Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην ΚΟΥΒΑ ΤΩΡΑ!

Σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται ένα ακό­μη ιμπε­ρια­λι­στι­κό σχέ­διο ενά­ντια στην Κού­βα και τον λαό της με αστα­μά­τη­τη παρέμ­βα­ση των αμε­ρι­κα­νών, σε συνερ­γα­σία με την αντι­κου­βα­νι­κή μαφία που δρα στο έδα­φός των ΗΠΑ, καθώς και σε δυνά­μεις μέσα στο νησί, που στη­ρί­ζουν ανοι­χτά τα σχέ­διά τους, ενορ­χη­στρώ­νο­ντας δια­δη­λώ­σεις με αντι­κομ­μου­νι­στι­κά — αντε­πα­να­στα­τι­κά συν­θή­μα­τα, που καλούν σε ανα­τρο­πή της κυβέρ­νη­σης και προβοκάτσιες.

Αλλη­λεγ­γύη στην Κού­βα και κατα­δί­κη του απο­κλει­σμού στην Ελλάδα

Ο Πολι­τι­στι­κός Σύλ­λο­γος Αλλη­λεγ­γύ­ης με την Κού­βα «Χοσέ Μαρ­τί» διορ­γά­νω­σε εκδή­λω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης ενά­ντια στον εγκλη­μα­τι­κό οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών κατά της Κού­βας με τίτλο «Η Κού­βα δεν είναι μόνη και δεν θα είναι ποτέ». Η εκδή­λω­ση μετα­δό­θη­κε και δια­δι­κτυα­κά (live streaming).

Παρου­σιά­στη­κε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα από τη Noemi Rabaza, αντι­πρό­ε­δρο του Κου­βα­νι­κού Ινστι­τού­του Φιλί­ας με τους Λαούς (ICAP). Ακο­λού­θη­σε η Πρέ­σβης της Κού­βας στην Ελλά­δα Zelmys Maria Dominguez Cortina, που ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων.

Αγα­πη­τοί φίλοι και φίλες

Για άλλη μια φορά, διε­ξά­γο­νται εκστρα­τεί­ες κατά της Κού­βας για να βλά­ψουν την εικό­να της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης και να ενι­σχύ­σουν τον εγκλη­μα­τι­κό απο­κλει­σμό των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Όπως σας είχα­με ενη­με­ρώ­σει πριν λίγες μέρες, στην Κού­βα προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται παρά­νο­μες ενέρ­γειες για τις 15 Νοεμ­βρί­ου, με στό­χο τη δημιουρ­γία αστά­θειας και δυσκο­λιών στη χώρα, την ώρα που η Κού­βα ανοί­γει στον του­ρι­σμό και μπαί­νει στην κανο­νι­κό­τη­τα στο πλαί­σιο της επι­τυ­χη­μέ­νης μάχης ενά­ντια στην παν­δη­μία με κου­βα­νέ­ζι­κα εμβό­λια και φάρμακα.

Θα εκτι­μού­σα­με την υπο­στή­ρι­ξη όλων των φίλων στην καταγ­γε­λία των ενερ­γειών κατά της επα­νά­στα­σης, ιδιαί­τε­ρα μετα­ξύ 12 και 15 Νοεμ­βρί­ου προ­βά­λο­ντας τις δρά­σεις σας και στέλ­νο­ντας μας τα μηνύ­μα­τα και τις ανα­κοι­νώ­σεις σας για την Κού­βα, έτσι ώστε να δει ο κου­βα­νι­κός λαός πως η Κού­βα δεν είναι μόνη και οι Έλλη­νες φιλοι του νησιού υπο­στη­ρί­ζουν την επανάσταση.

Χαι­ρε­τί­σμα­τα σε όλους
Η πρέσβειρα
Zelmys Maria Dominguez Cortina

Στη συνέ­χεια απά­ντη­σε σε ερω­τή­σεις των παρευ­ρι­σκο­μέ­νων. Γενι­κά, εξη­γή­θη­κε η κατά­στα­ση στην Κού­βα, η αυστη­ρο­ποί­η­ση του απο­κλει­σμού, τα μέτρα που έλα­βαν Τραμπ και Μπάι­ντεν, οι εκστρα­τεί­ες κατά της επα­νά­στα­σης, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα των γεγο­νό­των της 11ης Ιου­λί­ου, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα πίσω από την υπο­τι­θέ­με­νη πορεία της 15ης Νοεμ­βρί­ου, ο αγώ­νας κατά της παν­δη­μί­ας, κου­βα­νέ­ζι­κα εμβό­λια και φάρ­μα­κα, διε­θνι­στι­κή βοή­θεια από την Κού­βα σε άλλες χώρες κ.λπ.

Οι φίλοι της Κού­βας επι­βε­βαί­ω­σαν για άλλη μια φορά την υπο­στή­ρι­ξή τους στην επα­νά­στα­ση και την κατα­δί­κη τους για τον απο­κλει­σμό. Εξέ­φρα­σαν ότι θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν ενέρ­γειες για την υπο­στή­ρι­ξη της Κού­βας και θα αντι­με­τω­πί­σουν την ιμπε­ρια­λι­στι­κή προ­πα­γάν­δα και τις αρνη­τι­κές ενέρ­γειες που προ­ε­τοι­μά­ζο­νται κατά του νησιού της Ελευ­θε­ρί­ας. Για άλλη μια φορά φάνη­κε η φιλία και οι δεσμοί μετα­ξύ του ελλη­νι­κού και του κου­βα­νι­κού λαού.
(Πρε­σβεία της Κού­βας στην Ελλά­δα)

Επανάσταση στην Κούβα είναι ο αέρας που αναπνέεις… και τίποτα δεν μπορεί να την νικήσει

Σε χθε­σι­νό επί­και­ρο σημεί­ω­μα στην Cubainformacion ο δημο­σιο­γρά­φος — πολι­τι­κός σχο­λια­στής Arthur González, με τίτλο «Θα δεχό­ντου­σαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ξένη παρέμ­βα­ση στις υπο­θέ­σεις τους;» ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων:

Καθη­με­ρι­νά παρα­τη­ρεί­ται πώς το αμε­ρι­κα­νι­κό καθε­στώς παρεμ­βαί­νει κατά­φω­ρα στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις άλλων χωρών, πάντα με στό­χο την επι­βο­λή των δικών του πολι­τι­κών, αλλά σίγου­ρα θα απέρ­ρι­πτε παρό­μοιες ενέρ­γειες από άλλους για τα πολ­λα­πλά εσω­τε­ρι­κά προ­βλή­μα­τα στην αμε­ρι­κα­νι­κή κοινωνία.

Η Κού­βα είναι ένα προ­φα­νές και αδιαμ­φι­σβή­τη­το παρά­δειγ­μα αυτής της δρά­σης παρέμ­βα­σης των Γιάν­κη­δων, κάτι απα­ρά­δε­κτο που στο­χεύ­ει να πλή­ξει την εθνι­κή κυριαρχία.

Cuba no esta sola

Η απά­ντη­ση της αυτο­κρα­το­ρί­ας (σσ. régimen imperial, όρος που χρη­σι­μο­ποιεί­ται ευρέ­ως στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή για την ιμπε­ρια­λι­στι­κή-επε­κτα­τι­κή και παρεμ­βα­τι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ) ήταν πάντα

  • Ο εξα­να­γκα­σμός και οι απει­λές, που υλο­ποιού­νται με πρα­ξι­κο­πή­μα­τα, στρα­τιω­τι­κές εισβο­λές,  με μισθο­φό­ρους εκπαι­δευ­μέ­νους και χρη­μα­το­δο­τού­με­νους από τη CIA,
  • Τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες για να πλή­ξουν την οικονομία,
  • Σατα­νι­σμός του σοσια­λι­στι­κού συστήματος,
  • Σχέ­δια πολι­τι­κής ανατροπής,
  • Χρή­ση ραδιο­φω­νι­κών και τηλε­ο­πτι­κών σταθ­μών δια­στρέ­βλω­σης της κου­βα­νι­κής πραγματικότητας
  • ΜΚΔ και μυριά­δες άλλα μέσα, που εντάσ­σο­νται σε εκστρα­τεί­ες με τον ίδιο στόχο:

Την τεχνηέ­ντως δημιουρ­γία μιας αντι­πο­λί­τευ­σης που αμεί­βε­ται με χιλιά­δες δολά­ρια και υπη­ρε­τεί τον ανε­λέ­η­το εμπο­ρι­κό-οικο­νο­μι­κό πόλε­μο της Ουά­σιγ­κτον (σσ. εμπάρ­γκο) που στο­χεύ­ει στην εξά­πλω­ση πεί­να και παν­δη­μί­ας στο λαό.

Μπρο­στά σε τόσες απο­τυ­χί­ες, ονει­ρεύ­ο­νται να προ­ω­θή­σουν μια «λαϊ­κή εξέ­γερ­ση» στην Κού­βα στις 15 Νοεμ­βρί­ου, στο μοτί­βο αυτών που δημιουρ­γή­θη­καν πριν 40 χρό­νια στην Ευρώ­πη ως απο­τέ­λε­σμα του ανα­τρε­πτι­κού έργου με το γνω­στό «Πρό­γραμ­μα για τη Δημο­κρα­τία», του Ronald Reagan και συνει­δη­το­ποιώ­ντας ότι δεν θα έχουν κανέ­να απο­τέ­λε­σμα, θα προ­σπα­θή­σουν να αυξή­σουν τις κυρώ­σεις και θα σύρουν τους συμ­μά­χους τους σε συμπόρευση.
(…)
Ποια θα ήταν η αντί­δρα­ση των ΗΠΑ εάν το κοι­νο­βού­λιο της Κού­βας, της Βενε­ζου­έ­λας, της Ρωσί­ας ή της Κίνας περ­νού­σε ψηφί­σμα­τα υπέρ του κινή­μα­τος Black Lives Matter, ή κατά της πώλη­σης όπλων που κάθε χρό­νο προ­κα­λεί εκα­το­ντά­δες θανά­τους στα σχο­λεία, κατά της απάν­θρω­πης μετα­χεί­ρι­σης από τις αμε­ρι­κα­νι­κές Αρχές των μετα­να­στών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ανα­γκα­στι­κού δια­χω­ρι­σμού γονέ­ων και παι­διών, της έλλει­ψης ενός δωρε­άν δημό­σιου συστή­μα­τος υγεί­ας, ενά­ντια στη βιο­μη­χα­νία πορ­νο­γρα­φί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της παι­δι­κής, της ελευ­θε­ρί­ας των ναρ­κω­τι­κών που προ­κα­λούν χιλιά­δες θανά­τους  νέων κλπ.;
(…)
Για­τί δεν υπάρ­χουν ψηφί­σμα­τα κατά της Χιλής, της Κολομ­βί­ας και του Ιση­με­ρι­νού όπου η αστυ­νο­μία κατα­στέλ­λει βάναυ­σα, δολο­φο­νεί και εξα­φα­νί­ζει νέους ανθρώ­πους, φυλα­κί­ζει και ακρω­τη­ριά­ζει ανελέητα;

Η πραγματικότητα της Κούβας είναι άλλη πολύ διαφορετική

Είναι και­ρός να τα συνει­δη­το­ποι­ή­σου­με αυτά και να δρά­σου­με ενα­ντί­ον των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, ενά­ντια στο γυά­λι­νο θόλο τους για­τί εκα­τομ­μύ­ρια αμε­ρι­κα­νοί αξί­ζουν αλλη­λεγ­γύη μας και διε­θνή υπο­στή­ρι­ξη στις επι­σφά­λειές τους, την έλλει­ψη θέσε­ων εργα­σί­ας και ασφα­λούς στέ­γης κλπ., της αυτο­α­πο­κα­λού­με­νης χώρας «λίκνο των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων».

Τα σχέ­δια κατά της Κού­βας βρί­σκο­νται σε εξέ­λι­ξη συνε­χώς, αλλά είναι δεδο­μέ­νη και η απά­ντη­ση στο τι θα συμ­βεί στους λακέ­δες τους εάν δοκι­μά­σουν να επη­ρε­ά­σουν την εσω­τε­ρι­κή στα­θε­ρό­τη­τα στο Νησί.

Cuba no está sola

Η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση δεν θα χρεια­στεί να κατα­φύ­γει στην κήρυ­ξη κατά­στα­σης εθνι­κής έκτα­κτης ανά­γκης, όπως έκα­ναν οι κυβερ­νώ­ντες της Χιλής και του Ιση­με­ρι­νού με τη βού­λα της Ουά­σιγ­κτον, για­τί ο λαός υπε­ρα­σπί­ζε­ται τον σοσια­λι­σμό και την ηρε­μία του, κάτι που δια­φη­μί­ζουν εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες περ­πα­τώ­ντας οποια­δή­πο­τε ώρα της ημέ­ρας και της νύχτας, στους δρό­μους της και τα σοκά­κια Κού­βας, σίγου­ροι πως δεν θα πάθουν τίπο­τα –αντί­θε­τα με αυτό που ζουν σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες.
Όλες οι προ­σπά­θειες θα μεί­νουν στην ιστο­ρία χωρίς πανη­γυ­ρι­σμούς, αλλά σαν θλι­βε­ρός λεκές στο αρχείο των προ­ω­θη­τών τους και όσων υπο­κλί­θη­καν στις πιέ­σεις τους.

Η ζωή συνε­χί­ζε­ται και μαζί ο αγώ­νας για το δίκιο, για­τί όπως είπε ο José Martí:

«Επανάσταση στην Κούβα είναι ο αέρας που αναπνέεις… και τίποτα δεν μπορεί να την νικήσει».

Τσε Γκεβάρα πρεσβευτής της Επανάστασης» του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο