Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστολή του Αϊνστάιν «για να μην υποστηριχτεί η τελευταία έκφανση του φασισμού» στο Ισραήλ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η επι­στο­λή που υπο­γρά­φε­ται από τον Άλμπερτ Αϊν­στάιν και πολ­λούς άλλους «για να μην υπο­στη­ρι­χτεί η τελευ­ταία έκφαν­ση του φασι­σμού» το 1948 θα μπο­ρού­σε να υπο­γρα­φεί και σήμε­ρα. Μόνο που είναι πια πολύ αργά.

Η σημε­ρι­νή ηγε­σία του Ισρα­ήλ δεν δια­φέ­ρει σε τίπο­τε από αυτά που καταγ­γέλ­λει ο Αϊν­στάιν και άλλοι επι­φα­νείς Εβραί­οι της Αμε­ρι­κής. Η πολι­τι­κή του Μπέ­γκιν με της ευλο­γί­ες του Σιω­νι­στι­κού λόμπι, της ηγε­σί­ας των ΗΠΑ και μετέ­πει­τα της ΕΕ επε­κρά­τη­σε. Η επι­κρά­τη­ση της πολι­τι­κής αφα­νι­σμού των Παλαι­στι­νί­ων συμ­φω­νεί με τα στρα­τη­γι­κά ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια που αφο­ρούν όλη την Μέση Ανα­το­λή και καθι­στούν το Ισρα­ήλ κρά­τος άρπα­γα και δολοφόνο.

Ολόκληρη η επιστολή

New York, Dec. 2, 1948

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ των NEW YORK TIMES:

Από τα πιο ανη­συ­χη­τι­κά πολι­τι­κά φαι­νό­με­να της επο­χής μας είναι η εμφά­νι­ση στο νεο­σύ­στα­το κρά­τος του Ισρα­ήλ, του «Κόμ­μα­τος της ελευ­θε­ρί­ας» ενός πολι­τι­κού κόμ­μα­τος στε­νά συγ­γε­νής όσο αφο­ρά την οργά­νω­σή του, τις μεθό­δους, την πολι­τι­κή φιλο­σο­φία και την κοι­νω­νι­κή φυσιο­γνω­μία του προς τα Ναζι­στι­κά και φασι­στι­κά κόμ­μα­τα. Σχη­μα­τί­στη­κε μέσα από την συμ­με­το­χή της πρώ­ην Zvai Leumi Irgun, μια τρο­μο­κρα­τι­κής, δεξιάς, σοβι­νι­στι­κής οργά­νω­σης στην Παλαιστίνη.

Η τρέ­χου­σα επί­σκε­ψη του Μενα­χέμ Μπέ­γκιν, ηγέ­τη του κόμ­μα­τος αυτού, στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχει προ­φα­νή σκο­πό να δώσει την εντύ­πω­ση ότι το κόμ­μα του έχει την αμε­ρι­κά­νι­κη υπο­στή­ρι­ξη για τις ερχό­με­νες εκλο­γές στο Ισρα­ήλ και να εδραιώ­σει πολι­τι­κούς δεσμούς με τα συντη­ρη­τι­κά σιω­νι­στι­κά στοι­χεία των Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες. Αρκε­τοί γνω­στοί Αμε­ρι­κά­νοι έχουν δηλώ­σει ότι καλω­σο­ρί­ζουν την επί­σκε­ψή του. Είναι αδια­νό­η­το για όσους είναι αντί­θε­τοι στον φασι­σμό σε όλο τον κόσμο, αν σωστά ενη­με­ρω­θούν για την πολι­τι­κή ιστο­ρία και τις προ­ο­πτι­κές του κ. Μπέ­γκιν, να μπο­ρού­σαν ποτέ να προ­σθέ­σουν τα ονό­μα­τά τους για την υπο­στή­ρι­ξη του κινή­μα­τος που εκπροσωπεί.

Πριν γίνει ανε­πα­νόρ­θω­τη ζημιά μέσω χρη­μα­τι­κών συνει­σφο­ρών και δημό­σιων εκδη­λώ­σε­ων για λογα­ρια­σμό του κ. Μπέ­γκιν, και τη δημιουρ­γία στην Παλαι­στί­νη την εντύ­πω­ση ότι ένα μεγά­λο τμή­μα της Αμε­ρι­κής υπο­στη­ρί­ζει φασι­στι­κά στοι­χεία στο Ισρα­ήλ, η Αμε­ρι­κα­νι­κή κοι­νή γνώ­μη πρέ­πει να ενη­με­ρω­θεί όσον αφο­ρά την δρά­ση και τους στό­χους του κ. Μπέ­γκιν. και το κόμ­μα του. Οι δημό­σιες δηλώ­σεις του Κόμ­μα­τος δεν είναι οδη­γός για τον πραγ­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του. Σήμε­ρα μιλούν για Ελευ­θε­ρία, Δημο­κρα­τία και Αντί-ιμπε­ρια­λι­σμό, ενώ μέχρι πρό­σφα­τα κήρυτ­ταν ανοι­χτά το δόγ­μα του φασι­στι­κού κρά­τους. Οι ενέρ­γειές τους προ­δί­δουν τον πραγ­μα­τι­κό χαρα­κτή­ρα αυτής της τρο­μο­κρα­τι­κής ομά­δας και από τις προη­γού­με­νες δρά­σεις της μπο­ρού­με να κρί­νου­με τι ανα­μέ­νε­ται να κάνει στο μέλλον.

Επίθεση σε αραβικό χωριό

Ένα συγκλο­νι­στι­κό δείγ­μα ήταν η συμπε­ρι­φο­ρά τους στο Αρα­βι­κό χωριό του Ντείρ Για­σίν. Αυτό το χωριό που βρί­σκε­ται μακριά από το κύριο οδι­κό δίκτυο και περι­βάλ­λε­ται από εβραϊ­κή εδά­φη, δεν είχε λάβει κανέ­να μέρος στον πόλε­μο και ακό­μη και είχε πολε­μή­σει και απω­θή­σει Αρα­βι­κές οργα­νώ­σεις που ήθε­λαν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν το χωριό ως βάση τους.

 Einstain 2Στις 9 Απρι­λί­ου ( δημο­σί­ευ­μα THE NEW YORK TIMES) τρο­μο­κρα­τι­κές ομά­δες επι­τέ­θη­καν σαυ­τό αυτό ήσυ­χο χωριό, το οποίο δεν ήταν στρα­τιω­τι­κός στό­χος στις μάχες και σκό­τω­σαν τους περισ­σό­τε­ρους από τους κατοί­κους; 240 άνδρες, γυναί­κες και παι­διά – κρά­τη­σαν ζωντα­νούς μερι­κούς από αυτούς για να τους περι­φέ­ρουν σαν σε παρέ­λα­ση στους δρό­μους της Ιερουσαλήμ.

Η πλειο­ψη­φία της εβραϊ­κής κοι­νό­τη­τας ήταν σοκα­ρι­σμέ­νη από αυτή την πρά­ξη, και εβραϊ­κή αντι­προ­σω­πεία έστει­λε τηλε­γρά­φη­μα απο­λο­γί­ας στον βασι­λιά Αμπ­ντου­λάχ της Ιορ­δα­νί­ας. Αλλά οι τρο­μο­κρά­τες, όχι μόνον δεν ντρέ­πο­νται για την πρά­ξη τους αλλά είναι υπε­ρή­φα­νος για αυτή τη σφα­γή, έδω­σαν μεγά­λη δημο­σιό­τη­τα και κάλε­σαν όλους τους ξένους αντα­πο­κρι­τές παρό­ντες στον χώρο για να δουν τα πτώ­μα­τα και το γενι­κό χάος στο Ντείρ Για­σίν. Το περι­στα­τι­κό στο Ντείρ Για­σίν κατα­δει­κνύ­ει το χαρα­κτή­ρα και τις πρά­ξεις του Κόμ­μα­τος της Ελευθερίας.

Οι δια­κη­ρύ­ξεις τους στην εβραϊ­κή κοι­νό­τη­τα είναι η πρό­σμι­ξη υπε­ρε­θνι­κι­σμού, θρη­σκευ­τι­κού μυστι­κι­σμού και φυλε­τι­κής ανωτερότητας.

Όπως άλλα φασι­στι­κά κόμ­μα­τα έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για να σπά­σουν τις απερ­γί­ες, και οι ίδιοι έχουν πιέ­σει για την διά­λυ­ση των ελεύ­θε­ρων συν­δι­κά­των. Στις θέσεις τους προ­τεί­νουν συν­δι­κά­τα κατά το ιτα­λι­κό φασι­στι­κό μοντέ­λο. Κατά τα τελευ­ταία χρό­νια μετά από σπο­ρα­δι­κές ενέρ­γειες αντι-βρε­τα­νι­κής βίας, οι ομά­δες IZL και Stern έχουν εξα­πο­λύ­σει θύελ­λα τρό­μου στις Παλαι­στι­νια­κές εβραϊ­κές κοινότητες.

Καθη­γη­τές ξυλο­κο­πή­θη­καν επει­δή μίλη­σαν ενα­ντί­ον τους, ενή­λι­κες πυρο­βο­λή­θη­καν αρνού­με­νοι να αφή­σουν τα παι­διά τους να τους πλη­σιά­σουν . Με γκαν­γκ­στε­ρι­κούς μεθό­δους, ξυλο­δαρ­μούς, ευρεί­ας συχνό­τη­τας κλο­πές και σπά­σι­μο παρα­θύ­ρων οι τρο­μο­κρά­τες εκφο­βί­ζουν τον πλη­θυ­σμό και εισπράτ­τουν προστασία. 

Οι άνθρω­ποι του Κόμ­μα­τος της Ελευ­θε­ρί­ας δεν είχαν καμία συμ­με­το­χή σε εποι­κο­δο­μη­τι­κά επι­τεύγ­μα­τα στην Παλαι­στί­νη. Δεν έχουν απο­κα­τέ­στη­σαν την γη, δεν έχτι­σαν οικι­σμούς και ασχο­λή­θη­καν μόνο με την Εβραϊ­κή αμυ­ντι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Οι προ­σπά­θειές τους για την μετα­νά­στευ­ση ήταν μηδα­μι­νές, και αφιε­ρώ­θη­κε κυρί­ως φέρ­νο­ντας φασί­στες συμπατριώτες.

Οι Διαφορές

Οι δια­φο­ρές μετα­ξύ των έντο­νων αξιώ­σε­ων που έχει τώρα ο Μπέ­γκιν και το κόμ­μα του με τις προη­γού­με­νες επι­δό­σεις τους στην Παλαι­στί­νη δεν φέρουν το απο­τύ­πω­μα κάποιου συνη­θι­σμέ­νου πολι­τι­κού κόμ­μα­τος. Αυτό που φέρουν είναι η αλάν­θα­στη σφρα­γί­δα ενός φασι­στι­κού κόμ­μα­τος για τους οποί­ους η τρο­μο­κρα­τία (ενα­ντί­ον Εβραί­ων, Αρά­βων ακό­μη και Βρε­τα­νών) και η δια­στρέ­βλω­ση είναι τα μέσα που χρη­σι­μο­ποιούν και ένα «κρά­τος ηγέ­της» είναι ο στό­χος τους.

Λαμ­βα­νο­μέ­νων υπό­ψη των παρα­πά­νω εκτε­θέ­ντων, είναι επι­τα­κτι­κή ανά­γκη η αλή­θεια για τον κ. Μπέ­γκιν και το κίνη­μα του να γίνουν γνω­στά στη χώρα αυτή. Το πιο τρα­γι­κό από όλα αυτά είναι πως η ανώ­τα­τη ηγε­σία του Αμε­ρι­κά­νι­κου Σιω­νι­σμού αρνή­θη­κε την εκστρα­τεία κατά του Μπέ­γκιν ακό­μη και να εκθέ­σει στους δικούς της ψηφο­φό­ρους τους κιν­δύ­νους για το Ισρα­ήλ από την υπο­στή­ρι­ξη του. Οι υπο­γε­γραμ­μέ­νοι παρου­σιά­ζο­ντας δημό­σια μερι­κά βασι­κά γεγο­νό­τα σχε­τι­κά με τον κ. Μπέ­γκιν και το κόμ­μα του προ­τρέ­που­με όλους τους ενδια­φε­ρό­με­νους να μην υπο­στη­ρί­ξουν αυτή την τελευ­ταία έκφαν­ση του φασισμού.

ISIDORE ABRAMOWITZ, HANNAH ARENDT, ABRAHAM BRICK

RABBI JESSURUN CARDOZO, ALBERT EINSTEIN, HERMAN EISEN, M.D.

HAYIM FINEMAN, M. GALLEN, M.D. H.H. HARRIS, ZELIG S. HARRIS

SIDNEY HOOK, FRED KARUSH, BRURIA KAUFMAN, IRMA L. LINDHEIM

NACHMAN MAISEL, SEYMOUR MELMAN, MYER D. MENDELSON

M.D., HARRY M. OSLINSKY SAMUEL PITLICK FRITZ ROHRLICH

LOUIS P. ROCKER RUTH SAGIS ITZHAK SANKOWSKY

I.J. SHOENBERG SAMUEL SHUMAN M. SINGER IRMA WOLFE STEFAN WOLF.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο