Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστημονική Υπηρεσία Bundestag : Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου συνιστά το τουρκολυβικό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες

Παρα­βί­α­ση του Διε­θνούς Δικαί­ου της Θάλασ­σας συνι­στά το μνη­μό­νιο κατα­νό­η­σης που έχουν υπο­γρά­ψει η Τουρ­κία με την κυβέρ­νη­ση της Τρί­πο­λης και αφο­ρά τη δικαιο­δο­σία των θαλασ­σί­ων ζωνών στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, σύμ­φω­να με γνω­μο­δό­τη­ση της Επι­στη­μο­νι­κής Υπη­ρε­σί­ας του Ομο­σπον­δια­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, την οποία παρου­σιά­ζει από­ψε η ελλη­νι­κή υπη­ρε­σία της Deutsche Welle.

Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα, η Επι­στη­μο­νι­κή Υπη­ρε­σία της Bundestag, απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κό ερώ­τη­μα της βου­λευ­τού της Αρι­στε­ράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκ­ντε­λέν ανα­λύ­ει διε­ξο­δι­κά την νομι­κή της προ­σέγ­γι­ση σε 18 σελί­δες, στις οποί­ες περι­γρά­φε­ται η προ­βλη­μα­τι­κή υπό το πρί­σμα τόσο των διεκ­δι­κή­σε­ων της Άγκυ­ρας στο Αιγαίο και στην κυπρια­κή ΑΟΖ όσο και των νομι­κών θέσε­ων της Ελλά­δας για το θέμα. Η Υπη­ρε­σία κατα­λή­γει στο συμπέ­ρα­σμα ότι το μνη­μό­νιο παρα­βιά­ζει το εθι­μι­κό Δίκαιο Θαλάσ­σης και κατά συνέ­πεια είναι παρά­νο­μο και λει­τουρ­γεί σε βάρος τρίτων.

Στα συμπε­ρά­σμα­τα ανα­φέ­ρε­ται μετα­ξύ άλλων, σύμ­φω­να με την DW, ότι «η θαλάσ­σια οριο­θέ­τη­ση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις πολύ­πλο­κη. Φαί­νε­ται όμως η οριο­θέ­τη­ση της ΑΟΖ στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, έτσι όπως προ­βλέ­πε­ται από το διμε­ρές μνη­μό­νιο, δεν εναρ­μο­νί­ζε­ται με τις αρχές της ακρι­βο­δί­και­ης οριο­θέ­τη­σης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμ­βα­σης του Δικαί­ου Θαλάσ­σης)». Οι νομι­κοί της Bundestag ανα­φέ­ρουν ακό­μη ότι τυχόν δια­πραγ­μά­τευ­ση για την οριο­θέ­τη­ση της ΑΟΖ στην ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο μπο­ρεί να γίνει μόνο «λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις θαλάσ­σιες περιο­χές των ελλη­νι­κών νησιών και με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη της Ελλά­δας, της Κύπρου και ενδε­χο­μέ­νως άλλων μεσο­γεια­κών χωρών».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο