Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστολή προσφύγων από το Καρά Τεπέ, στους Ευρωπαίους: «Ακόμη και τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα»

Παραμονές του νέου χρόνου, χιλιάδες πρόσφυγες στον καταυ­λι­σμό Καρά Τεπέ, στη  Λέσβο, συνυπέγραψαν και έστειλαν στην Ευρώπη  μια “Χριστουγεννιάτικη επι­στο­λή” , γράφει η γερ­μα­νι­κή εφημερίδα Tagesschau. “Ακόμα και τα ζώα έχουν περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην ΕΕ από ό, τι εμείς. Κάθε μέρα ζούμε με  το φόβο και την εγκατάλειψη» γράφουν οι πρόσφυγες  στην επι­στο­λή τους, η οποία έφτασε και στα γραφεία του ραδιο­σταθ­μού Südwestrundfunk .

Η επι­στο­λή πρόκειται να παρα­δο­θεί σήμερα στον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα από τον οργα­νι­σμό παροχής βοήθειας Medico International.

«Αρρω­στοι άνθρωποι  πρέπει να περιμένουν αρκετές ώρες στο κρύο για ιατρι­κή περίθαλψη. Εξα­κο­λου­θεί να υπάρχει έλλειψη σε μέσα θέρμανσης, σε ηλε­κτρι­κή ενέργεια, σε νερό. Δεν υπάρχει ακόμη καμία προστασία από τις πλημμύρες», αναφέρουν οι πρόσφυγες. Όπως λένε «η κατάσταση είναι μερικές φορές ακόμη χειρότερη από ό, τι πριν από την πυρ­κα­γιά στον προηγούμενο καταυ­λι­σμό της Μόρια».

Η γερ­μα­νι­κή εφημερίδα γράφει ότι την επι­στο­λή συνυπογράφουν  σχεδόν 5.000 από τους περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες που ζουν στο προ­σω­ρι­νό στρατόπεδο Καρά Τεπέ. Την πρωτοβουλία είχε ο 45χρονος σύρος μηχανικός Ραέντ αλ Ομπίντ και ο 30χρονος φαρμακοποιός Ομίντ Ντιν Μοχάμεντ από το Αφγανιστάν.  Στον προηγούμενο καταυ­λι­σμό της Μόρια που καταστράφηκε από πυρ­κα­γιά, οι δύο πρόσφυγες  είχαν πρωτοστατήσει για να γίνονται εκπαι­δευ­τι­κά μαθήματα στα παι­διά, να μαζεύονται τα σκουπίδια και κυρίως να ενημερωθούν όλοι για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας. “Αυτό δεν είναι πλέον δυνα­τό στο νέο στρατόπεδο, αλλά έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να το κάνουμε”, αναφέρεται στην επιστολή.

«Θα πρέπει  όμως να περιμένουμε μέχρι να πεθάνουμε, αν η ΕΕ δεν μπο­ρεί να βοηθήσει» είναι το ρητο­ρι­κό ερώτημα; το κάνει ή  μπορούμε επιτέλους να φροντίσει τον εαυ­τό μας, αν η ΕΕ δεν κάνει;» λέει ο αλ Ομπίντ μιλώντας στον ραδιο­σταθ­μό Südwestrundfunk.

“Μας στέλνουν πάρα πολ­λά ρούχα και παπούτσια. Αλλά αν το στρατόπεδο κινδυνεύσει πάλι από πυρ­κα­γιά ‚όπως  στη Μόρια, δεν  υπάρχουν πυροσβεστήρες και δεν υπάρχουν αρκε­τοί για­τροί”, λέει ο 30χρονος φαρμακοποιός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, περιγράφοντας τη δρα­μα­τι­κή κατάσταση στον καταυ­λι­σμό. «Τα διε­θνή μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι έχουν στα­λεί εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές στο στρατόπεδο», αναφέρει η επι­στο­λή  προς την ΕΕ: «Πού πήγαν τα χρήματα; Για­τί δεν  φτάνουν σε εμάς;» ρωτούν.

Πριν από τρεις μήνες ‑γράφει η Tagesschau ‑το στρατόπεδο προσφύγων  στη Μόρια καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρ­κα­γιά. «Από τότε, εκατομμύρια ευρώ έχουν στα­λεί  σε δωρεές και χρήματα των φορολογουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρω­παι­κή Επι­τρο­πή έστειλε βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ. Σύμφωνα με το Γερ­μα­νι­κό Υπουργείο Εσωτερικών, η ομο­σπον­δια­κή κυβέρνηση διέθεσε επίσης δύο εκατομμύρια ευρώ για προ­σω­πι­κό και ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια αμέσως μετά την πυρκαγιά».

Μέχρι το φθινόπωρο του 2021, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει ένα νέο στρατόπεδο στη Λέσβο μαζί με τις ελληνικές αρχές. Για το σκο­πό αυτό, υπογράφηκε δήλωση προθέσεων μετα­ξύ της ΕΕ, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών αρχών μετανάστευσης στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες, αλλά και να υποστηρίξει τις κοινότητες στο ελλη­νι­κό νησί.

Οι οργανώσεις αρωγής ανησυχούν όμως για την κατάσταση στον καταυ­λι­σμό  “Οι άνθρωποι βλέπουν ότι οι υποσχέσεις δεν τηρούνται και είναι πολύ απελπισμένοι  Αυτό μπο­ρεί να τους κάνει καταθλιπτικούς, αλλά και επιθετικούς”, λέει ο Τόμας φον ντερ Οστεν ‑Σάκεν από τον τοπι­κό ελλη­νι­κό οργα­νι­σμό αρωγής  “Stand by me Lesbos”. «Το χειμώνα, οι μισοί περίπου διαμένοντες στον καταυ­λι­σμό είναι συνεχώς άρρωστοι,  και πολ­λοί απλώς θέλουν να πεθάνουν. Η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση θα αυξηθούν — και αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει απειλητικές καταστάσεις» σημειώνει η γερ­μα­νι­κή εφημερίδα.

Πηγή: thepressroom.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο