος της Συντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Μαθη­τών Αθή­νας και άλλοι.

Το «παρών» στην κινη­το­ποί­η­ση έδω­σε και ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, ο οποί­ος μετέ­φε­ρε στη συμπα­ρά­στα­ση και τη στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στον αγώ­να εκπαι­δευ­τι­κών, γονέ­ων, μαθη­τών και φοι­τη­τών ενά­ντια στο αντιεκ­παι­δευ­τι­κό νομοσχέδιο.

Στη συνέ­χεια οι συγκε­ντρω­μέ­νοι πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μαχη­τι­κή πορεία προς τη Βου­λή, όπου κυριάρ­χη­σαν συν­θή­μα­τα για την από­συρ­ση νομο­σχε­δί­ου, όπως «Τα καλυμ­μέ­να στό­μα­τα έχου­νε φωνή, αυτό το νομο­σχέ­διο να μην κατα­τε­θεί», αλλά και της επαί­σχυ­ντης διά­τα­ξης για την τοπο­θέ­τη­ση καμε­ρών με χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τε­ρα αυτά που έλε­γαν «Πάρ­τε πίσω την τρο­πο­λο­γία, δεν θα μπού­νε κάμε­ρες μέσα στα σχο­λεία» και «Αίθου­σες — big brother, κάμε­ρες παντού, αυτή είναι η σαπί­λα του καπιταλισμού».

Παράλ­λη­λα, διεκ­δί­κη­σαν την κάλυ­ψη όλων των ανα­γκαί­ων όρων για τη μόρ­φω­ση των παι­διών, με το σχε­τι­κό αίτη­μα να συμπυ­κνώ­νε­ται στο σύν­θη­μα «Μαζι­κοί διο­ρι­σμοί εκπαι­δευ­τι­κών — Μονι­μο­ποί­η­ση των αναπληρωτών».

Η πορεία κατέ­λη­ξε μπρο­στά στο κτί­ριο της Βου­λής, όπου και ολο­κλη­ρώ­θη­κε το συλ­λα­λη­τή­ριο, όχι όμως και ο αγώ­νας ενά­ντια στη αντιεκ­παι­δευ­τι­κή πολι­τι­κή, ο οποί­ος, όπως τόνι­σαν οι συμ­με­τέ­χο­ντες, θα συνε­χι­στεί με ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρη ένταση.

Ανά­λο­γες κινη­το­ποι­ή­σεις στη Θεσ­σα­λο­νί­κη κι άλλες πόλεις.

ekpaideytikoi1 ekpaideytikoi6 ekpaideytikoi7 ekpaideytikoi8 ekpaideytikoi9 ekpaideytikoi10 ekpaideytikoi11

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο