Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επισπεύδεται η ευρωπαϊκή έγκριση για το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Φαρ­μά­κων θα επι­σπεύ­σει κατά περί­που μια εβδο­μά­δα, στις 6 Ιανουα­ρί­ου, τη συνε­δρί­α­σή του για τη γνω­μο­δό­τη­ση και την πιθα­νή έγκρι­ση του εμβο­λί­ου της Moderna κατά της Covid-19. Η αδειο­δό­τη­ση της Moderna ακο­λου­θεί την αντί­στοι­χη δια­δι­κα­σία της BioNTech/Pfizer, το οποίο χρη­σι­μο­ποιεί την νέα τεχνο­λο­γία του αγγε­λιο­φό­ρου RNA (mRNA) όπως και της Moderna.

Οι Αμε­ρι­κα­νοί παρα­σκευα­στές της Moderna έστει­λαν πρό­σθε­τα δεδο­μέ­να γρη­γο­ρό­τε­ρα από το ανα­με­νό­με­νο, και ο EMA θα συνε­δριά­σει στις 6 Ιανουα­ρί­ου σε μια «έκτα­κτη» συνε­δρί­α­ση, έξι ημέ­ρες νωρί­τε­ρα από την ημε­ρο­μη­νία που είχε αρχι­κά προ­γραμ­μα­τι­στεί στις 12 Ιανουα­ρί­ου, για να «εκδώ­σει τα πορί­σμα­τά μου, αν αυτό είναι εφι­κτό», ανα­κοί­νω­σε ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός, με έδρα το Άμστερνταμ.

Το εμβό­λιο αυτό ενδέ­χε­ται να γίνει το δεύ­τε­ρο εμβό­λιο που παίρ­νει άδεια κυκλο­φο­ρί­ας στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Ηεται­ρεία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας ανα­φέ­ρει πως τα τελι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα των κλι­νι­κών δοκι­μών της φάσης 3 δεί­χνουν ότι το εμβό­λιο είναι 94,1% απο­τε­λε­σμα­τι­κό και δεν υπάρ­χουν σοβα­ρές ανη­συ­χί­ες για την ασφάλεια.

Όλα αυτά έρχο­νται σε μια περί­ο­δο κατά την οποία τα κρά­τη μέλη ετοι­μά­ζο­νται να ξεκι­νή­σουν τις δια­δι­κα­σί­ες εμβο­λια­σμού και ήδη έχουν αρχί­σει να εκφρά­ζο­νται παρά­πο­να και κόντρες για τις καθυ­στε­ρή­σεις, αλλά και την ποσό­τη­τα των εμβολίων.Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κή η περί­πτω­ση της Ελλά­δας που ξεκί­νη­σε με εξαγ­γε­λί­ες για πλέ­ον των 2 εκατ. εμβο­λί­ων μηνιαί­ως και τελι­κά στην πρώ­τη δόση θα λάβει 300.000 εμβόλια.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο